Dobrodošli na sajt poliklinike Badawi

Radno vreme : Radnim danima 07-19h, subotom 07-13h
  Kontakt : +381 (0)24 553-774 |

Uklanjanje emocionalnih blokada pravilnim disanjem

Kako blokiramo svoja osećanja?

Kada čovek oseća uzbuđenje, bes, strah, bol, radost ili duboku ljubav i ushićenje, u skladu sa intenzitetom onoga što oseća on menja ritam svog disanja. Kada je njegova pažnja usmerena na nekakvu akciju, opet dolazi do promene ritma disanja. Način na koji čovek diše, ritam disanja, da li diše duboko, punim plućima, ubrzanim ritmom ili diše plitko, sporo, samo gornjim delom pluća, ukazaće u kakvom se stanju nalazi. Možete i sami pokušati da iskusite kako se vaše disanje menja u zavisnosti od vašeg terenutnog raspoloženja ili onoga što vam se događa. Ako činite jači fizički napor, osetićete kako se vaše disanje produbljuje jer vam je potrebna veća količina kiseonika usled fizičkog napora. Ako se osećate umorno, možete primetiti kako usporavate ritam disanja. Na primer, neko vazduh izdiše veoma sporo sa dugom pauzom na kraju izdaha. Udah je malo brži, zatim izdiše veoma sporo,  ponekad sa zvukom olakšanja. Ono što izražava ovaj način disanja je: “teško mi je”, “umoran sam”.

Kada se radi o blokiranju osećanja, promene u disanju su očigledne. Uključuje se celo telo. Zamislite dete kome je dato u zadatak da sedi mirno i ne pomera se. Ono će osećati jak nemir u sebi ali će se truditi da ga potisne i da ga drži pod kontrolom kako bi moglo da ostane mirno. Kako bi u tome uspelo, dete će početi da usporava disanje i da steže pojedine grupe mišića. Sada zamislite sebe u sličnoj situaciji. Nalazite se na opasnom terenu, osećate se uplašeno. Usporavate disanje, umirujete se kako biste ostali neprimećeni. U isto vreme, stežu vam se mišići nogu kako biste mogli da se date u beg ukoliko primetite da vam se približava nešto čemu niste u stanju da se suprotstavite. Primetićete kako disanje postaje pliće. U slučaju da osećate strah, udisaj će biti kratak, a izdisaj duži. Dolazi do zatvaranja usta i stezanja vilice i usana. Zubi se dodiruju. Svrha ovog je da se uspostavi kontrola disanja i da se zaustavi ekspresija osećanja, u ovom slučaju straha. Jezik se povlači ka gornjem nepcu u ustima, što opet ograničava disanje. Dionji deo grla gde se nalazi grkljan se steže zajedno sa glasnim žicama. Ponekad će doći do uzdišućeg zvuka “ah”. Zvuci se često koriste da uspore disanje. Grudi postaju nepokretne kako bi blokirale disanje. Mogu da budu nepokretne u gornjem ili donjem delu. Kada se grudi slabi pokreću ili kada postanu gotovo nepokretne, to je znak da osoba blokira veliku količinu bola, ali isto tako može da na taj način blokira bes ili strah. Bol se zadržava u gornjem delu grudi. Dijafragma је mišić koji se nalazi između grudnog koša i trbuha. Mišićna napetost u telu i stegnuta dijafragma je uobičajena pojava kod blokiranja osećanja. Zategnuta dijafragma i stegnuto grlo je kombinacija koja se stalno viđa. Dijafragma je tvrda kod straha i bola, isto kao i kod besa. Kod bola dijafragma je često veoma tvrda. Sve ovde opisano ometa disanje, što dovodi do blokiranja ekspresije, tj. izražavanja autentičnih osećanja. Kada ovo preraste u svakodnevni obrazac, dolazi do telesnog oklopljavanja gde ekspresija mnogih autentičnih osećanja postane blokirana, pa vremenom dolazi do devijacije u njihovom ispoljavanju. Na taj način dolazi do pojave raznih neuroza.

Kako pravilnim disanjem uklanjamo blokade?

Pravilno disanje sastoji se od udisaja “u stomak”, što zapravo predstavlja udasaj u donji deo pluća, što omogućuje pomeranje trbušnih mišića i dijafragme. Nastavlja se kroz produbljivanje disanja i srednji i gornji deo pluća. To dovodi do pomeranja rebarnih mišića koji takođe uključuju i dijafragmu. Ramena se podižu ka gore. Vrat i glava su ispravljeni kako bi vazduh mogao neometano da prolazi kroz dušnik. Jezik je spušten, nozdrve se šire. Sve ovo uključuje jedan spontan i lagan pokret. Nema potrebe ni za kakvim naprezanjem. Izdiše se celim plućima, gde opet ne postoje prepreke u grlu i usnoj duplji. Kada se radi o deblokiranju autentičnih osećanja, potrebno je da se udiše na nos, a izdiše na usta. Usta treba da budu otvorena prilikom izdisaja.  Udisaj i izdisaj treba da budu ravnomerni.

Kada osoba blokira udisaj tako što unosi manju količinu vazduha u svoja pluća i organizam, to je signal povlačenja. Osoba se povlači od ulaska u kontakt i interakciju sa drugima i svetom oko sebe. Obično je to mehanizam straha. Kada osoba blokira izdisaj, tako što zadržava više vazduha u plućima, to je signal da se povlači od kontakta sa samom sobom. U ovom slučaju osoba beži od sebe i ne može jasno da dođe u dodir sa svojim autentičnim osećajima, pa zato ne može da ih jasno i adekvatno izrazi. Na primer, ako bi se kod ove osobe pokrenula dijafragma i kada bi mogla da izdahne punim plućima, to bi izazvalo jecaj u slučaju potisnutog i blokiranog bola. Ako bi osoba koja u sebi zadržava ljutnju i bes počela da izdiše ravnomerno, punim plućima, umesto da zadržava izdisaj, to bi pokrenulo ekspresiju potisnutog besa. To bi najčešće bilo praćeno uzvikom besa, što nije moguće izvesti ako se izdisaj usporava. U slučaju blokiranog straha, može da dođe do vriska, gde su oči širom otvorene i gde se jasno vidi da je osoba u kontaktu sa svojim strahom koji sada neometano ispoljava. Ako je bilo blokirano osećanje radosti, može doći do navale nezadrživog smeha, gde celo telo pulsira u nevoljnim konvulzijama. Ovo je slično ekspresiji tuge, gde se nekontrolisane mišićne konvulzije dešavaju usled jecaja i plača.

Uklanjanje emocionalnih blokada zahteva da se uspostavi pravilo disanje jer će to dovesti do pražnjenja onoga što je potisnuto. Ova pražnjenja su spontana i dogodiće se bez vaše voljne kontrole, samo kroz uspostavljanje ravnomernog disanja. Kako bi došlo do pražnjenja, što je znak otklanjanje blokade koja je pre toga postojala, neophodno je da kod izdisaja usta budu otvorena. Ne možete da plačete sa zatvorenim ustima, niti možete da ispoljite ushićenje i radost sa zatvorenim ustima. Ako to ipak uradite, ozbiljno ćete poremetiti količinu ekspresije koju dobijate u tome, što je očigledno.

