Dobrodošli na sajt poliklinike Badawi

Radno vreme : Radnim danima 07-19h, subotom 07-13h
  Kontakt : +381 (0)24 553-774 |

Savremen pristup u prevenciji i terapiji infekcija

Škola zdravlja Poliklinike Badawi i LV-Pharm

U organizaciji Poliklinike Badawi iz Subotice i kompanije LV-Pharm iz Beograda, povodom obeležavanja svetske nedelje antimikrobne rezistencije, u četvrtak 16. novembra održana su predavanja kontinuirane medicinske edukacije o savremenom pristupu u prevenciji i terapiji infekcija.

Helicobacter pylori i Candida albicans

Akcenat je bio na infekcijama izazvanim Helicobacterom pylori i Candidom albicans, a predavanja su održali Prof. dr Jasna Jović sa Vojnomedicinske akademije i Doc. dr Janko Samardžić sa Medicinkog fakulteta u Beogradu.

Govorilo se o problemu oportunističkih infekcija i primeni najnovije antimikrobne terapije, ali i o tome šta biljke, korisne bakterije i prirodni preparati mogu učiniti za naš imunski sistem, i u tom smislu je predstavljena čitava paleta proizvoda kompanije LV-Pharm.

U prepunoj sali Otvorenog univerziteta u Subotici, zdravstveni radnici i posetioci su imali prilike da se bolje upoznaju sa kvalitetnim, proverenim i registrovanim preparatima, počev od Gastrolact-a koji se koristi kod problema sa digestivnim traktom i Kandifit-a koji se primenjuje u prevenciji i terapiji kandidjaze, do najnovijih japanskih preparata koji se koriste kod malignih oboljenja i kardiovaskularnih bolesti, kao što su Biobran i Nato kinaza.

 

Nakon predavanja, razvila se izuzetno korisna diskusija na kojoj su razmenjena stručna mišljenja, a svoja lična iskustva podelila je sa prisutnima prim. dr Nada Vasiljević.

Dogovorena je dugoročna saradnja Poliklinike Badawi iz Subotice i kompanije LV-Pharm iz Beogarda, a sve u cilju dostizanja najviših kvaliteta zdravstvene usluge i postizanja optimalnih rezultata lečenja.

Hvala na ukazanom poverenju,
Poliklinika Badawi.

Opširnije

Kako da se smirim?

Kako se smiriti?

Kada Vam život teče kao reka, možete reći da je tako super živeti. Složiću se sa tim. Znači da upravljate svojim životom i to jeste prirodno, ono što svi priželjkuju. Tada Vam svaki dan počinje i završava tako da ste u potpunom miru sa sobom, jer je unutrašnji mir znak da upravljate svojim životom.

A da li ste povremeno ipak napeti, nervozni, reagujete na svaki jači impuls i pitate sebe: „Kako da se smirim?“

Takvo, i slična pitanja, često čujem na mestima gde ljudi spontano razgovaraju sa drugima.  U sitne detalje opisuju situacije koje su ih izbacile iz ravnoteže. Na taj način sve više upadaju u „živi pesak“ svog nezadovoljstva, jer osećaju da sve više gube ravnotežu svog života i ne znaju kako dalje. Telo je sve nemirnije i unutrašnji uragan je sve jači. Telo se bori, jer uragan treba umiriti da bi mogli funkcionisati. Uspete uragan umiriti, ali negde u telu ostavio je svoj trag. I svaka sledeća, slična situacija, budi uragan, nakon kojeg dolaze i drugi, jer od prirode ne možemo pobeći, kako one izvan nas, tako i unutar nas.

I ostaje pitanje: „Kako da se smirim?“

Sve neprijatne situacije, koje uvek dolaze iznenada, lako mogu da Vas izbace iz ravnoteže. Tada više ništa nije predvidljivo, a Vaš život kao da nije Vaš. Situacija počinje upravljati Vama, a ne Vi situacijom. I to postaje život koji živite, a da li ga želite takvog, zavisi od Vas.

Šta prvo treba uraditi?

Prihvatite svoje trenutno stanje.

Svaku neželjenu situaciju prvo treba prihvatiti. Dakle, prihvatam da sam uznemiren/a. Ali da biste prihvatili, potrebno je da donesete odluku (da ćete prihvatiti). I osluškujte svoje telo. U početku nekome neće biti lako da donese odluku, jer odluka znači  da preuzimam odgovornost na sebe.

Odlučujem prihvatiti da sam uznemiren/a i preuzimam odgovornost na sebe.

Kako Vam se čini? Da li osećate da se Vaše telo smiruje? Neko prvo može osećati naglašen nemir (ego se buni, jer njemu je lakše da su drugi krivi) ali ubrzo nakon toga dolazi sve veći mir u telu.

Unutrašnjim mirom ćete povezati um i telo

Mir u telu (smirenje) treba da bude stabilno stanje, koje ni jedan novi izazov neće izbaciti iz ravnoteže. Naravno, postići trajno stabilno stanje unutrašnjeg mira (smirenja) ne može se postići na brzinu. Telo i um treba povezati u celinu. Međutim, mnogo češće telo ide svojim putem, a um svojim. I tek ponekad se sretnu, a manje i od ponekad se prepoznaju kao jedno.

