Dobrodošli na sajt poliklinike Badawi

Radno vreme : Radnim danima 07-19h, subotom 07-13h
  Kontakt : +381 (0)24 553-774 |

Šta je holistička ordinacija Poliklinike Badawi?

Šta je holistička ordinacija Poliklinike Badawi?

Šta znači holističko?

Holističko znači sveobuhvatno. Kad pričamo o holističkoj medicini, tada govorimo o medicini tj. lečenju celog čoveka. Pošto čovek nije samo telo, pa nije ni samo želudac ili jetra, holistički pristup sagledava čovekovo psihičko, fizičko stanje, i njegov životni stil.

Zašto se sagledava čovek u celosti?

Emocije su prvi okidač bolesti. Izazivaju poremećaj protoka energije kroz telo i tako dobijamo energetski nivo bolesti gde se čovek oseća loše, ali su svi nalazi u redu. Ako se ne reši bolest na energetskom nivou, ona napada fizičko telo i to prvu slabu tačku.

Slaba tačka zavisi od emocija. Kineska medicina, stara 3000 godina nas uči da problemi sa želucem nastaju zbog osećaja materijalne nesigurnosti. Problemi sa štitnom žlezdom nastaju zbog toga što govorite premalo ili previše. Problemi sa plućima nastaju zbog osećaja tuge, itd.

U kombinaciji sa emocijama postoje toksini iz okruženja, bakterije, virusi i njihovi toksini, i hemikalije koje unosimo putem disanja, hrane ili preko kože, hrana koje jeste ili nije uskladu sa našim metabolizmom, fižički rad (koji može biti premali ili prenaporan). Svi ovi uzročnici utiču na stanje zdravlja.

Holistička medicina otkriva uzročnike bolesti i njih rešava.

Zašto treba lečiti uzročnike bolesti?

Možda je pitanje suvišno. Ali postoje mnogi ljudi koji lek za svoju bolest traže isključivo u hemijskom leku ili hirurškom zahvatu. Lekovi, operacije i oficijalna medicina imaju fantastičnu moć da spasu život i da se brzo osećate bolje. Ali bolesti često nastave da tinjaju. Kombinacija oficijalne i prirodne, energetske i duhovne medicine JESTE holistička medicina i holistički pristup.

Šta spada u holističku medicinu?

Holističku medicinu čini skup svih grana oficijalne medicine (briga o fizičom telu) + psihologija i terapije koje brinu o psiho-emotivnom nivou + duhovno energetska medicina (briga o energetskom nivou).

Dakle: opšta medicina, pedijatrija, ginekologija, endokrinologija, psihologija itd. + akupunktura, psihoterapija, tehnika emocionalne slobode, detoksikacija i još puno toga.

Holistički pristup otklanja psiho, energetske i fizičke tegobe.

Kako da izaberete pravi put ozdravljenja?

Javite se lekarima opšte prakse koji rade u Poliklinici Badawi. Svi su upućeni i holistički edukovani. Oni će Vam odrediti tačnu terapiju, onu terapiju koja će otkloniti Vaše uzroke bolesti, i dovesti Vas u psiho, fizičko, energetski balans.

Imate dva izbora: biti prividno zdrav ili biti zdrav. Drugim rečima: lečiti samo fizičko telo tj. karoseriju ili lečiti sebe u celosti.  Izbor je Vaš!

Dr Katarina Badawi
Načelnica holističke ordinacije, lekar opšte i kineske medicine, EFT praktičar, Reiki majstor, Licenciran Budwig praktičar.

web: katarinabadawi.com

Opširnije

Građevinski radnik

Građevinski radnik, primer iz prakse

Na seansu mi dolazi klijent, sa preporukom. Prethodno me pozvao telefonom, ako može doći isti dan. Kaže da se potpuno mentalno blokirao, zbog okolnosti u kojima se nalazi. Sada ga već sve počinje gušiti. Ima strah od depresije. Gledao je u detinjstvu rođaku, koja je bila u depresiji, i počeo se poistovećivati sa njenim stanjem.

Naime, klijent je vlasnik građevinske firme. U firmi, osim „direktorskih obaveza“, radi i građevinske poslove zajedno sa zaposlenim radnicima. Ima porodicu. Podigao je veliki kredit, ali je došao u situaciju velikog zaduženja, nemogućnosti vraćanja rata. Želi refinansirati kredit, jer mu za posao i život treba dodatni novac. Kaže potpuno se zagušio, strahovi su počeli sve više da se ispoljavaju, ne vidi izlaz: „radnici traže svoje, članovi porodice traže svoje. Nije to ništa veliko, ali i to ne zna kako da obezbedi“.

Naša seansa je krenula sa life coachingom, jer mi je to najbolji način da utvrdim da li je klijentu dovoljan coaching, da li u terapiju dodati energetske vežbe, terapiju bojama ili ga usmeriti kod kolega sa kompetencijama koje mogu više pomoći.

Počeli smo sa pitanjima, zašto, kako, kada…

Klijent je veoma savesno pratio i odgovarao na pitanja. To je u radu izuzetno važno.

Prvu sensu smo završili, sa osvešćivanjem osnovnog problema, emotivnog (time i mentalnog) stanja u kojem se nalazi.

Klijent je dobio nekoliko zadataka, koje treba da radi do sledeće seanse.