Ponekad će od pomoći biti da prilikom izdisaja ispuštate zvukove, poput tihog “ah”. Kako bi došlo do glasnog zvuka, čak i tihog, zadnji deo grla mora da bude otvoren, inače neće biti moguće ispustiti zvuk, niti ćete tako uspostaviti pravilno disanje. Ne treba da bude nikakvih prepreka u protoku vazduha ka unutra i ka spolja. Ako ste ranije praktikovali neke druge metode disanja, na primer joga vežbe disanja, koje podrazumevanuju zatvorena usta i disanje kroz nos, to vam neće pomoći da odblokirate potisnuta osećanja jer je izdisaj kada su usta zatvorena pogodan samo kada je neophodno da kontrolišete osećanja. Za emocionalno pražnjenje potrebno je da usta budu otvorena i da je vazduhu omogućeno da se slobodno kreće ka unutra i ka spolja i to povećava verovatnoću emocionalnog pražnjenja. Zbog toga je neophodno da držite usta otvorenim i tako omogućite da vazduh ulazi i izlazi. Važno je da zapamtite da u ovoj metodi disanja nema potrebe da silite sebe da duboko dišete. Potrebno je da uspostavite lako, prirodno disanje koje dobijate oslobađanjem disanja od njegovih blokada.

Uspostavljanjem pravilnog disanja, deblokiranjem blokiranih osećanja i ispravnom emocionalnom ekspresijom, pojčaćete kapacitet svoje ličnosti da adekvatnije reagujete na stresne situacije u svom okruženju i svakodnevnom životu i poboljšaćete svoje odnose sa drugim ljudima, posebno vama bliskim osobama. Metode pravilnog disanja omogućuju vam da izbegnete panične napade i da ublažite anksioznosti. Ove i još brojne druge metode možete naučiti na seansama i radionicama Telesne psihoterapije i Body-Mind metodama i nakon toga ih možete primenjivati u svakodnevnim životnim situacijama.

Za Vas pripremio Igor Pavluković, Holistička ordinacija Poliklinike ’’Badawi’’.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Opširnije

Sudbonosno “DA” – “DA” preventivi menja Vašu sudbinu

“Nisam toliko bogat da posetim doktora tek kad se razbolim”, reči su mog dobrog druga koji jednom godišnje obavlja preventivni sistematski pregled.

Bolje je dolaziti kod lekara dok ste zdravi, nego kad bolest uznapreduje. Na taj način vas održavamo u dobrom zdravlju savetima. Ovde se ne računa kad se prehladite zbog izlaska na  -5C u majci, ili kad dobijete proliv na letovanju.

Ovde je reč o tegobama koje vučete i vučete mesecima, kao ukočen vrat, nelagoda u želucu, teškoće sa disanjem… Upravo te tegobe koje ignorišete jer možete i dalje nekako funkcionisati su opasne!

Da li biste vozili vaš auto da izlazi dim iz haube? Nije još stao. Hajde da obavimo sve poslove ove nedelje, pa ako izdrži i duže, vozićemo ga još. Da li tako govorite?

Dimi se hauba, ali i dalje mogu da vidim kroz taj dim, pa ne treba ići kod mehaničara. A imam i suvozača, pa ćemo oboje pratiti saobraćaj. Da li ste čuli nekog da to kaže?!

Činjenica je da većina ljudi više pazi na svoj auto nego na svoje zdravlje. Više obraća pažnju na lampice koje se pale u autu, nego lampice upozorenja u telu. Izgovor je “Zbog bezbednosti u saobraćaju“. I šta se dešava? Dešavaju se saobraćajne nesreće sa automobilima koji sevršeno funkcionišu, ali ih voze opterećeni, umorni vozači; depresivne žene koje kroz suze ne vide bicikl, muškarci koji, dok voze 120km/h,  podešavaju sedište da ih ne bi bolela leđa, mladi koji su popili energetsko piće, a uz to lek protiv bolova i dobili epileptični napad u toku vožnje.

Zbog toga je bitno ići na sistematske preglede i preduzeti preventivne mere u očuvanju zdravlja.

Šta podrazumevamo pod preventivom?

“Bolje sprečiti nego lečiti” – Upravo to!

Dolazak na sistematski pregled jednom ili dva puta godišnje je idealna opcija. Posle detaljnog pregleda i razgovora, obavljenih potrebnih laboratorijskih nalaza ili ultrazvučnih pregleda, sve na jednom mestu, dajemo vam savete kako održati zdravlje.

A zdravlje je, po definiciji, stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socialnog blagostanja. Pošto se ja bavim holističkom medicinom, a to je sveobuhvatna medicina, koja se zasniva na balansiranju fizičkog, psihičkog i socialnog aspekta, bićete u mogućnosti da dobijete iscrpnu analizu vašeg trenutnog stanja. Ali ne samo trenutnog stanja, već na osnovu njega mogu “predvideti” koje ozbiljnije bolesti se mogu razviti kod vas. To sprečavamo! Sprečavamo razvoj ozbiljnih bolesti putem prirodnih preventivnih terapija, kao sto su masaže, refleksoterapije, akupunktura, SCIO aparat kvantne medicine itd.

Takođe dobijete izuzetne savete o ishrani, vitaminima i mineralima, savet o fizičkim aktivnostima, stilu života, dobijete savete o raznim metodama otklanjanja stresa tj. negativnih emocija.

Recite “DA” preventivi, zakažite sistematski pregled i brinite o sebi barem koliko o vašem automobilu.

Za Vas pripremila dr Katarina Badawi, lekar opšte prakse i akupunkture, iz Poliklinike ’’Badawi’’, koja je na raspolaganju za sva Vaša pitanja i konsultacije.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Opširnije

Unutrašnji mir je ono što Vam treba

Skupila sam dovoljno vremena da mogu pogledati unazad, sasvim racionalno (bez uplitanja emocija). Ako upletem emocije „ode mast u propast“. Tako razmišljam ovog momenta. Kada je analiza u pitanju, tu emocije nemaju šta da rade. Njihovo mesto je u ljubavi.

Dakle, vreme je da napravim čišćenje sebe iznuta.

Radost, tuga, ljubav, nedostatak samopouzdanja, prejako samopouzdanje, brbljivost, kritikovanje sebe i drugih, umor, nedostatak reči, ljubav, ćutanje, uzdasi sete, ljubav, durenje, sreća, krik bez glasa, … ljubav. Da, sve sam to ja.

Primetićete da niz koji sam napisala ipak nije mogao bez emocija, kao ni bez  ljubavi. Nije greška, samo sam pustila tok neka teče, bez zaustavljanja. Možda me ima u meni (u misima i emocijama) i više od ovoga što sam napisala, nije ni važno. Sve je stalo u godine koje su me gradile do sada. Ali sada?

Sada pravim analizu i čistim (do brisanja) sve ono što mi nije pomoglo. Hm, zastajem sa pisanjem i pitam se: „Da li mi je, možda, ipak pomoglo?“. I odgovaram: „Da, pomoglo mi je da danas bolje razumem ono što ja jesam u sebi i oko sebe. Pomoglo mi je i da se prihvatim sa svim tim delovima, a zatim da menjam svesno što više ne želim u najboljoj verziji sebe“.

Nemir ili ne – mir je put svesnosti do unutrašnjeg mira

Danas mi je (po ko zna koji „danas“) jasno, a sada i prihvatam da kritikovanje umanjuje moj osećaj mira, tuga mi pritišće srce i ruši imunitet, seta me vodi do tuge što opet pritišće srce, nedostatak samopouzdanja je već u sledećem trenutku prejako samopouzdanje i nikad mir da mogu normalo disati i funkcionisati, brbljivost znak da sam nezadovoljna sobom a ne mogu ništa da učinim jer sam umorna i na kraju ostajem bez reči a ponekad idem do krika bez glasa jer sam nemoćna … a moje pravo Ja zna da sve to nije Istina (prethodno napisano bez tačke i zareza je s ciljem). Zna da nisam nezadovoljna, da nisam umorna, da nisam nemoćna i da mogu.

Zaključujem da sukob moga nižeg i višeg Ja vibrira i uzima mi dragocenu životnu energiju. Kao da sam na talasima okeana i talasi me bacaju na hridi, koje me povređuju.

