Dobrodošli na sajt poliklinike Badawi

Radno vreme : Radnim danima 07-19h, subotom 07-13h
  Kontakt : +381 (0)24 553-774 |

Uljno-proteinska dijeta za detoksikaciju tela i duše

Čišćenje organizma od toksina i zašto je to bitno?

Toksini, kao prirodni nusproizvodi, se svakodnevno stvaraju u našem telu i eliminišu putem bubrega, jetre, kože, pluća…

ALI kada unosimo više toksina nego što telo može da izbaci, toksini se nakupljaju. Nakupljaju se u krvnim i limfnim sudovima, u ćelijama jetre, bubrega, pankreasa, u neuronima i praktično u SVIM ćelijama! To izaziva u nama zamor, hronični bolesti, slabu koncetraciju i depresiju.

Dr Hulda Klark je najbolje opisala toksine, njihovo mesto nakupljanja i posledice:

 • Benzen: nalazi se u farbama, lakovima, deterdžentima, dimu od cigareta.

Udisanjem, nakuplja se u timusu, koji je glavni i odgovorni za Vaš imunitet.
Simptomi povišenog nivoa benzena: jače lupanje srca, glavobolja, vrtoglavica, leukemija, neredovni ciklusi.

 • Propil alkohol: nalazi se u šamponima, kremama, losionima.

Nanošenjem na kožu, ulazi u krvotok i razara ćelijske uljno-proteinske membrane, smanjuje sposobnost “hvatanja i razaranja” parazita koji ulaze naše telo i tako paraziti imaju slobodu razmnožavanja i stvaranja toksina koji dodatno narušavaju zdravlje, dovodeći metabolizam u stanje stvaranja malignih ćelija.

 • Formaldehid: koristi se u industriji za sušenje sunđera, te ostaje u tragovima u svim sunđerima, madracima, jastucima.

Udisanjem se nakuplja u gornjim disajnim putevima (na sluznici nosa, farinksa i bronhija), jedan je od glavnih uzročnika raka pluća.

Metil, ksilen, toluen, trihlor etan su samo još neki od toksina koje možemo naći u našem domu. Nalazimo ih u konzerviranoj hrani, u hemikalijama, pesticidima na biljkama, voću i povrću.

Kako eliminisati toksine?

Kao prvo i najvažnije: prestanite bombardovati svoje ćelije toksinima! Znate da dolaze iz veštačkih materijala, iz “veštačke“ hrane, iz raznih hemijskih preparata. Sve što možete, zamenite prirodnim materijama.

Kako uljno-proteinska ishrana pomaže u lečenju hroničnih bolesti ili već stvorenih malignih ćelija?

Spomenuto je da toksini razaraju uljno-proteinske membrane naših ćelija. Tako stvaraju hronične bolesti, bolove i maligne ćelije.

Da bi ojačali naše ćelije moramo ih nahraniti uljno-proteinskom hranom. Ona će obnoviti oštećene ćelije i ojačati one koje su još uvek na udaru toksina.

Šta je uljno-proteinska ishrana?

Uljno-proteinsku ishranu je popularizovala prof. Johana Budwig. To je kombinacije ulja, tj. alfa linoleinske masne kiseline iz lanenog ulja i proteina iz sitnog nemasnog sira.

Slika iz knjige “Hrana”, dr Katarina Badawi

Mešanjem ova dva sastojka mikserom 3 minuta dobijamo novu homogenu LEKOVITU smesu. Razmera je uvek 1:2 (ulje:sir).  Na dan je preporučljivo jesti 4 kašike sira sa 2 kašike lanenog ulja, ali terapijske doze idu do 12 kašika sira.

Kako uljno-proteinska (ili bilo koja hrana) može da čisti dušu?

Šte je duša? Vaša energija.
Šta je energija? Vibracija.

Sve što pojedemo ima vibraciju. Jedete li mrtvu toksičnu hranu, punite samo stomak ali ne i ćelije, a svakako ne povećavate Vašu energiju.
Jedete li zdravu, živu, organsku ili uljno-proteinsku hranu, podižete svoju vibraciju u skladu prirode i ispunjavate svoj potencijal.

Direktor bolnice u Tokiju je na jednom kongresu rekao: “Slabljenje zapadnog standarda rada je pitanje borbe unutar organizma, a što je povezano s onim što ljudi jedu.”

Birajte šta jedete. Birajte šta udišete. Birajte šta nanosite na Vaše telo.
Detoksikacija je pola zdravlja!

Za više detalja posetite naš sajt, koji se bavi Budwig protokolom: http://budwig.badawi-su.com/

Za Vas pripremila dr Katarina Badawi, lekar opšte prakse i akupunkture, iz poliklinike ’’Badawi’’.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Opširnije

Šta je telesna psihoterapija?

Šta je telesna psihoterapija?

Telesna psihoterapija je jedna od raznih grana psihoterapija koje trenutno postoje i primenjuju se u svetu. Od klasičnih psihoterapija gde terapeut vodi razgovor sa klijentom, razlikuje se po tome što pored razgovora, uključuje rad sa telom.