Sledeća seansa je zakazana za sedam dana.

Na drugu seansu klijent dolazi vidno opušteniji.

A zašto je tako brzo došlo do pomaka? Pre svega što naš rad nije prestao odlaskom iz ordinacije. Mentalni i emotivni rad se nastavlja „bez obzira što se ne vidimo očima“. Umesto da razmišlja o neprijatnom stanju u kojem se našao, sve više je razmišljao o procesu koji se razvijao tokom seanse i o onome što je tokom seanse osvestio.

Uradio je zadatke, osvestio ključne blokade.

Sada smo imali zadatak da nastavkom rada spozna šta je tačno njegov cilj. Kada je cilj definisao, naš put za dalji rad i dostizanje krajnjeg cilja je bio otvoren.

Napravili smo plan rada, odnosno plan njegovog života, za određeni period. Taj period je sam odredio, uz nekoliko mojih pitanja koja su bila „usmerivači“. Ja (coach) sam bila ta koja mu je u ovoj fazi pomogla da ojača volju i inicijativu.

Ponovo je dobio nekoliko zadataka i vežbi, do sledeće seanse.

Kada je došao na treću sensu, bio je vidno opušteniji i smireniji.

Uradio je sve zadatke, nekoliko energetskih vežbi (koje pomažu da se oslobode teške emocije pokretima tela, jer svakom teškom emocijom nesvesno grčimo deo tela). Rekla sam da mi opiše kako je prošao period, da li ima još nekih problema.

Njegov odgovor: „Ne znam šta bi još trebalo, sve sam rešio. Pričao sam i mojim prijateljima kako sam rešio svoje probleme, oni mi ne veruju. Baš me briga, ja sam svoje probleme rešio. Ne kažem da ih nema još, ali ovi su me ozbiljno ugrožavali. Sad ostale situacije mogu sam rešavati“.

Pozdravili smo se bez novog zakazivanja, oboje zadovoljni.

Šta smo uradili:

 • Uradili smo analizu i preraspodelu njegovih troškova, na najbolji mogući način, koji je klijent sam spoznao i uradio tokom seansi. Moj zadatak, life coacha, je bio da ga usmeravam. Kako? Svojim pitanjima i tehnikama rada. A sve to osluškujući klijenta psihički, fizički, emotivno.

Naravno, nije uvek dovoljno da klijent za tri seanse reši svoje probleme (često to nije dovoljno). Sve zavisi od stepena kompleksnosti situacije u kojoj se nalazi.

 Ukoliko ste se prepoznali u priči koju sam iznela, ili ne znate gde da se okrenete (a nezadovoljni ste, uznemireni, osećate da ste se „zaglavili“), javite se u Polikliniku Badawi. Holistic Life Coaching, energetske vežbe i terapija bojama Vam mogu pomoći.

Nazovite nas na (024)553-774 ili (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme. Naučićete kako da čuvate i sačuvate svoju vitalnu energiju.

Za Vas s ljubavlju pripremila, Jasna Evetović, Holistic Life Coach, holistička ordinacija poliklinike „Badawi“.

Opširnije

Ko sam Ja? Projektivne ALFA kartice

Ko sam Ja? Projektivne ALFA kartice

Projektivne ALFA kartice su moćan alat (tehnika) koji Vam pomaže da na jedan bezbolan način otkrijete sadržaje koji su Vas negde zaustavili, sprečili da budete Vaše pravo i Ja, i usmerili na neki drugi put. Svačiji put samo ne Vaš. Pomažu da doprete do onog dela sebe, kojem ne možete prići objektivnim pristupom (nesvesno). Zatim dolazi do promena koje u Vas utiskuju želju, jačate motivaju, oslobađate se krivice i svega onoga što Vas sputava. Podstiču maštanje i kreativnost.

Projektivnim ALFA karticama podižemo svest o sebi

Ko sam Ja je pitanje koje sebi često nesvesno postavljamo, kada nismo ono što bi želeli da jesmo. Odnosno, kada nismo ono što zaista jesmo. Mnogo je sadržaja koji nas tokom života oblikuju i menjaju od najranijeg detinjstva. A time nas i udaljavaju od naše prave prirode.

Kad god imate unutrašnji sukob, to Vaše pravo Ja želi da se izbori za sebe u odnosu na sve sadržaje koji su ga potisnuli. Sadržaji su svi strahovi zbog kojih niste imali hrabrosti da budete Vaše pravo Ja, već nešto što žele drugi kako biste izbegli sukobe ili neke druge posledice, odnosno bol.

Svaki put kada krenemo na stranputicu, mi pokušavamo da izbegnemo bol. To su okolnosti koje nas održavaju u zoni konfora, koja se kasnije pokaže kao loš izbor.

 Kome može pomoći?

 • osnovcima i srednjoškolcima kod izbora škole i fakulteta, a time i profesije za koju se pripremaju,
 • osobama koje su na stranputici i ne znaju na koju stranu da krenu,
 • onima koji imaju probleme u odnosima sa drugima,
 • onima koje preplavljuju strahovi.

Projektivne ALFA kartice pomažu i onima:

 • koji žele saznati svoje stvarne potrebe,
 • koji žele saznati kakav partner im odgovara,
 • koji ne znaju koju odluku, od nekoliko važnih, da donesu, i
 • koji žele spoznati sebe.