Sada shvatam da tako ne želim više, ne želim da moje niže Ja kroz teške misli i emocije kreira moj život.  Čini mi se da je u svakoj misli bar sto tona. Ne, hvala, ne treba mi to. Dopuštam sebi da ih prihvatim da su deo mene, ali ne prihvatam da budu deo moga Ja. I okrećem se ka onome što je od niza prethodno navedenih reči ostalo, a to su Radost, Sreća i Ljubav. Koliko su racionalno, a koliko emocija ne žeilim da sudim niti analiziram. Ono što je Istina jeste da mi za njih nije potrebno obrazloženje, niti da se trudim da ih razumem. Znam da ću ih uvek pozvati u pomoć kada me preplave umor, tuga, krik …, jer sa Radošću, Srećom i Ljubavlju sve može biti lakše. Što je najvažnije, tada osećam mir jer znam da je sve dobro jer sam to ja, sa svim delovima sebe. I osećam se kao surfer koji prolazi kroz talas i izlazi iz njega s osmehom sreće, radosti i ljubavi zbog svoje pobede. Surfer je uspeo jer je naučio kako u pravom momentu sačuvati potpuni mir, kad može on mogu i ja. On kroz talas ja kroz moj život. I puštamo neka se talasa, on okean a ja moj život.

Radost, Sreća i Ljubav grade mir

Zašto je tako, pokušaću Vam objasniti kroz narodnu priču koju sam čula, a koja se prenosi od uha do uha ili od pera do pera. Možda ste je čuli i Vi u istoj ili sličnoj verziji, a sada Vas samo podsećam:

„Hodaju Svetom Radost, Sreća i Ljubav. Kada padne mrak, zakucaše jednom domaćinu na vrata. Domaćin im je otvorio. Oni se predstave i zamole za prenoćište. Sumnjičavo ih domaćin pogleda, i kaže da mora pitati ukućane da li da ih primi. Ušao je domaćin u kuću, kaže ćerki i supruzi ko je pred vratima. Pita šta da radi, da li da ih pusti. Ćerka kaže neka pusti Sreću, jer će joj Sreća ispuniti želje.  Supruga kaže neka uđe Radost, kad je Radost u kući to je znak da je sve u najboljem redu. I dogovoriše se da puste Radost i Sreću, a Ljubav neka ode kod nekog drugog, sigurno će biti negde mesta i za nju. Izađe domaćim i nenajavljenim gostima saopšti da nemaju dovoljno ležajeva.  Mesta ima samo za dve, a ukućani su odlučili da uđu Radost i Sreća. Pokaza tada Ljubavi drugu kuću, da pokuša tamo naći prenoćište. Pusti domaćin Radost i Sreću da pođu za njim. Međutim, kada je ušao u sobu, za njim uđu Radost, Sreća i Ljubav. Pobuni se domaćin što je i Ljubav ušla, kada za nju nema mesta. Ali Radost i Sreća u glas odgovoriše: „Nikada ne idu Radost i Sreća bez Ljubavi“.

Ne znam da li su „domaćini“ razumeli šta Radost i Sreća govore.  Znam da želim da Vi razumete da unutrašnji mir, koji nam je neophodan za zdrav život, dolazi sa osećanjem radosti i sreće iz ljubavi.

Ukoliko Vam ipak nije lako postići stanje mira uz Radost, Sreću i Ljubav, čak i kada je sve u redu i kada Vam se želje ostvaruju, znači da se negde u Vama krije tuga, ljutnja, krik bez glasa ili neka druga neželjena emocija.

Prihvatite sebe, sa svim svojim delovima i pravite svoje izbore šta želite da jeste, šta želite da niste. Vi možete odlučiti šta ćete držati u sebi, a šta Vam ipak ne koristi i ne služi. Ono što Vam treba jeste odluka. I ne zaboravite da imate samo jednog/jednu sebe, duplikat i rezerva Vas ne postoji. Jedinstveni ste u svom biću i takvi potrebni sebi i ovom svetu, svojim kvalitetima. Zbog toga, mnogo je vredno čistiti se iznutra i tražiti u sebi osećanje Ljubavi.

Kako da otkrijete sve neželjene emocije, da ih prihvatite, pustite  i postanete svesni svog jedinstva i svih svojih vrednosti koju kroz Ljubav možete naći, pomoći će Vam Holistic Life Coaching i energetske vežbe.

Put ljubavi, prihvatanje i puštanje svega što Vam ne služi se oslikava kroz četvrtu i sedmu čakru. Sedma čakra je ta iz koje se otvara lotosov cvet (jer ste odlučili da se pustite). Otvara se ka znanjima koja vode ka višem Ja. Tački iz koje mudrost počinje da govori.

Holistic Life Coaching je proces vrhunske komunikacije sa uspešnom akcijom. U coachingu se, kroz razgovor, stvara odnos od poverenja. Razgovor se vodi na način da i klijent i coach slušaju klijenta;  coach klijenta, svojim pitanjima i podrškom, vodi do cilja. U tom procesu coach uključuje i tehnike (akcije) koje će klijentu pomoći da što brže i efikasnije dođe do cilja.

U energetskim vežbama, kojima se balansiranju emocije, postoji velik broj vežbi koje telu izuzetno prijaju i tenika koje će pomoći da otklonite blokade, da se usmerite ka sebi i postignete svoj cilj, dovodeći sebe u mirno, stabilno stanje. I da postanete najbolji deo sebe, bliski sebi.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme. Uz stručnu pomoć ćete brže i efikasnije doći do svog cilja.

Za Vas s ljubavlju pripremila, Jasna Evetović, Holistic Life Coach, holistička ordinacija poliklinike „Badawi“.

Opširnije

Stilovi roditeljstva i njihov uticaj na decu

Biti roditelj je jedan od najodgovornijih poslova, a opet vas za njega najmanje pripremaju. Loš izveštaj na poslu se baci u smeće, ali ako odgojite “lošeg” ili nesrećnog čoveka, tu malo šta može da se promeni ili promena zahteva mnogo truda i vremena. Ranije su se ljudi mogli žaliti da nemaju dovoljno informacija, ne postoje škole, ili ima veoma malo priručnika. Danas je situacija obrnuta, zapravo ste svakodnevno preplavljeni informacijama, koje su najčešće kontradiktorne. Stalno ste prinuđeni da preispitujete svoje odluke koje donosite kao roditelj, a ako ih već ne prispitujete sami, ima puno njih sa strane koji će ih dovesti u pitanje. Zašto vam dete plače u prodavnici, sigurno ste ga razmazili? Ili plače zato što ste vi bezosećajni i baš vas briga za detetove emocije? Rastrzani ste između stava da je “batina iz raja izašla” i pozitivnog roditeljstva gde se propagira da se detetu nikad ne kaže NE, kako bi odrasli u samostalne i samopouzdane ljude.

Svako ko ima decu potvrdiće da ne postoje ni dva ista sata u jednom danu, a kamoli dva ista dana, nema ni dva ista deteta, a ni vi sami niste svaki dan jednako raspoloženi. Pa, kako onda izvući neko pravilo ili doslednost, u moru tolikih varijacija i promena?

Najvažnija pitanja vašeg odnosa prema deci mogu se svesti na dve dimenzije. Na afektivnu dimenziju, tj. da li ste topli ili hladni u pristupu detetu i na dimenziju kontrole, tj. u kojoj meri postavljate pravila i sankcionišete njihovo nepridržavanje. Kada se ove dve dimenzije ukrste dobijaju se 4 stila roditeljstva, a svako od njih ima različit uticaj na razvoj deteta.