Jer obaveze Vas preplavljuju i može se činiti da ste ceo dan u umu. Tek ako ili kada odete na fizičke vežbe i rekreaciju, osetite da postoji i telo koje je deo Vas, ali kada se vratite svakodnevici, um počinje da Vas uzima. Ponovo um ide na svoju stranu, telo na svoju i tako sve više trošite svoju dragocenu energiju na um (na uštrb tela), jer treba rešiti sve dnevne zadatke. Pri tome je telo sve umornije. Vi ste umorni, napeti, nezadovoljni, tužni, lažete sebe misleći da će Vam biti bolje – kao da izbegavate svoj život.

Potrebno je da um i telo prepoznaju jedno drugo, da žive jedno biće – Vaše biće. Jer tek tada možete imati unutrašnji mir. To je prirodna potreba svakog čoveka, kome je dato i svesni um i telo.

Kako doći do unutrašnjeg mira?

Holistic Life Coaching i energetske vežbe, vode Vas do unutrašnjeg mira.

Ovom terapijom ćete:

 • Osloboditi telo napetosti, osećaja krivice i srama,
 • Osvestiti svoju pravu prirodu, individualnost,
 • Oživeti osećanje bliskosti, ljubavi prema sebi i drugima,
 • Iskrenost prema sebi će biti Vaša svakodnevica,
 • Naučićete kako da otpustite sve ono što ne možete rešiti i kako da Vaša energija radi za Vas i
 • Zavolećete svoj život oživljavanjem unutrašnjeg mira.

Virginia Woolf: „Ne možeš pronaći svoj mir, tako što ćeš izbegavati svoj život“

Dođite u holističku ordinaciju Poliklinike Badawi, zajedno ćemo pronaći Vaš mir.

Ali da biste znali kako funkcioniše Holistic Life Coaching i energetske vežbe, prva seansa je besplatna.

Zadatak za Vas: prijavite se do 03.11.2017. godine i zakažite termin za Vašu prvu besplatnu seansu.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Za Vas s ljubavlju pripremila Jasna Evetović, Holistic Life Coach, holistička ordinacija poliklinike “Badawi”.

Opširnije

Superheroji zdravlja: laneno ulje i sitan nemasni sir

Toksini su neprijatelji!

Toksini, otrovne supstance koje se svakodnevno stvaraju u našem organizmu, neprestano vode taktičko-operativne aktivnosti protiv našeg organizma i baš su uporni u nastojanju da umanje naše pune životne potencijale. Ali ni mi ne sedimo besposleni: imamo odličnu strategiju i taktiku za eliminaciju toksina uz pomoć bubrega, jetre, kože, pluća…

Šta kaže nauka o toksinima?

Toksini su otrovne supstance, koje se u malim količinama stvaraju u živim ćelijama organizma. To su npr. specifični proteini, odnosno makromolekuli, koji su nastali međusobnim spajanjem aminokiselina.

Gde sve ima toksina i kakve su njihove posledice?

Toksine (reč toksin je grčkog porekla: toxikon – otrov korišten u strelama) možemo uneti u organizam putem nepravilne ishrane, usled zatrovane životne sredine i usled drugih nepovoljnih faktora, od kojih posebno navodimo sledeće:

 • Benzen: nalazi se u farbama, lakovima, deterdžentima i dimu od cigareta.
  Pažnja: Udisanjem se nakuplja se u timusu, koji je glavni i odgovorni za naš imunitet. Simptomi povišenog nivoa benzena su: jače lupanje srca, glavobolja, vrtoglavica, leukemija, neredovni ciklusi.
 • Propil alkohol: nalazi se u šamponima, kremama i losionima.
  Pažnja: Nanošenjem na kožu, ulazi u krvotok i razara ćelijske uljno-proteinske membrane, smanjuje sposobnost “hvatanja i razaranja” parazita koji ulaze naše telo i tako paraziti imaju slobodu razmnožavanja i stvaranja toksina koji dodatno narušavaju zdravlje, dovodeći metabolizam u stanje stvaranja malignih ćelija.
 • Formaldehid: koristi se u industriji za sušenje sunđera, te ostaje u tragovima u svim sunđerima, madracima i jastucima.
  Pažnja: Udisanjem se nakuplja u gornjim disajnim putevima (na sluznici nosa, farinksa i bronhija), jedan je od glavnih uzročnika raka pluća.
 • Neki od ostalih toksina iz našeg okruženja: metil, ksilen, toluen, trihlor etan su samo još neki od toksina koje možemo naći u našem domu. Nalazimo ih u konzerviranoj hrani, u hemikalijama, pesticidima na biljkama, voću i povrću.

Sada deluje da su toksini u prednosti, jer ih u svakodnevnom životu ima previše, pa naše telo ne može da izbaci sve štetne materije, pa dolazi do nakupljanja toksina u krvnim i limfnim sudovima, u ćelijama jetre, bubrega, pankreasa, u neuronima i praktično u svim ćelijama, pa to kod nas izaziva:

 • zamor,
 • hronične bolesti,
 • slabu koncentraciju,
 • depresiju i
 • mnoge negativne pojave.

