Dobrodošli na sajt poliklinike Badawi

Radno vreme : Radnim danima 07-19h, subotom 07-13h
  Kontakt : +381 (0)24 553-774 |

Šta podrazumeva?

Psihodijagnostika podrazumeva procenu nečijeg psihičkog stanja na osnovu podataka prikupljenih dijagnostičkim intervjuom i upotrebom testova. Procena se može obavljati u različite svrhe, bilo u svrhu procene školskog napredovanja, profesionalne selekcije i sl., ali najčešće se podrazumeva upotreba u svrhu procene nečijeg mentalnog zdravlja, svakodnevnog funkcionisanja i zarad odabira najefikasnije terapije ili tretmana.

Psihološke testove od ostalih metoda procene izdvaja to što su verifikovani složenim naučnim i statističkim metodama. Oni nisu, svemogući, funkcionišu sa odgovorima koje ispitanik da, tj. ako on odbije da odgovori ili ne odgovara iskreno, i dobijene informacije neće biti korisne niti validne. Testiranje uvek ide uz druge metode procene kao što su intervju i opservacija ponašanja, i na taj način se dobija sveobuhvatna procena nečijeg psihičkog stanja.

Analizu testova i dobijenih rezultata obavlja edukovani i iskusan psiholog, koji na osnovu dobijenih podataka može da izvede zaključak o nečijem aktuelnom stanju, sposobnostima, ličnim karakteristikama, ali i da predvidi određene obrasce ponašanja u različitim situacijama.

Testovi koji se primenjuju su:

  • MMPI – test procene ličnosti
  • VITI- test procene inteligencije
  • Bekov inventar za procenu depresivnosti
  • Roršarhove mrlje
  • Test nedovršenih rečenica
  • Mini-mental itd.

Kome je namenjeno?

Psihodijagnostika je namenjena klijentima starijim od 17 godina, koji se obrate na testiranje ili samonicijativno ili po preporuci psihijatra, neurologa, socijalnog radnika i sl. Koristi se za procenu mentalnog zdravlja ili zbog odabira terapije ili za ostvarivanje različitih prava. Preporučljivo je za:

  • osobe koje sumnjaju da imaju poteškoće sa emocionalnim problemima
  • osobe koje imaju napade anksioznosti i panične napade
  • osobe za koje se sumnja da imaju neki od poremećaja ličnosti
  • osobe koje primećuju znake zaboravljanja, nedostatka koncentracije ili na drugi način posumnjaju u neki oblik mentalne deterioracije

Šta se time dobija?

U zavisnosti od broja odabranih testova, toliko i traje testiranje. Ukoliko nekome testiranje padne teže, može da se obavlja u više dana. Dobijeni podaci mogu da odgovore na različita pitanja. Da li uopšte ima bilo kakvog oštećenja u psihičkom funkcionisanju, da preciziraju vrstu dijagnoze, da pomognu za odabir najefikasnije medikamentozne terapije, psihoterapije ili uopšteno tretmana itd. Nakon završenog prikupljanja podataka dobija se opsežan pisani izveštaj sa analizom i preporukama koji može da koristi psihologu, ali i ostalima koji su uključeni u proces tretmana.

Zakažite pregled ili nas kontaktirajte za više informacija. Telefonsko zakazivanje: +381 (0)24 / 553-774