Autoritativni stil

Roditelji ovog stila imaju blizak i topao odnos sa decom, ali su im takođe i autoritet. Postavljaju pravila i zahtevaju njihovo pridržavanje. Poznate su posledice i kazne ako se pravilo ne ispoštuje, ali se u obzir uzimaju dečija osećanja. Sa decom se razgovara, imaju samostalnost u donošenju odluka, koja se, naravno, povećava sa godinama. Podstiče se uključesnost dece i razvija njihova samoodgovornost.

Istraživanja su pokazala da ovakva deca izrastaju u odgovorne ljude, sa visokim samopoštavanjem i sigurnošću u svoje emocije, postupke i odluke.

Autoritarni stil

Ovi roditelji su takođe autoritet svojoj deci, ali zbog nedostatka bliskosti i topline, ovaj stil više nalikuje vojnom pristupu. Deci su predočena pravila i kazne, ali im često nije jasno zašto koje pravilo postoji, niti su kazne primerene i dosledne. Kod ovog stila roditeljstva češće su i fizičke kazne i uopšteno je pristup deci agresivniji. Samim tim i ova deca su naučena na agresivnost, pa je i ona češće ispoljavaju u svom ponašanju. Da bi izbegli kaznu, često pribegavaju laganju, a zbog činjenice da se njihovo mišljenje ne uzima u obzir kod njih se razvija nisko samopoštovanje i nesigurnost, a česte emocije su bes i ljutnja.

Permisivni stil

Ovaj stil odlikuje emotivna uključenost roditelja, ali nepostojanje nikakvih ili veoma malo pravila. Roditelji se vode politikom “deca su zato da budu deca” i ne obaziru se na poštovanje discipline ili kontrolu ponašanja. Ako i postave neko pravilo, lako pokleknu pod uticajem deteta. Naravno, svaki roditelj u izvesnim situacijama popusti, ali ako je ovo dominantan pristup vaspitanju, istraživanja pokazuju da će ovakva deca češće imati probleme u ponašanju, pošto svakodnevni život ipak zahteva poštovanje određenih pravila i socijalnih normi. Kako oni na to nisu naučeni, u školi ili na poslu će imati set problema, što će ipak kasnije rezultovati njihovim nezadovoljstvom. Takođe, zbog nepostojanja bilo kakve kontrole može doći i do narušenog zdravlja u vidu gojaznosti, pokvarenih zuba i sl.

Zanemarujući

Zanemarujući roditelji bi na pomenute dve dimenzije pokazali i manjak topline i manjak kontrole. Oni se veoma malo uključuju u odgoj dece, slabo razgovaraju sa njima, ne igraju se, ali ni ne postavljaju pravila. Ovo je česta pojava zbog odsustva roditelja zbog posla. Pored toga  javlja se i u situacijama kada postoji problem narušenog mentalnog zdravlja u vidu depresije, shizofrenije ili zavisnosti, kada roditelj ne može da se aktivno i posvećeno uključi u odgoj deteta. Ova deca često i sama mogu da razviju neku psihopatologiju, a ako ne veoma često imaju nisko samopoštovanje, češće su nesrećna i pokazuju ozbiljne probleme u ponašanju.

Naravno, očigledno je da niko nije u potpunosti pripadnik jedne kategorije. Svakom se desi dan ili period da nije dovoljno posvećen detetu, ili da se manje striktno pridržavaju pravila, ali istraživanja su prilično jednoznačno potvrdila da je autoritativan stil najbolji na duže staze. Posebno se isplati u adolescenciji, jer roditelji sa izgrađenim jasnim odnosom sa detetom, lakše preguraju i godine kada se lakše mogu javiti određeni problemi. Svako želi da bude najbolji mogući roditelj svom detetu, a to se najbolje postiiže posvećenošću, pozitivnim odnosom, ali i uz poštovanje određenog seta pravila. Ukoliko ste sebe prepoznali više u neka od tri preostala stila, razmislite o tome da nešto promenite, na duže staze se isplati.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Za Vas pripremila Vesna Bojanić, psiholog, holistička ordinacija Poliklinike Badawi.

Opširnije

Strahovi i snage predaka u nama – drvo života

Sve generacije ljudi doživljavaju promene (menjaju se fizički, ali i njihove navike, interesovanja, običaji). Promene se događaju i u prirodi. Dolazi do klimatskih promena, pojedine vrste biljaka i životinja menjaju svoja autohtona područja i staništa. Ceo Univerzum pulsira u svom ritmu i menja se (razvija se, raste, sazreva, umire, ponovo se rađa, …), ali i mi u njemu. To je deo koji je vidljiv našem oku.

Promena izaziva strah koji priča

I priroda kao i čovek se menjaju pri tome i na jednom dubljem nivou, oku nevidljivom. Ali „vidljiv“ našim impulsima. Impulsi u vezani za našu prvu čakru, koja je vezana za naše pretke, tu je i sedište strahova. Sve što impulsima osećamo, čovek kroz svesni um želi da razume. I kada razume i kada ne razume, ima potrebu da priča. Smislenim pričama prenosi poruke, otvara se ka postignućima i razvoju sebe, drugih i celog Univezuma.

Ali kada ne razume, mora još glasnije da priča. A onda (između ostalog) idu priče koje se genetski prenose: “Sve se promenilo, ništa više nije isto,  eh…nekada u moje vreme bilo je sve lepše, ove nove generacije … “. Svakoj generaciji je prirodno ono što se dešava od njenog početka. I svaka generacija doživljava nešto što će kasnije pričati: „Bilo je sve lepše u moje vreme“. I dobro je kada se čovek povremeno seti lepih događaja iz „svog vremena“, ali ne sa uzdahom bolnog sećanja. Jer tada to stanje „u moje vreme je bilo lepše“  postaje ono koje vodi u stagnaciju. Stanje stagnacije nije prirodno, ali jeste prirodno neodrživo.

Navika blokira razvoj

Stagnacija stvara navike koje čoveka  vuku „nazad“, dok ga priroda u isto vreme gura „napred“. U tom rascepu između „napred – nazad“, postoji tačka koju čovek nesvesno želi da izbegne. A naziva se bol. U svojoj  potrebi da izbegne bol (koji ga uvek vodi ka razvoju) čovek stvara navike i živi život kakav ne želi. Navike nastaju zbog potrebe da ostane u sigurnoj zoni, baš kao u materici, gde je bio potpuno zaštićen. Ali ga bolni udah i izdah izdaje da ima strah od budućnosti (izlasku iz materice), koja je neizvesna. Svesni um postavlja pitanje: „Ko zna šta će biti sutra?“. Čini mu se da je lakše biti u sigurnoj zoni. Ali u toj zoni kritikuje, na nešto ili na nekoga je besan, ljut, ogovara i slično. Međutim, na jednom tišem nivou glas njegovog pravog Ja govori: „Živiš život kakav ne želiš, seti se da si izašao iz materice“.

Čini mi se da je ići „nazad“ neizvesno, isto onoliko koliko je neizvesno ići „napred“. U oba slučaja bol je neizbežna, bar na jedan trenutak. Jer neizvesnost postavlja pitanje: „Šta će biti, šta mi se može dogoditi?“.

Strah se hrani navikom

Kada je u sigurnoj zoni čoveku je sve prepoznatljivo. Svoje greške tada prividno lakše podnosi i opravdava, iako kroz vreme dolazi do stanja da ništa više ne podnosi. Pred sobom se opravdava: „Isto tako su grešili i preci“. Kad mogu preci, može i on. I tako sve više se sidri u sigurno (prividno bezbedno), i na to stanje se navikava i ostaje. Ali u sebi oseća sve veću tenziju, nezadovoljstvo i mnoga druga stanja, koja u krajnjem stadijumu vode u bolest.