Sve to zajedno smanjuje naše pune životne potencijale, ali rešenja uvek ima, a jedno od rešenja je u superherojima zdravlja: u lanenom ulju i sitnom nemasnom siru, zajedno sa usvajanjem zdravog stila života.

No da napomenemo – na prvom mestu je da prestanemo sa unosom toksina koji dolaze iz veštačkih materijala, iz “veštačke“ hrane i iz raznih hemijskih preparata.

Rešenje protiv toksina – detoksikacija

Spomenuto je da toksini razaraju uljno-proteinske membrane naših ćelija. Tako stvaraju hronične bolesti, bolove i maligne ćelije.

Da bi ojačali naše ćelije trebamo ih nahraniti uljno-proteinskom hranom. Ona će obnoviti oštećene ćelije i ojačati one koje su još uvek na udaru toksina.

Šta je uljno-proteinska ishrana?

Uljno-proteinska ishrana je kombinacije ulja, tj. alfa linoleinske masne kiseline iz lanenog ulja i proteina iz sitnog nemasnog sira.

Mešanjem ova dva sastojka mikserom tri minuta dobijamo novu homogenu lekovitu smesu. Razmera je uvek 1:2 (ulje:sir).  Na dan je preporučljivo jesti 4 kašike sira sa 2 kašike lanenog ulja, ali terapijske doze idu do 12 kašika sira.

Eto naših superjunaka zdravlja na delu, uz pomoć kojih:

 • uspešno detoksikujemo naš organizam,
 • vraćamo pravilan razvoj ćelija i uspostavljamo pravilan metabolizam i
 • uspostavljamo zdrav emotivan život.

Kako spremati jela bazirana na uljno-proteinskoj dijeti?

I za to imamo rešenje – knjiga “Hrana“, je knjiga zdravih recepata, voćnih sokova, sokova od povrća, salata, uljno-proteinskih recepata po Budwig – protokolu, pečenih i kuvanih jela, pogačica i torti, koju možete poručiti preko naše Internet prodavnice.

Svi recepti su prilagodjeni dijabetičarima i vegetarijancima. Svojim sastojcima i načinom pripreme se koriste u cilju održavanja zdravlja, ali i u terapeutske svrhe. Saveti iz ove knjige mogu značajno poboljšati zdravlje obolelih od hroničnih bolesti. Svi potrebni sastojci za 93 recepta su Vam dostupni na Internet prodavnici Poliklinike Badawi.

Birajte šta jedete. Birajte šta udišete. Birajte šta nanosite na Vaše telo.
Detoksikacija je pola zdravlja!

Za više detalja posetite naš sajt, koji se bavi Budwig protokolom: http://budwig.badawi-su.com/

Za Vas pripremila dr Katarina Badawi, lekar opšte prakse i akupunkture, iz poliklinike ’’Badawi’’, koja je na raspolaganju za sva Vaša pitanja i konsultacije.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Opširnije

Lupanje srca od sreće i 3 “naj naj” leka za srce

Ne kaže se slučajno “Od sreće mi lupa srce”. Kineska medicina je jednostvano objasnila ovu poznatu frazu.

U tradicionalnoj kineskoj medicini (TKM) staroj više od 4000 godina, srce je povezano sa nervnim sistemom i sa ‘duhom’. Rečeno je da ako je srčani sistem jak, onda će um biti jasan, emocije pozitivne i mirne, a duh jak.

Radost je emocija povezana sa srcem. Smatra se da će doživljavanje radosti imati blagotvoran učinak na srce. Ponekad ne dopuštamo sebi da osećamo radost, blokirajući sebe kao individuu. To može biti rezultat nedostatka ljubavi i smernica u toku odrastanja ili rezultat traumatičnih iskustava ili bolesti u bilo kojem dobu života. U ovom slučaju, naše srce postaje tvrdo. Tvrdo srce može pokrenuti srčane i vaskularne bolesti poput arterioskleroze, što doslovno znači “stvrdnjavanje arterija”.

Previše sreće – manija

U TKM-u postoji nešto kao “previše emocija” i to takođe, može dovesti do bolesti.

Kako možemo osetiti previše radosti?

To se zove manija. Ljudi koji su manični dopuštaju da se njihove emocije i nervni sistem dovedu do te mere da doslovno ošteti nadbubrežne žlezde, nervni sistem i srce. Manija i depresija su dve krajnosti koje uzrokuju disbalans srca.

Najbolje biljke za srce

U TKM-u postoji mnogo biljaka koje su poznate da nude značajnu zaštitu srcu. Neke biljke umiruju i regulišu rad srca. Neke povećavaju protok krvi i hranjivih materija u samom srcu, jačajući njegovu sposobnost da radi svoj posao.