Upoznajte sebe da biste znali šta je najbolje za Vas. E, u tome Vam projektivne ALFA kartice mogu pomoći.

Pozivamo Vas na radionicu „JA u 2019. godini sa projektivnim ALFA karticama“.

Radionica je iskustvena. Malo pričamo puno radimo.

Cilj je da upoznate sebe i da naučite da svesno uđete u 2019. sa emocijama koje će Vam doneti ostvarenje želje. Zatim radimo tehnike kojima ćete oblikovati želju koju želite da ostvarite u 2019. godini. Kada naučite kako, ostale želje ćete moći sami da kreirate. A u svemu tome veliku pomoć Vam daju projektivne ALFA kartice.

DATUM I VREME ODRŽAVANJA
13.12.2018. godine, od 17:00 do 18:30 časova.

MESTO ODRŽAVANJA
Poliklinika Badawi, Jelene Čović 28, Subotica

Radionicu vodi Jasna Evetović, Holistic Life Coach, terapeut za energetske vežbe i  O.L.I. life coach practitioner.

Za više informacija pogledajte Facebook događaj.

Jasna Evetović, Poliklinika Badawi

Opširnije

Može li bolje ili je već sve u redu?

Može li bolje ili je već sve u redu?

Kako telo razgovara sa Vama kroz čakre?

Mnogi će reći: „Uvek može bolje“. Slažem se, ali potreba za bolje (kao i akcija te potrebe) treba da prati količinu energije koju osećate sa lakoćom, što znači da istovremeno osećate i udobnost u telu. Sve što je preko osećaja udobnosti šalje Vam važnu poruku.Verujem da ste mnogo puta čuli glas iz suptilnog dela sebe (svoga tela) kako govori: „Zastani, sačekaj, odmori se malo, ne mogu više, … “. Međutim svesni um priča svoju priču i govori: „Hajde požuri, nemaš vremena za odmor, šta će ti reći …, moraš uraditi još sto poslova do večeri, do sutra …, nemaš vremena“.

Rastrzanost između umai tela (cepanje ličnosti)

I tako čovek rastrzan između uma i tela sebi zadaje zadatke koje može da reši, ali i koje ne može da reši, zatim uzima da rešava kompleksne zadatke od drugih osoba (često bliskih), jer … „on će sve to ipak najbolje rešiti“.  Ide preko svojih granica mogućnosti i potpuno ispada iz svog ritma. Nesvestan koliko na taj način iscrpljuje svoju, tako dragocenu energiju – preko svih granica svoga bića (najviše energiju iz stomaka, treća čakra).

Krajnji rezultati svega prethodno opisanog su, poredani hronološki:

 • neželjene okolnosti koje se događaju, a na jednu neprijatnost dođe bar još pet, šest,
 • zatim dolaze česte prehlade, alergije, hronična iscrpljenost, što su prvi znaci iscrpljene vitalne energije tela,
 • zatim dolaze neželjene povrede i bolesti, i
 • nakon toga „padanje“u krevet i lečenje.

Svako prelaženje svojih granica mogućnosti govori primarno o disbalansu prve, druge, treće i četvrte čakre. A peta čakra izgovara, kada telo počne da vrišti –  da biste čuli šta Vam poručuju prva, druga, treća i četvrta čakra. Ono što kroz petu čakru izgovaramo, kroz šestu čakru vidimo u spoljnjem svetu (kao posledica uverenja). A ono što vidimo u spoljnjem svetu, kroz sedmu čakru doživljavamo kao odmor ili umor.

Osećanje hroničnog umora

Kada čovek legne u krevet zbog potpune iscrpljenosti, često kao posledicu hroničnog umora (blokiranog kruga prva i sedme čakre), telo počne da govori kroz petu čakru: „Dok sam te upozoravao, govorio da zastaneš nisi me slušao, jer kažeš da moraš ovo i ono. Sada više ništa ne moraš osim da se odmaraš i lečiš. Sve dok ne nadoknadiš energiju koju si iscrpio preko svojih granica. A oporavak će trajati dok ne vratiš svu energiju koju si bahatio. Vremenski mnogo duže nego što ti je bilo potrebno da je istrošiš“.

Svoje granice treba pomerati

Naravno da svoje granice treba pomerati ka napred neprestano (i tada uvek može bolje), ali postepeno, u skladu sa sobom i svojom energijom. Za to nam je potreban unutrašnji mir, a tako može samo kada su u balansu primarno prva, druga, treća i četvrta čakra.

Ponekad ljudi misle da, što je čovek više u pokretu i ne može da miruje ni tren na jednom mestu, i potrebno mu je da stalno nešto radi, bar da cupka nogama kad je na jednom mestu, on ima puno energije. Međutim, čini mi se da to i nije baš tako. Pre bih rekla da taj čovek trči za svojom energijom, koju oseća da je izgubio, a potrebna mu je. I umesto da zastane. Da se umiri, oslušne šta mu telo govori, on „srlja“, često ne zna ni gde ni zašto. Rezutat tog „srljanja“ su ponekad veoma neprijatne, pa i rizične životne situacije. Posmatrajući svet oko sebe, često vidim potvrdu prethodno navedenog. Granice se tada pomeraju unazad.

