Dobrodošli na sajt poliklinike Badawi

Radno vreme : Radnim danima 07-19h, subotom 07-13h
  Kontakt : +381 (0)24 553-774 |

Hipnoza, samohipnoza i hipnoterapija – istine i zablude

Da li još uvek mislite da je hipnoterapija ono što se predstavlja u holivudskim filmovima? Da li mislite da tokom hipnoterapeutskog procesa niste svesni, da nemate kontrolu nad samim  procesom, da je možda čak i opasna ili da će vas terapeut odvesti u neke delove vašeg podsvesnog koji mogu biti zastrašujući i bezpovratni?

Ako mislite ovako, krajnje je vreme da pročitate ovaj tekst do kraja i saznate neke osnovne istine i činjenice šta hipnoza zaista jeste i šta definitivno nije.

Šta hipnoza nije?

  • hipnoza nije neprirodno stanje svesti
  • hipnoza nije proces tokom kojeg ne znate šta se sa vama radi
  • hipnoza nije proces nad kojim nemate nikakvu kontrolu
  • hipnoza nije sredstvo manipulacije (ili makar to nije ništa više od običnog razgovora, tv reklame, filma, vesti u 19.30 ili bilo kojeg drugog izvora informacija)

Činjenice o hipnozi

Pva i osnovna činjenica je da je stanje hipnoze, u stvari jedno veoma prirodno stanje. Ako mislite da nikada niste bili hipnotisani u velikoj ste zabludi. Svakodnevno spontano svi ulazimo više puta u stanja blažeg (plićeg) ili dubljeg transa, bilo u trenucima kada se zamislimo, sanjarimo, gledamo tv, imamo lagani predah nakon ručka i na granici smo između sna i jave, kada slušamo neki dugačak i monoton govor, kada vozimo po jednoličnom auto-putu veći broj sati. To su sve slučajevi kada se naša moždana frekvencija spušta sa beta moždanih talasa, koji odgovaraju stanju budnosti, na alfa moždane frekvencije, koje su stanje opuštene budnosti, smanjenog fokusa i kritičkog mišljenja i analize.

Takođe, u stanje transa ulazimo i svaki put kada ulazimo u san ili se iz njega budimo. Dakle svi i svakodnevno proživljavamo ista stanja svesti koja se koriste i u hipnoterapiji.

U čemu je trik?

Važna razlika između svakodnevnih spontanih promena aktivnosti moždanih talasa i samog procesa hipnoterapije jeste ta, što se u terapiji ove alfa ili theta moždane frekvencije koriste sa ciljem i u terapeutske svrhe. Proces je kontrolisan i terapeut sistematično uvodi klijenta u stanje duboke relaksiranosti i sniženih moždanih frekvencija.

Naučno je potvrđeno da smo na alfa moždanim frekvencijama preko 200 puta sugestibilniji nego u budnom stanju i na beta moždanim frekvencijama. To znači da će svaka željena promena da se ostvari mnogo brže i efikasnije u poređenju sa radom na samo svesnom nivou.

Ključ promene je u podsvesnom

Niže moždane frekvencije (alfa, theta i delta) korespondiraju sa podsvesnim i nesvesnim strukturama naše ličnosti. Stoga, ako na alfa moždanim frekvencijama, koje su dominantne u hipnoterapiji, negujmo željeno stanje, odvija se proces implementacije željenog stanja i ponašanja direktno u podsvesne strukture, a one određuju oko 90% našeg kompletnog funkcionisanja, naših misli, emocija i reagovanja.

Naše podsvesno je nemerljivo veće, mudrije i snažnije od svesnog dela naše ličnosti. U njemu leži ogromna inteligencija postojanja, ali i sve impresije koje smo tokom života usvajali, od prvih dana nakon začetka, sve do danas. U njemu su pohranjeni i svi strahovi, traume, nesigurnosti ili uzroci današnjih anksioznosti, briga, negativnih navika i modela ponašanja.

Princip rada hipnoze sastoji se u implementiranju i negovanju pozitivnih, željenih stanja, osećanja i ponašanja na nivou podsvesnog. Veoma lagano i veoma efikasno.

Ako želite da rešite problem sa anksioznošću ili paničnim napadima, ako želite da ostavite pušenje, smršate ili postanete fizički aktivniji, ako želite da poboljšate osećaj sigurnosti i samopouzdanja, ako želite da postanete lepša, mirnija, bolja, srećnija verzija sebe, hipnoterapija je moćna alatka koja vam može pomoći na tom putu ličnog rasta.

Probajte to slatko iskustvo kreiranja željene realnosti i uživajte u njenim plodovima. Tu smo za vas.

Čekamo vas u poliklinici Badawi.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Za Vas pripremila Jelena Vujačić, master psiholog, porodični psihoterapeut, NLP master, bahov praktičar i regresoterapeut, holistička ordinacija Poliklinike Badawi.

Leave a Reply