Ako bismo birali 3 biljke koje najviše pomažu srcu, ovo bi bio naš izbor:

GLOG:  Glog reguliše pritisak. Ako je visok, snižava ga, ako je nizak vraća ga u normalu. Takođe povećava cirkulaciju i jača srčani mišić. Preporučuje se i mlađim osobama koje vode fizički ili psihički stresan život.

KOPRIVA OD SRCA (srčenica, srdačica): deluje umirujuće, ublažava grčeve, sniževa pritisak. Koristi se kod poremećaja srčanog ritma, ubrzanog lupanja srca i kod nervoze.

BELI LUK: 2-3 čena belog luka na dan značajno povećava nivo kiseonika u krvi, opušta krvne sudove, dovodeći do smanjenja krvnog pritiska.

Dakle za zdravo srce je potreban zdrav duh – budite veseli i pozitivni.

A za srce u disbalansu je potrebno pored zdravog duha, glog, srčica i beli luk.

Za Vas pripremila dr Katarina Badawi, lekar opšte prakse i akupunkture, iz poliklinike ’’Badawi’’.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Opširnije

Uljno-proteinska dijeta za detoksikaciju tela i duše

Čišćenje organizma od toksina i zašto je to bitno?

Toksini, kao prirodni nusproizvodi, se svakodnevno stvaraju u našem telu i eliminišu putem bubrega, jetre, kože, pluća…

ALI kada unosimo više toksina nego što telo može da izbaci, toksini se nakupljaju. Nakupljaju se u krvnim i limfnim sudovima, u ćelijama jetre, bubrega, pankreasa, u neuronima i praktično u SVIM ćelijama! To izaziva u nama zamor, hronični bolesti, slabu koncetraciju i depresiju.

Dr Hulda Klark je najbolje opisala toksine, njihovo mesto nakupljanja i posledice:

 • Benzen: nalazi se u farbama, lakovima, deterdžentima, dimu od cigareta.

Udisanjem, nakuplja se u timusu, koji je glavni i odgovorni za Vaš imunitet.
Simptomi povišenog nivoa benzena: jače lupanje srca, glavobolja, vrtoglavica, leukemija, neredovni ciklusi.

 • Propil alkohol: nalazi se u šamponima, kremama, losionima.

Nanošenjem na kožu, ulazi u krvotok i razara ćelijske uljno-proteinske membrane, smanjuje sposobnost “hvatanja i razaranja” parazita koji ulaze naše telo i tako paraziti imaju slobodu razmnožavanja i stvaranja toksina koji dodatno narušavaju zdravlje, dovodeći metabolizam u stanje stvaranja malignih ćelija.

 • Formaldehid: koristi se u industriji za sušenje sunđera, te ostaje u tragovima u svim sunđerima, madracima, jastucima.

Udisanjem se nakuplja u gornjim disajnim putevima (na sluznici nosa, farinksa i bronhija), jedan je od glavnih uzročnika raka pluća.

Metil, ksilen, toluen, trihlor etan su samo još neki od toksina koje možemo naći u našem domu. Nalazimo ih u konzerviranoj hrani, u hemikalijama, pesticidima na biljkama, voću i povrću.

Kako eliminisati toksine?

Kao prvo i najvažnije: prestanite bombardovati svoje ćelije toksinima! Znate da dolaze iz veštačkih materijala, iz “veštačke“ hrane, iz raznih hemijskih preparata. Sve što možete, zamenite prirodnim materijama.

Kako uljno-proteinska ishrana pomaže u lečenju hroničnih bolesti ili već stvorenih malignih ćelija?

Spomenuto je da toksini razaraju uljno-proteinske membrane naših ćelija. Tako stvaraju hronične bolesti, bolove i maligne ćelije.

Da bi ojačali naše ćelije moramo ih nahraniti uljno-proteinskom hranom. Ona će obnoviti oštećene ćelije i ojačati one koje su još uvek na udaru toksina.

Šta je uljno-proteinska ishrana?

Uljno-proteinsku ishranu je popularizovala prof. Johana Budwig. To je kombinacije ulja, tj. alfa linoleinske masne kiseline iz lanenog ulja i proteina iz sitnog nemasnog sira.

Slika iz knjige “Hrana”, dr Katarina Badawi

Mešanjem ova dva sastojka mikserom 3 minuta dobijamo novu homogenu LEKOVITU smesu. Razmera je uvek 1:2 (ulje:sir).  Na dan je preporučljivo jesti 4 kašike sira sa 2 kašike lanenog ulja, ali terapijske doze idu do 12 kašika sira.

Kako uljno-proteinska (ili bilo koja hrana) može da čisti dušu?

Šte je duša? Vaša energija.
Šta je energija? Vibracija.

Sve što pojedemo ima vibraciju. Jedete li mrtvu toksičnu hranu, punite samo stomak ali ne i ćelije, a svakako ne povećavate Vašu energiju.
Jedete li zdravu, živu, organsku ili uljno-proteinsku hranu, podižete svoju vibraciju u skladu prirode i ispunjavate svoj potencijal.

Direktor bolnice u Tokiju je na jednom kongresu rekao: “Slabljenje zapadnog standarda rada je pitanje borbe unutar organizma, a što je povezano s onim što ljudi jedu.”