Peta čakra nam sve to lepo govori: „Što si umorniji imaš veću potrebu da više i glasnije pričaš, da žuriš. Kada ta priča krene u smeru koji nema nikakvog smisla ni poruku, a priči nema kraja, znak je da se trebaš okrenuti sebi i početi tragati za odgovorima u sebi“.

Moj predlog je da slušajte šta Vam poručuje telo:

 1. onog momenta kada počnete osećati grč u stomaku (treća čakra) i kada osećate da su Vam noge sve teže i teže (prva čakra) i kada osetite teskobu u predelu srca i kada počnete teško i plitko disati (četvrta čakra) i kada ste neprestano nezadovoljni i kada stalno kritikujete (druga čakra) – treba da zastanete, a zatim i da stanete.
 2. U pomoć Vam tada dolazi druga čakra, udružena sa petom, i govori: „raduj se, budi zahvalan za sve što već imaš, što dobijaš i što jesi“.

 Energetske vežbe i Holistic Life Coaching Vam mogu pomoći.

Energetske vežbe Vam mogu pomoći da vratite svoju energiju i da počnete slušati sebe i svoj život. I tada ćete spoznati da je sve u redu.

Ali želim dodati da put do toga „sve je u redu“ nije uvek lako.

Da bi Vam bilo što lakše, Holistic Life Coaching i energetske vežbe Vam mogu pomoći.

Samo u skladu sa Vama uvek možete bolje.

Za početak, predlažem Vam da radite nekoliko dana energetske vežbe, koje možete videti na sajtu Poliklinike Badawi.

Energetske vežbe su korisne za lični rast i razvoj, za balansiranje emocija koje Vas „guše“ i sputavaju, ruše volju koja je izuzetno važna za svaki oporavak. Pri tome Holistic Life Coaching Vam pomaže da se oslobodite mentalnih „nečistoća“ i da brže i lakše dođete do svog cilja, a coach je tu da Vam bude „vetar u leđa“.

 Holistic Life Coaching je proces vrhunske komunikacije sa uspešnom akcijom. U coachingu se, kroz razgovor, stvara odnos od poverenja. U tom razgovoru i klijent i coach slušaju klijenta; na način da coach klijenta svojim znanjem, pitanjima i podrškom, vodi do cilja. U tom procesu coach uključuje tehnike (akcije) koje će klijentu pomoći da što brže i efikasnije dođe do cilja.

U energetskim vežbama, kojima se balansiraju emocije, postoji velik broj vežbi koje telu izuzetno prijaju i tehnika koje će pomoći da otklonite blokade, da se usmerite ka sebi i postignete svoj cilj, dovodeći sebe u mirno, stabilno stanje. I da postanete najbolji deo sebe, bliski sebi.

Nazovite nas na telefon (024)553-774 ili (024)567-496 i zakažite svoj termin. Možete nas kontaktirati i preko online forme.

Za Vas pripremila Jasna Evetović, Holistic Life Coach i terapeut za energetske vežbe, holistička ordinacija Poliklinike Badawi.

Opširnije

Srednje godine – period sjaja ili očaja?

Srednje godine – period sjaja ili očaja?

Svaki period u životu nosi sa sobom određena očekivanja, određene zadatke, ciljeve i načine kako da se nosimo sa time. Kriza nastaje kada naglo dođe do  promene i kada aktuelni mehanizmi nisu dovoljni da se prilagodimo okolnostima životne faze u kojoj se nalazimo. Krize se mogu javiti bilo kada, često su individualne i povezane sa većim životim događajima. Međutim, postoje periodi u životu koji su specifični jer većina ljudi zapadne u neki oblik krize.

Prva veća razvojna kriza je kriza identiteta u pubertetu. Nekako se svi u okruženju pripremaju na nju, sarađuju škola, roditelji, sportski klubovi i uz takvu saradnju većina omladine uspešno prevaziđe krizu i razvije se u sledeću fazu. Naravno, razvoj ne bude podjednako uspešan kod svih, pa se u pojedinim slučajevima mogu javiti različiti oblici zastoja i patologije poput bolesti zavisnosti, kriminogenog ponašanja, promiskuiteta i sl.

Međutim, kriza koja nastupa kasnije, u takozvanim srednjim godinama, često prolazi nezapaženo dok se situacija ne zakomplikuje. U filmovima je to uvek predstavljeno kao prosedi muškarac koji je kupio crveni sportski kabriolet ili motor, i u slučaju odsustva ove trgovine, većina ljudi zanemaruje ostale simptome. Osim što ovo nije jedini pokazatelj, greška u ovoj ilustraciji je što u ovu krizu podjednako mogu da zapadnu i žene, a može da se javi i pre sede kose.

Na neki način, ovaj fenomen se preklapa sa sedmim stadijumom poznate Eriksonove teorije psihosocijalnog razvoja koja je postavljena još sredinom prošlog veka. Ovaj stadijum je on smestio u periodu od 40. do 65. godine (mada se ispostavlja da može da počne i ranije) i kao glavno razvojno pitanje postavio dilemu da li se osoba oseća plodotvorno u životu ili stagnira. Razvojni zadaci ovog perioda po njemu su negovanje emotivne veze, upravljanje karijerom i domaćinstvom i roditeljstvo. Problem ili osećaj nezadovoljstva u bilo kom od ovih segmenata, kao i neispunjeni zadaci iz prethodnih faza života, mogu da dovede do razvoja krize.