Sigurna zona je put ka ići „nazad“. A napraviti iskorak, krenuti putem kojim većina iz okruženja (pre svega preci) nije išla, predstavlja zonu neizvesnosti od nepoznatog. Međutim, izvesno vodi na put ka najboljoj verziji sebe (što jeste prirodno).

Disbalans prve čakre se hrani strahovima

Kada su strahovi „veći“ od Vas možete osetiti da niste u mogućnosti da se pomerite, niti da bilo šta u sebi promenite. Ili osećate kao da na nogama imate okove, koji Vas blokiraju ka napretku. Izvesno je da je strah ukorenjen duboko, u nesvesnom (u genima). U pričama koje su Vam preci pričali ili su Vas ignorisali, pa je nedostajalo reči. I sva ta energija je skoncentrisana u prvoj čakri.

Prva čakra se nalazi na samom dnu kičme. Njena energija ide kroz noge, preko stopala, u zemlju. Zatim preko desete čakre nas povezuje sa jezgrom Zemlje. Jezgro Zemlje je sedište vitalne energije koju preko prve čakre unosimo u naše telo. Ali ako je prva čakra u disbalansu, energija se zablokira upravo u kolenima, nogama, preponama. Možete osećati kao da ne možete hodati po Zemlji, da ste se „sledili ili ukopali“, ili ne osećate tlo pod nogama. Možda su Vam stopala stalno hladna.

Sve to ukazuje da je došlo do disbalansa prve čakre, a negde u dubini postoje imaginarni strahovi. Oni strahovi koji mogu biti genetski prenosivi, ali koje možete prevazići i pretvoriti u pokretačku energiju. Onu energiju koja Vam pre svega daje mir, sigurnost u sebe, iz koje možete da krenete „napred“ i ostvarite što zaista želite. Sve uz podršku gena, koji Vam osim strahova prenose i vitalnost, snagu, podršku, sigurnost. Samo od Vas zavisi gde će Vam biti fokus. Energija mira i sigurnosti u sebe (koja se takođe nasleđuje od predaka) daje moć da se fokusirate na cilj, da ga ostvarite i živite u plodovima ostvarenog cilja.

Bol – znak za promenu

Često je bol izazvan strahom od toga šta će drugi reći, „ako sam drugačiji“ od onoga što očekuju. Istina je da drugi mogu svašta reći i govore. U tome nije nikakav problem, jer pričaju svoje priče. Pričaju ono što oni jesu. Ali problem može biti ako se Vi sa njima (na nesvesnom nivou) slažete. I postajete sami svoj neprijatelj.

Potrebno je upoznati svog najljućeg nerijatelje, koji je negde u Vama. Kako ćete ga upoznati?

Pukušajte na način koji Vam predlažem:

 1. Prihvatite komentare od drugih ljudi upućene Vama.
 2. Prihvatite komentare koji dolaze iz Vas.
 3. Zahvalite im se na porukama koje Vam šalju (tiho, u sebi).
 4. Zapišite te poruke.
 5. Raščlanite ih tako što ćete na svaku rečenicu obratiti punu pažnju.
 6. Podvucite one rečenice koje ste kroz odrastanje često čuli od svojih predaka (roditelja, bake, dede) ili drugih osoba koje su označile Vaše odrastanje.
 7. Promenite im smisao tako da imate osećaj da Vas guraju ka napred, ka prosperitetu i najboljoj verziji Vas samih.
 8. Sada nastavite spisak i napišite, zatim recite sebi sve ono što ste želeli da čujete od drugih, a niste.
 9. Zapišite osećaje koje su nove rečenice izazvale u Vama.
 10. Izgovarajte te rečenice kad god osetite da Vam je spolja potrebna podrška. I svaki put ćete napraviti promenu u sebi, a bol će postajati sve manja i koz vreme nestati.

Želim da razumete, da je važno da dozvolite sebi da budete prvi koji ćete sami sebi davati podršku. Činite to uvek kada Vam je potrebno. Kroz vreme ćete primetiti da podrška sve više dolazi i spolja (od drugih ljudi). To je krug uzroka i posledice.

Kada podršku tražite od drugih i pri tome osećate bol, nesvesno osećate da podršku nećete dobiti na način na koji Vam je potrebna. I da može da Vam sledi nova bol – razočarenje. Više Ja Vam daje poruku da u sebi imate sve potencijale kojima možete hrabro koračati „napred“. Bol je znak i da zastanete i okrenete se ka sebi. Učinite to – zastanite. A tada se zapitajte gde ste u sadašnjem trenutku:

 1. Šta radite?
 2. Šta mislite?
 3. Šta tačno osećate?
 4. Kako dišete?
 5. Šta je potrebno da u sebi promenite, za podršku koja Vam je potrebna?

Da biste prevazišli strahove, prepoznali dobre poruke gena i došli do svog cilja Holistic Life Coaching i energetske vežbe će Vam u tome pomoći.

Holistic Life Coaching je proces vrhunske komunikacije sa uspešnom akcijom. U coachingu se, kroz razgovor, stvara odnos od poverenja. Razgovor se vodi na način da i klijent i coach slušaju klijenta;  coach klijenta, svojim pitanjima i podrškom, vodi do cilja. U tom procesu coach uključuje i tehnike (akcije) koje će klijentu pomoći da što brže i efikasnije dođe do cilja.

U energetskim vežbama, kojima se balansiranju emocije, postoji velik broj vežbi koje telu izuzetno prijaju i tenika koje će pomoći da otklonite blokade, da se usmerite ka sebi i postignete svoj cilj, dovodeći sebe u mirno, stabilno stanje. I da postanete najbolji deo sebe, bliski sebi.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme. Uz stručnu pomoć ćete brže i efikasnije doći do svog cilja.

Za Vas s ljubavlju pripremila, Jasna Evetović, Holistic Life Coach, holistička ordinacija poliklinike „Badawi“.

Opširnije

Energetske vežbe i začeće

Problemi začeća jesu sve češći. Mogu biti fizičke prirode i da se reše ili ne reše. Ali šta kada svi pokazatelji govore da je fizičko zdravlje u redu, fizički problemi rešeni, a do začeća ne dolazi?

Gde je problem?

Izvesno je da tada problem postoji na energetskom nivou.

Na našem fizičkom telu se nalazi 7 glavnih energetskih centara (čakri), koji su raspoređeni duž kičmenog stuba. Tri donje čakre kruže preko četvrte čakre (srčane čakre), sa svojim parom iznad četvrte čakre. Povezane su sa žlezdama sa unutrašnjim lučenjem. I u svakoj čakri je sedište određenih emocija. Sve neželjene emocije (kojih često nismo svesni) stvaraju blokadu u jednom ili više energetskih centara.

Kako dolazi do blokade u telu?

Priroda je načinila naše telo tako da se samo brani od svih neželjenih stanja i emocija. Brani se na taj način što stvara grč kad god smo u strahu, kada smo napeti, nervozni, nezadovoljni, kada kritikujemo, kada smo ljuti i kada smo u mnogim drugim neželjenim stanjima i emocijama. Telo se grči da bi nas sačuvalo  od „otrova“ koji se teškim emocijama stvaraju. Ali svakom neželjenom emocijom  grč postaje sve veći i jači i dolazi do blokade u protoku vitalne životne energije (Či energije).

Donje čakre su izuzetno važne za naš fizički razvoj i zdravlje. Ako čakre nisu u balansu, odnosno ako nisu u balansu emocije i osećaji, između ostalog dolazi i do problema u začeću.

Najvažnije čakre za začeće jesu prva i druga čakra. Ali bez balansa ostalih pet čakri, ni prva i druga ne mogu biti u balansu.