Birajte šta jedete. Birajte šta udišete. Birajte šta nanosite na Vaše telo.
Detoksikacija je pola zdravlja!

Za više detalja posetite naš sajt, koji se bavi Budwig protokolom: http://budwig.badawi-su.com/

Za Vas pripremila dr Katarina Badawi, lekar opšte prakse i akupunkture, iz poliklinike ’’Badawi’’.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Opširnije

Šta je telesna psihoterapija?

Šta je telesna psihoterapija?

Telesna psihoterapija je jedna od raznih grana psihoterapija koje trenutno postoje i primenjuju se u svetu. Od klasičnih psihoterapija gde terapeut vodi razgovor sa klijentom, razlikuje se po tome što pored razgovora, uključuje rad sa telom.

Na osnovu telesnog stava klijenta, telesnih kretnji, pokreta koje pravi očima, telom, rukama, dominantnim crtama i izrazima lica, načina na koji diše, telesni psihoterapeut će uočiti šta je to što klijent kod sebe blokira. Tako će se brže i efikasnije usmeriti ka nalaženju onoga na čemu treba da radi sa klijentom u svrhu uspešne psihoterapije.

Preteča telesnih psihoterapija pojavila se još u 19. veku. Francuski psihijatar Pjer Žane (1859-1947) ustanovio je povezanost psihe sa telom u radu sa svojim pacijentima. On je na osnovu istraživanja koje je sproveo na brojnim slučajevima došao do zaključka kako stanje tela utiče direktno na stanje psihe i obrnuto. Šta to znači? Ako je telo bolesno, to se odražava na stanje psihe tako što čovek oseća fizičke tegobe, a to u njemu stvara strahove, osećaj nemoći i slična negativna razmišljanja koja se nastavljaju i kada telo ozdravi. Kada čovek nastavi da negativno razmišlja, to prelazi u naviku. Na taj način je on velikim svojim delom povezan sa iracionalnim stanjima koja mu se u datom trenutku u svakodnevnom životu, u realnosti ne dešavaju. On nastavlja da oseća nemoć, strahove da mu se ne ponovi loše stanje ili ograničenja na putu do uspeha i tako opterećuje sebe. Negativne misli utiču na jačanje negativnih osećanja, a vremenom takvo stanje dovodi do grčeva u mišićima, disanje se skraćuje, apetit se gubi ili se uvećava preko mere i to najčešće dovodi do pojave novih telesnih oboljenja. Na taj način je Žane svojim konceptom integracije i sinteze bio prethodnik holističkog pogleda na psihoanalizu.

Za začetnika telesnih psihoterapija smatra se Vilhelm Rajh (1897-1957), učenik Sigmunda Frojda i jedan od najmlađih članova psihoanalitičkog udruženja. On je zaslužan za otkriće niza značajnih postupaka i tehnika, kao što su analiza otpora, rad na pozitivnom i negativnom transferu, karakterna struktura,analiza karaktera, itd. Rajh razvija Vegetoterapiju koja ima za cilj oslobađanje blokirane životne energije. On je utvrdio da tokom svog razvoja mlada osoba, dete, nailazi na niz ograničenja u vidu zabrana od strane roditelja i okoline. Ove zabrane su na uzrastu deteta neophodne u cilju vaspitanja i socijalizacije. Problem nastaje zato što dete, usvajajući te zabrane, ujedno stvara blokade koje onemogućuju životnoj energiji da se spontano kreće kroz sistem, tj. organizam. Stvarajući blokade, mlada osoba kreira ono što je Rajh nazvao “telesnim oklopom”, a to je niz prisilnih radnji koje onemogućuju određenim emocijama da se slobodno ispoljavaju.

Kako “telesni oklop” deluje u praksi? Dete koje je po svojoj prirodi, nemirno, radoznalo, puno energije i koje ima potrebu da bude neprestano u pokretu, slobodno i neputano, dobija od odraslih komandu da sedi mirno, pod pretnjom kazne. Kako su odrasli svojim represivnim zahtevima i ponašanjem stvorili kod deteta strah od kazne, ono će primorati sebe da ograniči svoju radoznalu i nemirnu prirodu. Da bi to moglo da učini, dete mora da zauzda spontano kretanje životne energije u svom organizmu. Ono će ispraviti i ukočiti mišiće leđa, naročito vrata i ramena. Snažno će stegnuti mišiće zadnjice. Tako će “preseći”, tj. znatno usporiti spontani tok energije ka nogama i rukama. Usporiće disanje i napregnuti stomačne mišiće i mišiće vrata kako bi moglo da kontroliše disanje. Time će usporiti unos potrebne količine kiseonika u organizam, što će automatski dovesti do osećaja umirenja i usporiće pokrete svog tela. Dete će to ponavljati sve dok potpuno ne stekne veštinu da miruje i obuzdava svoju potrebu za kretanjem. Na taj način će udovoljiti zahtevima odraslih ali će u isto vreme izgubiti spontanost i u velikoj meri će usporiti tok životne energije kroz svoje telo. Pozitivan efekat ovog ponašanja će biti sticanje samokontrole, a negativan će biti preterana samokontrola, čak i u situacijama gde je potrebno otvoreno reagovati.