Da li je ovo sve što mi je život namenio?

Kako godine odmiču, ovo je često pitanje koje sami sebi postavljamo. Da li smo uspeli ispuniti svoje potencijale? Koliko je još vremena ostalo? Šta se još može učiniti?

Sa jedne strane, ljudi u ovom periodu imaju osećaj stagnacije. Stabilna veza, oformljena porodica, jednoličan posao. Dani koji izgledaju podjednako.

Sa druge strane, kod nekih nisu ispunjeni zadaci koje su priželjkivali u ovom periodu, pa se mogu osećati loše zato što nešto od navedenog nisu uspeli ostvariti (nezaposleni, bez porodice ili dece).

Iz koje god pozicije da se polazi, nije isključen razvoj krize i pratećih problema. Osobe koje su upale u kolotečinu, u jednom trenutku shvataju da im dani prolaze prebrzo i jednako, da im malo stvari pričinjava uzbuđenje na način na koji se to ranije događalo. Razvija se strah, nelagoda, apatija, a posledično moguće i depresija, pa ljudi nastoje te neprijatne osećaje eliminisati unošenjem različitih formi uzbuđenja. Sve u cilju novog početka. Nova garderoba, otkaz, novo društvo, izlasci, kod nekih i estetske intervencije, žene počnu da se oblače neusklađeno godinama (često uzimaju garderobu od ćerki tinejdžerki sa kojima se počinju identifikovati), dolazi do preljube, a posledično do krize braka i porodice. Depresivni simptomi mogu dovesti do pojave alkoholizma kao načina nošenja sa neprijatnim osećanjima.

Sa druge strane, ljudi koji nisu ispunili svoja očekivanja za navedenu fazu, mogu se osećati bezvredno, bespomoćno, nevoljeno, sa pojačanim osećajem straha da neće ni stići ostvariti željene ciljeve u toku života.

Rešenje ni jedne razvojne krize nije lako, ali se efikasnije prevazilazi ukoliko se ranije pristupi rešavanju problema koji nas tište, pre nego su povučeni potezi koji neke stvari mogu da učine nepopravljivim. Depresija, alkoholizam, razvod su situacije koje ostavljaju ozbiljnije posledice i u svakom slučaju je preporučljivo ranije preduzeti korake. Da ne pričamo i o potencijalnim smrtnim ishodima koji su rezultat neadekvatnog traženja uzbuđenja (ekstremni sportovi, predoziranje – PAS, vijagra…).

Redefinisanje ciljeva i želja, pronalaska uzbuđenja u aktivnostima adekvatnim za životno doba, podsećanje na sve što je postignuto i motivacija za daljim poboljšanjima u segmentima koje imamo samo su neki od potencijalnih rešenja.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Za Vas pripremila Vesna Bojanić, psiholog, holistička ordinacija Poliklinike Badawi.

Opširnije

Povišen krvni pritisak u trudnoći

Povišen krvni pritisak u trudnoći

Kada povišen krvni pritisak ugrožava zdravlje trudnice i ploda?
Povišen krvni pritisak izazvan trudnoćom, obično se javlja između drugog i trećeg trimestra. Povišen krvni pritisak se javlja u različitim razmerama, od blagih do onih koje zahtevaju intenzivnu kontrolu  i nadzor lekara.

Optimalnim se smatra pritisak koji je u istim granicama u kojima je bio i pre trudnoće.Te vrednosti su različite. Kod nekih je optimalan pritisak 120/80 milimetara živinog stuba, a kod nekih 110/70.

Prema apsolutnoj definiciji, pritisak je visok, kada je gornji, sistolni iznad 140, a donji, dijastolni, iznad 90 milimetara zivinog stuba. Kod oko 5% žena se manifestuje visok krvni pritisak izazvan trudnoćom, što se obično dešava nakon 20 nedelje trudnoće i češći je kod žena koje nose prvo dete. Nekada žene uđu u trudnoću sa hipertenzijom, koja tokom graviditeta može da se pogorša.

Hipertenzija  se vezuje za patološka stanja kao sto su: bolesti samog tkiva posteljice i može da bude pracena gubitkom proteina kroz mokraću, poremećajem funkcije jetre i bubrega. Nasledni faktori imaju značajnu ulogu u pojavi hipertenzije, zatim blizanačke trudnoće, prekomerno povećana telesna težina trudnice, trudnoća posle 35. godine…

Simptomi koji mogu ukazivati na povišen krvni pritisak su: oticanje, glavobolja,  pojačano lupanje srca, te ih je obavezno saopštiti ginekologu koji vodi trudnoću. Jako je važno ići na redovne kontrole kod ginekologa u toku trudnoće, takođe se preporučuje i uzimanje vitamina C i E, kao konzumiranje svežeg voća i povrća.

Za Vas pripremila dr Sandra Vidaković, Poliklinika Badawi.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495 i zakažite pregled, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Opširnije

Ishrana u trudnoći

Ishrana u trudnoći

Buduća mama treba da vodi računa o sebi i svom detetu dok je još u stomaku. Ishrana je najvažniji preduslov zdravih navika i stila života. Ishrana u trudnoći treba da bude raznovrsna.