Prva čakra se nalazi u dnu kičmenog stuba i zadužena je za održavanje ravnoteže, koja nam obezbeđuje da zadovoljimo osnovne životne potrebe (materijalnu sigurnost koja će omogućiti da obezbedimo „krov nad glavom“, hranu, zdravlje, potomstvo). Balans prve čakre pre svega ruše strahovi.

Druga čakra se nalazi dva do tri prsta ispod pupka. Obuhvata deo tela koji je vezan upravo za začeće, trudnoću i porođaj. Kada smo skloni neželjenim emocijama koje stvaraju grč u drugoj čakri, blokira se energija i do začeća ne može doći. Da bi do začeća došlo protok svim emocija treba da bude slobodan i lak.

Kada su blokirane prva i druga čakra, znači da su blokirane i ostale čakre.

Na osnovu prethodno napisanog može se zaključiti zašto je fizičko telo zdravo, a do trudnoće ne dolazi.

Kako rešiti problem začeća na energetskom nivou?

Energetske vežbe pomažu da se deluje na blokade koje su nastale u čakrama, na način da se rade pokreti koji su suprotni od onih koji su doveli do blokada.

Pri tome se uzimaju i Bahove kapi, koje pomažu da se rasplinu neželjene emocije (koje mogu biti i genetski prenosive).

I važan aspekt u radu balansiranja energetskih centara jeste razgovor kojim se podstiče osvešćivanje podsvesnih programa koji su uticali na stvaranje blokade, oživljavanjem sadašnjeg trenutka.

Ukoliko je Vaš problem upravo vezan za začeće, holistički tim Poliklinike Badawi će Vam pomoći.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Za Vas s ljubavlju pripremila Jasna Evetović, Holistic Life Coach, holistička ordinacija poliklinike “Badawi”.

Opširnije

Zašto je toliko teško zatrudneti?

Da li imate poteškoća da zatrudnite?

Kineska medicina nudi rešenja – “Zašto je toliko teško zartudneti?“

Ovo je često pitanje koje čujem među mladim bračnim parovima. Korisili su razne kontraceptivne metode godinama, a kad su poželeli dete, deteta nema ni na vidiku. Prođe tri meseca i ništa. Prođe 5 meseci i ništa. Sad već počinje briga. Naviru pitanja: „Dali je sve u redu samnom?“ „Dali je sve u redu sa mojim partnerom?“ I zakaže se termin. Uvek prvo buduće mame idu na pregled. Obave se svi pregledi i sve analize. Ako je sve u redu sa ženom, možda će i muž otići na pregled i analize.

Danas pričamo o tome zašto je teško zatrudneti ako je FIZIČKI sve u redu sa oba partnera.

Dakle, sve pregledi i labratorijski nalazi ukazuju na dve zdrave osobe.

Na čemu onda treba poraditi? Šta treba popraviti? Koji su potrebni uslovi za ostvarivanje i iznošenje trudnoće?

 1. Kao prvo vitamini, minerali i suplementi. Za žene: cink, folna kiselina, gvožđe, vitamin B6, koenzim Q10, kalcijum, omega 3 masne kiseline. Za muškarce: cink, folna kiselina, koenzin Q10, vitamin C. Vitamin E, L-karnitin.
 1. Kiselost krvi: kad je pH krvi kisela metabolizam je usporen. Tada su sve biohemijske funkcije u blagom disbalansu. Kiselost se povećava unosom: kafe, cigare, alkohola, šećera, životinjske masti i rafinisanih ulja. Kiselost se neutralizuje ishranom zasnovanom na više sirovog povrća ali najjači prirodni alkalizator krvi limun. Dva limuna na dan je idealna doza.
 2. Nivo kiseonika u krvi: nivo kiseonika u krvi zavisi od više faktora. Ako provodite puno vremena u zatvorenom prostoru, ako ste okruženi elektromagnetnim uređajima, ako ne jedete sirovo voće i povrće – naverovatnije imate nizak nivo kiseonika. Nivo kiseonika može da raste ako vežbate, šetate u prirodi, jedete puno sirovog voća ili koristite određene suplemente, i ako pijete magnetiziranu vodu. Korišćenje biomagneta je neophodno u pripremi za trudnoću.
 3. Emotivne blokade: emotivne blokade kod žene ili muškarca mogu biti podsvesne tj nesvesne, ali toliko jake, da izazovu poremećaj vibracije u telu i time stvore energetsku blokadu u meridijanima. Kinezi su hiljadama godina tretirali ono što se zove neplodnost koristeći određene čajeve, koje i mi danas koristimo, i koristeći akupunkturu.

  Akupunktura otklanja energetske blokade dovodeći do harmonijskog protoka Ći energije kroz meridijane tj. energetske kanale, time oslobađajući blokade koje su stvarale problem svo vreme.

Rešenja ovog problema traže Vaše učešće. Samo promenom možete postići Vaš cilj.

Konkretna rešenja: ishrana, suplementi, čajevi, korišćenje biomagneta i akupunkture.

Za korak više: tehnike balansiranja čakri i emocija.

U Poliklinici Badawi, možete dobiti savete o ishrani, suplementima, čajevima i možete dobiti energetske terapije koje će Vas dovesti u stanje balansa – stanje spremno za odgajanje novog života u sebi.

Za Vas pripremila dr Katarina Badawi, lekar opšte prakse i akupunkture, iz Poliklinike ’’Badawi’’, koja je na raspolaganju za sva Vaša pitanja i konsultacije.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Opširnije

Ponedeljak – Gospodin Emotivni, kako ga podneti?

I kada nije ponedeljak, njegova energija se provlači kroz ostale dane u sedmici, čak i kroz opuštene razgovore među ljudima.

Možda pripadate grupi ljudi, koje nikakve okolnosti ne mogu izbaciti iz ravnoteže. Bez obzira na spoljašnje okolnosti, ipak ste raspoloženi i spremni za obavljanje svojih svakodnevnih zadataka. Ponekad i onih zadataka, za koje ste sebi obećali da krećete od ponedeljka. Ili njih ostavljate za sledeći ponedeljak, ali ipak koračate hrabro uvek i samo napred.

Ponedeljak – četvrta čakra – emocije

Ponedeljak je dan koji može da Vam kaže kakvo je Vaše emotivno stanje, s kojim se budite i idete u novi dan. To je dan koji je povezan sa vibracijom naše četvrte čakre. A četvrta čakra je centar našeg energetskog bića i svih emocija, preko kojeg se na dubokom nivou povezujemo sa ženskom, yang energijom (koju nosimo u sebi i preko oca i preko majke, baš kao što nosimo i yang, mušku energiju).

U svakoj čakri je sedište emocije koja može biti na najnižoj i na najvišoj svojoj vibraciji. Kada je u pitanju četvrta čakra, sedište najniže vibracije je – duboka tuga, a najviše – duboka ljubav (ljubav prema sebi), ljubav koja je bezuslovna. Energija četvrte čakre je ona koja se prenosi genima. Što znači da se duboka tuga, ali i bezuslovna ljubav prenose genima.

Ponedeljak – u vezi sa našim genima

Obzirom da je energija četvrte čakre ona koja se prenosi genima, znači da se duboka tuga, ali i bezuslovna ljubav prenose genima. To je linija svih žena iz naše genetike. Može se prepoznati kroz priču žene iz genetike koja je bila emotivno povređena, pa je toliko tužna da postaje i ljuta. Što nam može objasniti i zbog čega smo lakše tužni, neraspoloženi, ljuti, čak i kada ne znamo razlog takvog osećanja, a za to krivimo ponedeljak.  Koliko tuge nosite u sebi zbog tuge jedne žene, koja se prenosi „s kolena na koleno“ to možda ne znate. Ali znate, ako želite da prihvatite da znate, da tu tugu možete prepoznati i preći u emociju sa mnogo više svetla (koja je na višoj vibraciji). Onu koju sami izaberete, izbor neka bude Vaš. Ne obećavam da je lako promeniti emocije, ali verujte u sebe i moći ćete.