Pre nego što je naučilo da kontroliše svoje potrebe i da ih odlaže, dete je nalazilo zadovoljstvo u spontanosti i slobodi kretanja. Nakon izgrađivanja navike da se ponaša kontrolisano, ono od te navike stvara šablon koji počinje da utiče na sve sfere detetovog života. Tako ono dolazi u situaciju da kada je nešto smešno i kada je smeh društveno prihvatljiv, ono će i u toj situaciji kontrolisati intenzitet svog smeha, umesto da pusti sebe da se smeje iz srca. Uskraćujući i umanjujući sebi zadovoljstvo u svemu, posebno tamo gde nema potrebe za tim, dete, kasnije odrasla osoba, postaje rob svog “telesnog oklopa” i sve više oseća nezadovoljstvo sobom i svojim životom.

Posedica je sve veći gubitak snage da se suočava sa izazovima svakodnevnog života. Smanjena sposobnost da postiže uspeh, stvara u čoveku osećanje krivice. Čovek želi da se oslobodi nezadovoljstva i krivice, ali ne znajući kako i šta je uzrok toga, počinje svoja negativna osećanja da projektuje na druge ljude, smatrajući nekog drugom “krivcem” za njegove životne neuspehe. Oklopljena osoba posebno postaje negativna prema svakome ko pokazuje više spontanosti u ponašanju od nje. Osim što šema telesnog oklopa remeti međuljudske odnose, ona vremenom remeti i zdravlje ove osobe.

Telesna psihoterapija se, između ostalog, bavi razrešavanjem telesnog oklopljavanja. Pruža čoveku uvide u načine kako blokira svoju energiju i ukazuje mu kojim telesnim posturama i šemama to čini. U isto vreme mu daje načine da se oslobodi vezanosti za negativna ponašanja kojih ranije nije bio svestan, oslobađajući ga obrazaca telesnog oklopa. Na taj način čovek zadržava svoju sposobnost samokontrole tamo gde je to društveno potrebno i osposobljava se da bude spontan u situacijama gde nije potrebna samokontrola. Tako telesna psihoterapija omogućuje čoveku da povrati svoju moć i životnu energiju koju je nekada izgubio. Čovek koji je došao na terapiju frustriran neuspesima u svakodnevnom životu, kroz seanse telesne psihoterapije postepeno se oslobađa onoga što ga je sputavalo (telenog oklopa), a u isto vreme povećava kapacitet svoje ličnosti da se suočava i rešava one situacije u svom životu koje su ga prethodno nadjačavale.

Za Vas pripremio Igor Pavluković, Holistička ordinacija poliklinike ’’Badawi’’.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Opširnije

Začarani krug misli – disbalans treće i pete čakre

Začarani krug misli

Kada imate konflikt sa drugim ljudima  ili nekim okolnostima, u umu kreće bujica misli. Nesvesno tražite rešenje, kako da situaciju rešite, kako da se zaštitite. Ukopavate se i ne možemo da se pomerite s mesta. Koncentracija misli je u datom problemu. Naravno, posmatrano sa energetskog nivoa, dok na fizičkom nivou u isto vreme obavljate svakodnevne poslove, ali postajete sve umorniji, počinje usporeni hod, klecanje kolena, padaju ramena, javlja se grč u stomaku i sl. To je situacija koja uzima velike količine dragocene energije. Jer je velika koncentracija i fokus u petoj čakri (predeo grla).

Čakre imaju svoje mesto

Telo prirodno ima potrebu da šalje energiju baš u petu čakru. Jer tu izviru misli, mesto gde se traži rešenje za datu situaciju. Na energetskom nivou osećate da mogu biti ugrožene osnovne životne potrebe i aktivira se prva čakra (dno kičme) i uzima velike količine energije da bi zaštitila telo, jer imate strah (disbalans prve čakre). Prva čakra  nas opskrbljuje energijom iz Zemlje. Ona zna da mora poslati energiju u gornje delove, kako bi se našlo rešenje. I što više energije struji ka gore, sve više se spremate za verbalni napad. Možda i ne, jer imate strah ili vas je sramota i gutate reči, suši vam se grlo, ali se ne usuđujete da kažete bilo šta. Da li ćete verbalno napasti ili gutati reči i povlačiti se, zavisi od stabilnosti treće čakre (predeo stomaka). Ona je vaša vatra varenja, unutrašnje Sunce koje uvek treba da sija. A da li je baš tako? Ukoliko je slabo samopouzdanje reči ostaju kao kost u grlu i imate potrebu da se povlačite. Unutrašnje Sunce počinje da se gasi. A sa izrazito naglašenim samopouzdanjem uz koji ide i nemir u telu, naročito ako od važnih ljudi imate podršku, možete postati veoma rečiti. Tada konfliktnu situaciju još rasplamsavate bujicom reči zbog potrebe da se odbranite napadom, a komplikovana situacija postaje još teža. Unutražnje Sunce počinje da prži predeo stomaka. Zbog toga i fizički možete osećati prženje u stomaku ili grlu.