Dnevne kalorijske potrebe žene su 2000-2200 kalorija. Tokom trudnoće taj iznos treba povećati za 15 %, odnosno za 300- 500 kalorija na dan. Podrazumeva se da se one unose u zdravom obliku – kroz meso, voće i povrće. Uzimanje više kalorija nego što je potrebno ima za posledicu bol u krstima, nogama, proširene vene, zamor, a kao najteža komplikacija je povišen krvni pritisak.

Ishrana trudnica treba da obiluje mesom živine, junetinom i nemasnom svinjetinom. I riblje meso treba da bude na jelovniku, jer u njemu ima kalcijuma neophodnog za čvrste bebine kosti. Svaki dan je neophodan unos voća bogatog vitaminom C (narandže,  jagode, dinje…).

Trudnici je potrebno 400 mikrograma folne kiseline dnevno. Namirnice bogate folnom kiselinom su: pahuljice, hleb, spanać, karfiol…
Izbegavajte hleb  od belog brašna, birajte peciva i testenine napravljene od celog zrna žitarica.

Šta ne treba jesti tokom trudnoće?

Hrana koja sadrži “prazne kalorije”: kolači, biskviti, slatkiši i grickalice treba svesti na minimum. Nedovoljno termički obrađeno meso može sadržati neke baketrije i viruse koji ne moraju nužno biti štetni za majku, ali mogu proći kroz placentalnu barijeru i inficirati bebu. Treba izbegavati i živa jaja koja mogu sadržati salmonelu.

Za Vas pripremila dr Sandra Vidaković, Poliklinika Badawi.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495 i zakažite pregled, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Opširnije

Dijagnostički ultrazvuk u medicini

Dijagnostički ultrazvuk u medicini

Ultrazvučna dijagnostika se zasniva na primeni zvučnih talasa visoke frekvencije, koji su nečujni za ljudsko uho. Pregled se izvodi tako što se sonda aparata prislanja na telo pacijenta i pomera u željenim pravcima u zavisnosti od dela  tela koji se pregleda. Iz sonde se emituju ultrazvučni talasi koji se odbijaju od različitih površina unutar ljudskog organizma, vračaju se prema sondi koja ih detektuje, te se automatski, kompjuterskom obradom tih podataka dobija slika organa i tkiva na ekranu ultrazvučnog aparata. Na porvšinu kože, stavlja se gel koji olakšava prolaz ultrazvučnim talasima.

Ovim pregledom se dobro vide solidni organi (npr, jetra, pankreas, slezina, bubrezi), ali se znatno lošije prikazuju organi koji su šuplji i ispunjeni vazduhom (želudac i creva), osim u izuzetnim situacijama.

Metoda je potpuno bezbolna, neškodljiva, nema upotrebe rendgenskih zraka, te se može ponavljati neograničen broj puta. Područje primene ove metode u medicine danas je veliko, a najčešće izvođeni pregledi se mogu podeliti u nekoliko grupa:

 • Pregled gornjeg abdomena (jetra, žučna kesica, žučni putevi, pankreas, bubrezi, trbušna aorta),
 • Pregled donjeg abdomena (mokraćna bešika, prostata, materica, jajnici),
 • Pregled vrata i štitaste žlezde,
 • Pregled dojke,
 • Pregled ostalih mekih tkiva,
 • Pregled zglobova,
 • Pregled srca-ehokardiografija,
 • Pregled krvnih sudova ruku i nogu i
 • Pregled krvnih sudova glave i vrata.

Svaki od navedenih pregleda ima svoje specifičnosti, razlikuju se po dužini trajanja, neki zahtevaju posebnu pripremu, ali većina ne.

Pregledu mogu da se podvrgnu svi oni koji osećaju različite zdravstvene tegobe kao i oni, koji su bez tegoba, ali iz preventivnih razloga žele da provere svoje zdravlje.

Za Vas pripremio dr Bojan Stipić, Poliklinika Badawi.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495 i zakažite pregled, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Opširnije

Udarac u gol – to je život

Udarac u gol – to je život

Ponekad Vam se verovatno desi da ne vidite kako dalje u situaciji u kojoj se nalazite, kao da udarate i udarate u zid.

Udarac u zid, gde nam se čini da nema dalje, u jednom momentu sam počela posmatrati kao udarac lopte u gol.

Jer, naravno, ima dalje.

Asocijacija „udarac u gol“ inspirisala me svetskim prvenstvom u fudbalu (posmatrano okom žene), što je tokom leta 2018. godine bilo  jedno od većih dešava na planeti Zemlji. Gledam u društvu porodice fudbal i razmišlja: „Gol nekome donosi trenutni uspeh, nekome trenutni neuspeh. Svaki gol ima svesnu strategiju, koja mu prethodi“. I nakon udarca u gol, lopta ide dalje, nema stajanja sve do poslednjeg trenutka.

Čini mi se da je tako i u životu.

Neprestao pravimo strategije, svesno ili ne. A onda nekada svojom strategijom odemo u gol, nekada udarimo u „stativu“, a nekada potpuno promašimo. Međutim, posle svakog udarca lopte, ponovo loptu zvanu „život“  uzimamo, šutamo, bacamo, i tako neprestano. Baš kao i fudbaleri. Trče za onom loptom, ona leti na sve strane, oni je šutaju, uz to se i sudaraju…udaraju … padaju … zatim pobedu slave, a ipak se sudaraju … udaraju …i idu dalje.