Kada pogledate unazad liniju svojih predaka, majku, bake, možda i prabake (naravno ako ste sa njima živeli dovoljno dugo, ili slušali priče o njima), možete li odgovoriti na pitanja:

 • Šta su drugi pričali o njima, šta pričaju sada o njima?
 • Kako ste se Vi osećali pored njih?
 • Koje emocije kod njih možete izdvojiti kao primarne?
 • Da li neke od njihovih emocija prepoznajete kod sebe?
 • Koje od tih emocija, često ispoljavate ponedeljkom?

Na osnovu odgovora koje dobijete, možete zaključiti koja je Vaša osnovna emocija  s kojom živite. Sve ostale se nadovezuju na tu osnovnu. Jer sve druge čakre mogu biti snažne, u balansu, ako je snažna i u balansu četvrta čakra. Na isti način se može zaključiti i reći: „Kakav je ponedeljak, takva je cela sedmica“.

Gospodin Emotivni i ženska energija

Mogli bismo ga nazvati Gospodin Emotivni. Sada se postavlja pitanje: „Zašto gospodin, a ženska energija?“. Odgovor koji mogu dati jeste: „Zbog toga što je priroda ravnoteža, harmonija, yin/yang, žensko/muško“.  Priroda ne deli na crno – belo, dobro – loše, ona sve spaja u jedinstvo i na to nas neprestano kroz životne događaje podseća.  Setite se koliko puta Vam se dogodilo da nešto izbegavate, a zatim Vas okolnosti „stave“ u te ili slične situacije, kako biste ih prevazišli.

Priroda se često potrudi da nas „stavi“ u poziciju, upravo onu koju odbacujemo. Isto tako, kada nešto jako želimo i „srljamo“ u ostvarenje želje (iako za nju nismo sazreli), priroda nas posluša i stavi u vibraciju ostvarene želje. A mi tada želimo od nje da pobegnemo, jer shvatimo da nismo spremni da je živimo. To je vibracija, koja oživljava rečenicu: „pazi šta želiš, može ti se ostvariti“. I u jednom i u drugom slučaju (i kada bežimo i kada trčimo ka fokusu), priroda nas uči da upoznamo suprotnu stranu (drugu stranu novčića). A svako stanje izlaganja suprotnom, je izlazak iz zone konfora i izaziva bol. Naravno bol je stanje koje često pokušavamo da izbegnemo. Međutim, u isto vreme je magnet koji nas privlači upravo  neželjenom stanju. Jer to je način da naučimo, da sazrimo,  i to je uvek stanje ravnoteže.

Kada je od prirode onda je harmonija, ravnoteža i tada smo naučili.

Meditacija može pomoći

Predlažem Vam meditaciju koju sam nazvala „Meditacija ponedeljka“:

 • Udobno se smestite,
 • Nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite, da biste se opustili i umirili,
 • Vizualizujte sebe u sobi, budite se, ustajete, otvarate ormar i birate odeću koju ćete obući,
 • Pažljivo odaberite boje, a među njima neka je zelena boja (boja mlade trave) ona koja prevladava (npr. pantalone i sako zelene boje, bela košulja, …),
 • Počnite da se oblačite na taj način, da svaki odevni predmet nazovete emocijom koja Vam prija i tada ga obucite uz doživljaj te emocije,
 • Sada se pogledajte u ogledalo i vidite srećan lik sebe sa svim bojama i emocijama,
 • Budite nekoliko minuta u tom osećaju i
 • Sada napravite nekoliko udaha i izdaha i polako otvorite oči.

Osećaj koji ste oživeli ponesite u svoj novi ponedeljak.

Sva osećanja možemo promeniti u ona koja su željena i zdrava, ali je za taj korak potrebna vežba, trening. Baš kao što u teretani radite vežbe da biste imali čvrste mišiće, koji održavaju vitalnost cele muskulature, tako je za održavanje emocija na visokoj vibraciji potreban stalni unutrašnji trening. Holistic Life Coaching i energetske vežbe će Vam u tome pomoći.

 

Pozovite me da zajedno dođemo do Vašeg srećnog ponedeljka. Neka ponedeljak bude Vaš srećan dan, a sa njim i svi drugi dani u sedmici.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Za Vas s ljubavlju pripremila Jasna Evetović, Holistic Life Coach, holistička ordinacija poliklinike “Badawi”.

Opširnije

III Sajam zdravlja i holističke medicine

Naziv sajma: III Sajam zdravlja i holističke medicine Poliklinike Badawi
Mesto održavanja sajma: MKC “Nepker”, Trg Lajoša Košuta 4, Subotica
Datum i vreme održavanja sajma: subota, 21.04.2018. godine od 10:00 do 18:00 časova

Detalji događaja

Facebook događaj: https://www.facebook.com/events/1902110510101609/

Poliklinika Badawi organizuje “III Sajam zdravlja i holističke medicine”, koji će se održati 21.04.2018. godine u Subotici u MKC “Nepker”, od 10:00 do 18:00 časova.

Prema terminskom planu Organizatora, satnica je sledeća:

 • od 09:30 časova počinje prijem gostiju i posetilaca Sajma,
 • od 11:00 do 11:30 je svečano otvaranje Sajma i
 • od 16:00 časova je dodela priznanja i medalja za kvalitet izlagačima Sajma.

Izlagači na Sajmu će biti raspoređeni na sledećim mestima: dvorišni izlagački prostor, galerija i sale “Terek Balint” i “Vojnich Oskar”, tako da na najbolji način mogu da vrše predstavljanje i prodaju svojih proizvoda i usluga, kao i da izvode prateće marketinške akcije.

Cilj sajma

Cilj sajma je promovisanje zdravog načina življenja i građenje svesti o prevenciji, kroz niz besplatnih pregleda (lekarski pregled, pedijatrijski pregled, provera krvnog pritiska, provera nivoa šećera u krvi) i lekarskih i stomatoloških konsultacija, koje će izvoditi lekari i terapeuti Poliklinike Badawi, kao i kroz prodajne aktivnosti  i edukacije koje će izvoditi izlagači Sajma.

Osoblje Poliklinike Badawi će podeliti 200 vaučera sa 30% popusta za:

– sve usluge holističke ordinacije: akupunktura, Reiki, energetske vežbe, radiestezija, hipnoterapija, psiholog, Bahovi cvetni lekovi, homeopatija, aura healing, life coaching, EFT – tehnika emocionalne slobode, SCIO – kvantna dijagnostika i terapija, Aura Scanner, Rekonekcija i rekonektivno isceljivanje, telesna psihoterapija i druge;

– odabrane specijalističke lekarske preglede: pedijatrija, ginekologija ili kardiologija po ličnom izboru.

Pored medicinskog osoblja Poliklinike Badawi, mnogo korisnih informacija posetiocima će preneti i izlagači na Sajmu, kojima je bliska ideja holističkog pristupa zdravlju – proizvođači suplemenata, prirodnih preparata, zdrave hrane, prirodne kozmetike i svih ostalih proizvoda i usluga koje unapeđuju i čuvaju zdravlje.

Posetioci Sajma će pored kupovine proizvoda ili usluga odmah dobiti odgovore na sva pitanja, kao i kvalitetne savete od izlagača na Sajmu.