Zakačeni za gen

I tu ulazite u začarani krug. Situacija će se vremenom smiriti. Ali doći će neka slična i dolaziće slične, sve dok trajno ne izađete iz tog začaranog kruga. Jer se stalno kačite na gen koji nije uspeo da reši takvu situaciju i sada je prepoznaje i pokušava da je reši preko vas.

Holistic life coaching i energetske vežbe vam mogu pomoći da trajno rešite svoje sukobe. Da pre svega unesete mir u sebe, a mir se postiže balansiranjem čakri. Pre svega treće čakre. To je mesto iz kojeg treba da osećate lakoću i da sijate. Mesto iz kojeg sija ceo vaš život, iz kojeg rešavate sve konflikte.

Ne zaboravite da samo Vi upravljate svojim životom, a to se ne podrazumeva, to se uči.

Holistic Life Coaching i energetske vežbe će Vam pomoći da nađete najbolji način kako da upravljate svojim životom.

 

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Za Vas s ljubavlju pripremila Jasna Evetović, Holistic Life Coach, holistička ordinacija poliklinike “Badawi”.

Opširnije

Alchajmer i senilnost

Svako ko ima više od 65 godina ili ima roditelja, odnosno staratelja starijeg od 65 godina treba da zna sledeće:

Alchajmer i senilnost, uzroci i moguća rešenja

Alchajmerova bolest je opisana pre više od 100 godina kod ljudi starije dobi koji počinju da zaboravljaju.  Ta zaboravnost se zove demencija ili narodnim izrazom: senilnost. Ona nastaje zbog degenerativnih procesa neurona tj. zbog raspadanja i oštećenja moždanih ćelija. Gubitak pamćenja počinje sa zaboravljanjem jednostavnih svakodnevnih događaja kao što su gde je ostavljen ključ, ili gde su cipele, pa uznapreduje do zaboravljanja obroka, odogovarajuće reči, ne snalaženju na poznatim mestima van kuće, pa kasnije ni u sopstvenoj kući. Dementne ili senilne osobe, mogu gubiti kontrolu nad svojim emocijama, pa su burne reakcije i burne promene raspoloženja uobičajene. Ulaze u „drugo detinjstvo“, a to je životna faza kada se starije osobe ponašaju kao deca od 2-3 godine. Gube sposobnost da brinu o sebi, i postaju zavisni od tuđe nege.

Koji su uzroci nastanka Alchajmera?

 • Visok krvni pritisak
 • Visok nivo holestelola
 • Neregulisan šećer u krvi
 • Gojaznost
 • Manjak fizičke aktivnosti
 • Nepravilna ishrana
 • Prekomerno koriščenje mobilnih telefona

Interesantno je znati da broj obolelih od Alcheimerove bolesti u 2017. godini 10 puta viši nego što su naučnici prognozirali 2007. Takođe je viši broj obolelih u razvijenijim zemljama.

Iako senilnost prati Alchajmerovu bolest, ona se može javiti i bez te dijagnoze. Alchajmerovu bolest i senilnost je, kao i sve ostale bolesti, bolje srečiti nego lečiti. Ali ako i primetite simptome o kojima je ovde bilo reči, ne paničite, ne brinite, nego se POKRENITE.

Kako sprečiti ili usporiti tok Achajmorove bolesti i senilnosti?

Pravilna ishrana: Knjiga „HRANA“ koja je izašla iz štampe na proleće 2017. uoči našeg drugog Sajma zdravlja i alternativne medicine, daje uputstva – korak po korak kako pripremati obroke koji ishranjuju ćelije vraćajući im vitalnost i biohemijski balans. Recepti su prilagođeni dijabetičarima i vegetarijancima. Opisani su jednostavni lekoviti recepti koji mogu da pomognu u velikoj meri u zaustavljanju degeneracije moždanih ćelija pa i u njihovom oporavku.

Suplementi: suplementi su dodatci ishrani u vidu vitamina, čajeva isl. Najpoznatiji među njima koji se koristi za poboljšanje moždane cirkulacije je koenzim Q10, extrakt biljke Ginko Biloba, i čaj od lišća Gotu Kole. Počnete li sa ovim suplementima pre pojave demencije, najverovatnije je nećete nikada ni dobiti.

Akupunktura: stara kineska metoda lečenja će poboljšati rad vaših sivih ćelija i poboljšati protok QI energije. Blokada energije u energetskim kanalima tela tj. U meridijanima, prethodi razvoju demencije. Akupunkturom imamo puno uspeha i u uspostavljanju govora posle moždanog udara – koji takođe može biti uzrok demencije.

Sudoku: logička igra,  mozgalica, za koju nije potrebno predznanje već mnogo sirove moždane snage. Vrlo je popularna i ona je jedna od najboljih načina da Vam mozak ostane aktivan. Samo uspavan mozak može da zaboravlja.

Društvene igre: kartanje, šah, jamb i slične društvene igre okupiraju vašu pažnju i održavaju nivo potrebne borbe u životu i to kroz druženje i zabavu.