I mi neprestano idemo dalje (i kada nam se čini da ne mrdamo), sudaramo se, udaramo, padamo, ustajemo.  Čak i uz najveću koncentraciju i strategiju može doći do udarca u „stativu“ ili promašaja. Jer to je život.

Ipak, jedno je reći, a drugo biti svestan šta znače reči „to je život“ i šta mi to šapuće o meni. Zatim znati šta sa tim običnim, a često izgovorenim rečima kad ne znamo kako dalje.

Iza rečenice: „To je život“, mogu stajati brojne emocije. Nekad seta, nekad tuga, čežnja, ali i sreća. Ostaje nam da prepoznamo emociju rečenice „to je život“, a zatim i da znamo šta ćemo sa njom.

Postati svestan

Ono što stoji pod broj jedan jeste da postanete svesni rečenice koju izgovarate i govorite „to je život“.

 • Znači biti svestan sadašnjeg trenutka u kojem se nalazite, pre svega svesni svog disanja, a zatim i svojih emocija.

To je poželjna radnja uvek kada dođete u situaciju da izgovorite rečenicu „to je život“.  Na taj način omogućujete mislima da se „odmore“ na trenutak i da izmene put kojim su krenule, ako Vas iscrpljuju i vode ka stativi i promašaju.

Sebe nekada možete uhvatiti da razmišljate o nekim lepim događajima, slikama, srećnim trenucima. I tada oživljavanjem sadašnjeg trenutka svoje misli bar za trenutak više držite u tom prijatnom stanju. I to je stanje koje Vas može odvesti u gol i do pobede.

U sadašnjem trenutku se pravi strategija

Kada ste svesni sadašnjeg trenutka, možete praviti strategiju za „udarac u gol“, sa velikom verovatnoćom da ćete pogoditi baš u gol. Pustite li misli da samo lutaju, na dobrom ste putu da više udarate u stativu i radite promašaje. A onda Vam sledi „to je život“ – ali uz „joj“.

Kako tada „rade“ čakre?

Na koji način ćete izgovoriti rečenicu „to je život“ prepoznaćete po vibraciji koja ide iz četvrte čakre, iz energetskog centra koji oseća svaki titraj u Vašem danu. To je mesto iz kojeg kuca Vaše srce, iz kojeg se šire i skupljaju Vaša pluća. To je centar koji svakim udahom i izdahom govori kako doživljavate svoj život, da li udarate u gol, stativu ili pravite česte promašaje.

A zatim peta čakra, kroz koju sve što mislite izgovarate ili nevoljno ćutite, gutate reči (blokirajući petu čakru). Razlog tome je osećaj unutrašnje moći ili nemoći, ličnog identiteta koji vibrira iz Vaše treće čakre, unutrašnjeg Sunca, koje se nalazi u predelu želuca.

Sve što doživljavamo svakodnevno, varimo kroz treću čakru (baš kao i hranu koju varimo). Zatim ta energija preko četvrte čakre kruži sa svojim parom, petom čakrom, iz koje izviru naše misli i reči. A četvrta čakra, kao centralna, glavna, daje ritam kroz emociju koja iz nje izvire.

Ukoliko postoji tuga, koja se smestila u četvrtoj čakri, treća i peta čakra ispadaju iz svog ritma kruženja. Razvija se bezbroj neželjenih, turobnih misli, koje su posledica stvaranja grča u želucu, zatvaranja treće čakre.

Ako se predugo živi na opisani ili sličan način, prvo dolazi do oštećenja energetskog omotača koji čuva fizičko telo. I možete primetiti da ste umorniji, bezvoljni, sa čestim lakim prehladama, i sl. A zatim, ukoliko ništa ne preduzmete teška energija može počesti da „uzima“ vitalnu energiju i telo se otvara mnogim bolestima, kao što su čir na želucu, srčani problemi, problemi sa štitnom žlezdom i druge bolesti.

Holistic Life Coaching i energetske vežbe Vam mogu pomoći da svoju vitalnu energiju čuvate što duže i da je svesno usmeravate u željenom pravcu.

Kako pomažu Holistic Life Coaching i energetske vežbe?

Holistic Life Coaching će Vam pomoći da osvestite stanje u kojem se nalazite – sadašnji trenutak, pomoći će Vam da uradite „mentalno čišćenje“ (kako to moji klijenti vole da kažu).

Energetske vežbe će Vam pomoći da se pokretima tela oslobodite blokada, koje su nastale nakupljenom teškom energijom neželjenim emocijama.

Nazovite nas na (024)553-774 ili (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme. Naučićete kako da čuvate i sačuvate svoju vitalnu energiju.

Za Vas s ljubavlju pripremila, Jasna Evetović, Holistic Life Coach, holistička ordinacija poliklinike „Badawi“.