Poziv za učešće na sajmu kao izlagač / sponzor

Pozivamo Vas da budete izlagač ili jedan od sponzora na III Sajmu zdravlja i holističke medicine kao samostalni proizvođač, preduzetnik, kompanija ili institucija, da bi sa Vašim proizvodima ili uslugama posetiocima ponudili veliki asortiman za kupovinu i priliku da dobiju kvalitetne savete iz prve ruke – od Vas izlagača, jer tako zajedno gradimo nove vrednosti prirodnog i zdravog načina života.

Verujemo da je ovaj Sajam i njegov godišnji kontinuitet održavanja veoma koristan – kako za građanstvo, tako i za izlagače, jer na jednom mestu svi dobijaju dodatne vrednosti: građani edukaciju, informacije, mogućnost provere zdravlja kroz razne tretmane, kao i priliku da se upoznaju sa zdravim proizvodima i uslugama, a izlagači mogućnost da predstave svoje proizvode i usluge i da pored prodaje vrše i edukaciju svojih kupaca.

Ovaj Sajam je od značaja i za Polikliniku Badawi, jer je Sajam odlična manifestacija za širenje znanja i edukacije o holističkom pristupu lečenju i shvatanja čovekovog zdravlja na jedan novi, u stvari stari način – način povezivanja sa prirodom, a Poliklinika Badawi kao lider u toj oblasti neprekidno podiže standarde.

Na raspolaganju su Vam dva izlagačka paketa, kao i tri sponzorska paketa, pa shodno potrebama izaberite najbolji.

Ostalo

Otvoreni smo za sve Vaše predloge, kako da što bolje organizujemo treći Sajam zdravlja i holističke medicine i spremni smo da uvažimo sve Vaše zahteve i potrebe.

Hvala Vam što učestvujete na trećem Sajmu zdravlja i holističke medicine.

KONTAKT ZA ORGANIZACIJU SAJMA
Nebojša Skenderović, CTO
E-Mail: nebojsa.skenderovic@badawi-su.com
Mob: 064 / 63-25-230

KONTAKT ZA ORGANIZACIJU SAJMA NA MAĐARSKOM JEZIKU
Gizela Balažević
E-Mail: poliklinika2@badawi-su.com
Mob: 064 / 25-75-851

Opširnije

Psihofizička ravnoteža

Šta je centriranje?

Centriranje je kontakt sa sobom i emocijama. Verovatno ste čuli za izraz: “Izbačen iz koloseka” ili “Izbačen iz takta”. Mnogo puta vam se dešavalo da se osećate kao da vam se poremetio ritam u obavljanju onoga što ste planirali ili upravo započeli. Često se to događa u odnosima sa drugima. Ako se to događa često i teško vam je da uspostavite prirodni ritam u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, to je znak da niste u dovoljnoj meri centrirani.

Kako znamo da nismo centrirani?

Kada nemate dobar kontakt sa sobom i svojim emocijama teško vam je u razgovoru sa nekom osobom da je gledate u oči i da održite kontakt očima. Mnogo se vrpoljite, povlačite se u sebe ili mnogo pričate, bez obraćanja mnogo pažnje na sagovornika. Često upadate sagovorniku u reč. Disanje vam je neuravnoteženo, dišete brzo i kratko, zadržavate dah, polako i nečujno udišete ili izdišete dok vam se mišići trbuha i dijafragma slabo pokreću ili su ukočeni. Znak da niste centrirani i da se izbačeni iz svog koloseka su da se tokom kontakta sa sagovornikom češete, brišete nos, često dodirujete svoje lice, oči su vam nemnirne i šetaju sa predmeta na predmet. Osećate unutar sebe slabiji ili jači nemir i nervnu napetost. Ovo sve vas ometa da uspostavite unutrašnji mir i sigurnost i stvara u vama osećaj kao da vas neko drugi ili nešto kontroliše.

Važno je napomenuti da centriranje nije isto što i koncentracija (usmeravanje pažnje).  Centriranje je fokus punjenja životnom energijom u srži. Koncentracija ima više veze sa moći i besom. Centriranje je kontakt sa sobom bez usmeravanja.

Da bi ste bili sigurni da li ste centrirani, potrebno je da jednostavno osetite i zapitate se da li u datom trenutku znate da nešto osećate i da li ste mirni sa tim, bez pokreta, bez tenzije u telu ili kada nešto osećate imate potrebu da se vrpoljite, krećete, pomerate, premeštate, češkate se, brišete nos i sl.

Ukoliko osećate da niste u svom centru u datom trenutku, potrebno je da se povučete ako je to moguće u zasebnu prostoriju gde vam niko neće smetati. Uradite jednostavnu vežbu vizuelizacije: Zamislite peščani sat. Gornja polovina sata je vaša glava a donja polovina je ostatak tela. Sada zamislite da pesak polako curi iz gornjeg dela peščanog sata odnosno glave na dole ka telu. Pri tome obratite pažnju da dišete ravnomerno, stomakom. Ovo je jednostavna vežba koja će vam pomoći da uspostavite bolji kontak sa sobom i da se centrirate.

Šta je uzemljenje?

Uzemljenje je kontakt sa realnošću. Punjenje životnom energijom je na periferiji. Uzemljenje se odnosi i na to da li je neko povezan sa tlom, da li stoji iza svojih stavova, ponašanja i onoga što govori. Uzemljenje je u rukama, nogama i očima. To su sve tačke kontakta sa realnošću. Dobro uzemljena osoba je fleksibilna, oseća stopala i oslanja se na cela stopala.

Ukoliko nemate dobar kontak sa realnošću imaćete utisak da ne upravljate odgovorno svojim postupcima, već da je neko drugi ili nešto drugo odgovorno, tj. uzrok onoga što vam se dešava. Nećete moći da sagledate jasno sebe kao uzročnika svojih stanja niti ćete umeti da se adekvatno postavite u reševanju istih.

Često se događa da bez dobrog uzemljenja osoba nema dobar osećaj u prednjoj strani i donjoj polovini tela i da nema dobar kontakt sa tlom. Čovek je u tom slučaju zbunjen oko toga šta pruža i šta prima u odnosu. Često se primećuje napetost i zategnutost u nogama i abdomenu. Emocije se zadržavaju i potiskuju, umesto da slobodno teku.

Kada se osećate neuzemljeno, pomoći će vam sledeća kratka vežba:

Postavite se u stojeći položaj i rastavite noge 20cm. Obratite pažnju da li su vaša kolena kruta ili savijena, da li su vam stopala paralelna ili okrenuta ka spolja, da li se vaša težina prenosi ka napred, na prste li na nazada, na pete.

Savite lagano kolena. Postavite vaša stopala teko da budu savršeno paralelena. Prenesite vašu težinu na napred ne odižući pete, tako da se najviše prenese na prednji deo tabana. Polako savijajte i ukrućujte kolena šest puta za redom, zatim zadržite poziciju oko 30 sek, dišući polako.

Kako biti u dobrom kontaktu sa sobom i drugima?

 Kontakt se sastoji od centriranja i uzemljenja. Pod kontaktom se podrazumeva:

 1. kontakt sa sobom-centriranje
 2. kontakt sa drugima-uzemljenje

Kontakt ne podrazumeva nužno komunikaciju i vezu sa drugima, već može postojati i ako je osoba distancirana.

Ukoliko ste u stanju da budete istovremeno u kontaktu sa sobom i sa drugim, osećaćete se  prisutnim u odnosu. Pri tome ćete osćati mekoću, živost i tok sopstvene energije, kao i tok energije koja se kreće od vas ka drugoj osobi i od druge osobe ka vama.

Osećaj za centriranje, uzemljenje i kontakt se razvija u zavisnosti od toga šta nedostaje- centriranje ili uzemljenje, na seansama i radionicama telesne psihoterapije.

Za Vas pripremio Igor Pavluković, Holistička ordinacija Poliklinike ’’Badawi’’.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Opširnije