Ples i pesma: muzika koja vam prija vas i pokreće. Plešite u društvu, i paru, ili sami za sebe. Naučite reči neke nove pesme i pevajte i plešite.

Terapija bojama: Boje imaju svoju isceljujuću moć. Svaka boja ima svoju specifičnu vibraciju i Vi to dobro osećate tako što Vam neke boje prijaju, a neke ne. Na tržištu su se pojavile bojanke za odrasle. Na vrlo kreativan način možete da provedete 30 – 60 minuta. Korak više su FRAKTALI. O terapiji fraktalima (crtanje zatvorenih očiju i bojenje) možete pročitati više na našem sajtu i naučiti od naših terapeuta holističke ordinacije.

Za Vas pripremila dr Katarina Badawi, lekar opšte prakse i akupunkture, iz poliklinike ’’Badawi’’.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Opširnije

Proširenje Poliklinike Badawi – novi objekti i usluge

Proširenje Poliklinike Badawi – novi objekti i usluge

Poštovani prijatelji,

Poliklinika Badawi je započela sa građevinskim radovima početkom juna meseca, sa ciljem da se prošire fizički resursi sa novim ordinacijama i sa pratećim objektima, kao i da se nakon toga uvedu dodatne medicinske specijalističke usluge i novi servisi.

Završetak radova se planira za kraj oktobra meseca.

Šta su novine u Poliklinici Badawi?

PROŠIRENJE POLIKLINIKE
Poliklinika se proširuje sa novim ordinacijama i sa specijalističkim uslugama, uvodi se novi sistem prijema pacijenata i korisnika usluga, jer je novi prostor dodatno podređen njihovim potrebama (prijemni pult i čekaonice).

Pored proširenja specijalističkih usluga, posebno ističemo oftalmološku ordinaciju, uređenu po najvišim standardima iz struke.

NOVA HOLISTIČKA ORDINACIJA
Holistička ordinacija se seli u novi objekat, koji je za tu namenu posebno projektovan i adaptiran.

APOTEKA I PRODAVNICA ZDRAVE HRANE
U sklopu Poliklinike Badawi, na samom ulazu, će se od novembra meseca nalaziti apoteka i prodavnica zdrave hrane, tako da pacijenti, korisnici usluga i njihovi pratioci na jednom mestu mogu da kupe potrebne medikamente i medicinski materijal, kao i sve proizvode iz oblasti zdrave ishrane.

POSLOVNI DEO I KANCELARIJE
Iznad holističke ordinacije će se nalaziti poslovni centar poliklinike – kancelarije, zajedno sa konferencijskom salom za sastanke.

FOTOGRAFIJE
Sledi nekoliko fotografija, da vidite kako je to bilo na početku gradnje, a periodično ćemo objavljivati fotografije, kako faze izgradnje budu kompletirane.

Hvala na ukazanom poverenju,
Poliklinika Badawi.

Opširnije

Mladež

Mladež

Da li odstraniti mladež ili ne? Da li je maligan ili benigan?

Mladež je izraslina na koži, koja može da bude različitih veličina i oblika, na peteljci ili ravno na kožu. Obično se stvore do 30. godine života, a posle toga mogu da menjaju boju i veličinu. Često potamne kod osoba koje su dugo izložene suncu ili kod trudnica. Mogu izrasti bilo gde na telu: na rukama , nogama, trupu, vratu, licu, kapcima, genitalijama itd.

U većini slučajeva ne postoji opasnost da će mladež prerasti u nešto opasno tj. u malignu promenu. Ali se treba čuvati sunčevih zraka, naročito oko podne, i treba obratiti pažnju da se mladež ne „zakači“ na lančić ili odeću.

Ako je on na takvom mestu gde je konstanto izložen trenju, (npr. na vratu, oko pojasa), pre ili kasnije će doći do njegovog oštećenja i moguće promene.

Kada posetiti lekara?

Ako mladež raste, menja boju, svrbi ili ako je na nezgodnom mestu, vreme je da zakažete termin kod lekara. Lekar Vam može reći dali se mladež može otkloniti, kojom metodom se može otkloniti, da li je potrebno uzimati uzorak pre intervencije tj.otklanjanja mladeža ili je potrebno poslati ceo otklonjen mladež na analizu.

U većini slučajeva je otklanjanje mladeža bezopasno i brzo.

Jedna od najbezbednijih metoda otklanjanja mladeža (ali i bradavica i kondiloma) je Ellman radiotalasnom hirurgijom u Poliklinici Badawi.

Ako lekar oceni da se promena može otkloniti Ellman aparatom, ceo proces može da traje samo 5 minuta! Dobija se lokalna anestezija, pincetom se uhvati promena, i specijalnom tankom elektrodom se otkloni – bez kapi krvi, bez šivenja, bez rane, i bez stvaranja ožiljka.

Ne čekajte dugo, posetite naše lekare i saznajte da li je Vaš mladež maligan ili ne.

Za Vas pripremila dr Katarina Badawi, lekar opšte prakse i akupunkture, iz poliklinike ’’Badawi’’.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Opširnije