Opširnije

Kada je cilj tako blizu, a tako daleko…

Kada je cilj tako blizu, a tako daleko…

Svako ko se u bilo kojoj fazi školovanja susreo sa osnovama psihologije, verovatno se susreo i sa fenomenom poznatim kao gradijent cilja. On podrazumeva činjenicu da se efikasnost značajno povećava kada smo nadomak ostvarenja cilja. Kao i većina pojmova otkrivenih početkom prošlog veka i ovaj je prvo prepoznat kod laboratorijskih životinja, pa je tako utvrđeno da miševi na kraju lavirinta mnogo brže i tačnije biraju stazu, zbog saznanja da su blizu cilja i obećane nagrade u vidu hrane.

Naravno, ovaj fenomen nije ostao samo na nivou miševa, kasnije je potvrđen i u istraživanjima sa ljudima. Pa je tako u jednom istraživanju ljudima ponuđeno da skupljaju pečate nakon kupljene kafe i da će za deset skupljenih pečata, dobiti kafu besplatno. U skladu sa gradijentom cilja, poslednjih nekoliko kafa je naručeno u mnogo kraćim razmacima. Iako psihološki, ovaj fenomen je dovoljno jak da osnaži i potpomogne čak i fizičke performanse, pa tako dobijete dodanu snagu da istrčite stazu ili odšetate deonicu na maratonu, ako znate da je cilj blizu.

A šta kada to nije tako?

U poslednje vreme, na terapiju se sve češće javljaju osobe koje se nalaze pred završetkom školovanja i izgubile su svaku motivaciju za daljim učenjem. Roditelji to smatraju lenjošću, učenici se osećaju beznadežno, a celokupna slika polako dobija obrise depresivne simptomatologije.

Zašto u ovoj situaciji gradijent cilja ne dođe do punog izražaja i pogura učenike i studente da što pre stignu do cilja? Šta je ono što predstavlja kočnicu i balast da se započeti posao privede kraju? Da li je u pitanju prezasićenje ili nedostatak motivacije? Da li je moguće da je diploma za koju ste naporno radili prve dve-tri godine manji motivator nego 11. besplatna kafa?

Psihoterapija i psihološko savetovanje su se pokazali prilično učinkoviti kada je ova problematika u pitanju. Post-terapijsko praćenje je pokazalo da je oko 3/4 učenika koji su se obratili za pomoć uspelo da privede školovanje kraju, a preostala četvrtina je ili prekinula školovanje i našla posao ili promenila školu ili fakultet. U svakom slučaju, došlo je do pomeranja sa mrtve tačke, ponovnog pronalaska smisla života i očuvanja mentalnog zdravlja.

Neki od koraka koje je moguće preduzeti

Redefinisanje cilja

Jedan od najčešćih razloga za ovaj zastoj je gubitak svrhe. Prethodno nivoi školovanja se lakše privedu kraju jer postoji borba za prosek i mogućnost za upis narednog nivoa, mogućnost da se izabere školu koja se želi, upis na budžet i sl. Uglavnom, vidi se svrha i uzročno-posledični odnosi: više truda – bolje ocene – bolji rang pri upisu. Sada je sledeći korak nejasan, negde je daleko u magli, a samim tim nema ni motivišuću snagu. Shodno tome, lakše je uljuljkati se o poznatu ulogu studenta, nego skočiti u nepoznti ambis. Ulaganje truda u ponovno definisanje cilja i pronalska narednog koraka, povlači za sobom želju da se ova faza privede kraju.

Promene strategije u učenju

Kočnica za završavanje studija može biti i loše odabrana strategija u učenju. Postoje učenici koji su svoju strategiju orijentisali ka postizanju cilja, i oni su motivisani željom da što pre iskažu svoja znanja i sposobnosti, kako na ispitu, tako i u praksi. Oni su motivisani da završe fakultet, ali u toj žurbi ne pripreme ispit na odgovarajući način, što često dovodi do padanja, a posledično do osećaja straha od izlaska, osećaja nepravde, bespomoćnosti i sl. Druga strategija u učenju je orijentisana ka što boljem usavršavanju znanja i sposobnosti. Ta strategija vodi do beskonačnog učenja, traganja za novim informacijama i udaljavanja od izlaska na ispit i privođenja posla kraju, jer se čini da nikad naučeno nije dovoljno, da znanja nisu u dovoljnoj meri savladana da bi se iskazala na ispitu, a posle i u praksi.

Podizanje samopouzdanja

Kao i već toliko puta pomenuto, nisko samopouzdanje je kočnica za mnoge stvari u životu, pa tako i za završetak školovanja. Bilo da je u pitanju niska samoefiksanost, strah od uspeha ili neuspeha, strah od odrastanja i prelaska u sledeću, samostalniju, fazu života, rad na sebi uz stručnu pomoć može da dovede do značajnih promena.

Izgubljena godina u toku školovanja ne mora da bude smak sveta, ako je iskoristite na pravi način. Sticanje novih znanja i polaganje ispita nije jedini način na koji sebe pripremate za buduću profesiju. Rad na sebi, sticanje opštih veština, poboljšanje komunikacije, podizanje samopouzdanja i stalno usmeravanje doprinosi boljem napredovanju, ispunjenijem životu, a i podizanju kvaliteta bilo čega što radite. Obratiti se za pomoć je polovina puta ka rešavanju problema, a zajedničkim snagama će se utvrditi u kom delu je došlo do zastoja i šta je to što koči napredak.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Za Vas pripremila Vesna Bojanić, psiholog, holistička ordinacija Poliklinike Badawi.

Opširnije