Na osnovu telesnog stava klijenta, telesnih kretnji, pokreta koje pravi očima, telom, rukama, dominantnim crtama i izrazima lica, načina na koji diše, telesni psihoterapeut će uočiti šta je to što klijent kod sebe blokira. Tako će se brže i efikasnije usmeriti ka nalaženju onoga na čemu treba da radi sa klijentom u svrhu uspešne psihoterapije.

Preteča telesnih psihoterapija pojavila se još u 19. veku. Francuski psihijatar Pjer Žane (1859-1947) ustanovio je povezanost psihe sa telom u radu sa svojim pacijentima. On je na osnovu istraživanja koje je sproveo na brojnim slučajevima došao do zaključka kako stanje tela utiče direktno na stanje psihe i obrnuto. Šta to znači? Ako je telo bolesno, to se odražava na stanje psihe tako što čovek oseća fizičke tegobe, a to u njemu stvara strahove, osećaj nemoći i slična negativna razmišljanja koja se nastavljaju i kada telo ozdravi. Kada čovek nastavi da negativno razmišlja, to prelazi u naviku. Na taj način je on velikim svojim delom povezan sa iracionalnim stanjima koja mu se u datom trenutku u svakodnevnom životu, u realnosti ne dešavaju. On nastavlja da oseća nemoć, strahove da mu se ne ponovi loše stanje ili ograničenja na putu do uspeha i tako opterećuje sebe. Negativne misli utiču na jačanje negativnih osećanja, a vremenom takvo stanje dovodi do grčeva u mišićima, disanje se skraćuje, apetit se gubi ili se uvećava preko mere i to najčešće dovodi do pojave novih telesnih oboljenja. Na taj način je Žane svojim konceptom integracije i sinteze bio prethodnik holističkog pogleda na psihoanalizu.

Za začetnika telesnih psihoterapija smatra se Vilhelm Rajh (1897-1957), učenik Sigmunda Frojda i jedan od najmlađih članova psihoanalitičkog udruženja. On je zaslužan za otkriće niza značajnih postupaka i tehnika, kao što su analiza otpora, rad na pozitivnom i negativnom transferu, karakterna struktura,analiza karaktera, itd. Rajh razvija Vegetoterapiju koja ima za cilj oslobađanje blokirane životne energije. On je utvrdio da tokom svog razvoja mlada osoba, dete, nailazi na niz ograničenja u vidu zabrana od strane roditelja i okoline. Ove zabrane su na uzrastu deteta neophodne u cilju vaspitanja i socijalizacije. Problem nastaje zato što dete, usvajajući te zabrane, ujedno stvara blokade koje onemogućuju životnoj energiji da se spontano kreće kroz sistem, tj. organizam. Stvarajući blokade, mlada osoba kreira ono što je Rajh nazvao “telesnim oklopom”, a to je niz prisilnih radnji koje onemogućuju određenim emocijama da se slobodno ispoljavaju.

Kako “telesni oklop” deluje u praksi? Dete koje je po svojoj prirodi, nemirno, radoznalo, puno energije i koje ima potrebu da bude neprestano u pokretu, slobodno i neputano, dobija od odraslih komandu da sedi mirno, pod pretnjom kazne. Kako su odrasli svojim represivnim zahtevima i ponašanjem stvorili kod deteta strah od kazne, ono će primorati sebe da ograniči svoju radoznalu i nemirnu prirodu. Da bi to moglo da učini, dete mora da zauzda spontano kretanje životne energije u svom organizmu. Ono će ispraviti i ukočiti mišiće leđa, naročito vrata i ramena. Snažno će stegnuti mišiće zadnjice. Tako će “preseći”, tj. znatno usporiti spontani tok energije ka nogama i rukama. Usporiće disanje i napregnuti stomačne mišiće i mišiće vrata kako bi moglo da kontroliše disanje. Time će usporiti unos potrebne količine kiseonika u organizam, što će automatski dovesti do osećaja umirenja i usporiće pokrete svog tela. Dete će to ponavljati sve dok potpuno ne stekne veštinu da miruje i obuzdava svoju potrebu za kretanjem. Na taj način će udovoljiti zahtevima odraslih ali će u isto vreme izgubiti spontanost i u velikoj meri će usporiti tok životne energije kroz svoje telo. Pozitivan efekat ovog ponašanja će biti sticanje samokontrole, a negativan će biti preterana samokontrola, čak i u situacijama gde je potrebno otvoreno reagovati.

Pre nego što je naučilo da kontroliše svoje potrebe i da ih odlaže, dete je nalazilo zadovoljstvo u spontanosti i slobodi kretanja. Nakon izgrađivanja navike da se ponaša kontrolisano, ono od te navike stvara šablon koji počinje da utiče na sve sfere detetovog života. Tako ono dolazi u situaciju da kada je nešto smešno i kada je smeh društveno prihvatljiv, ono će i u toj situaciji kontrolisati intenzitet svog smeha, umesto da pusti sebe da se smeje iz srca. Uskraćujući i umanjujući sebi zadovoljstvo u svemu, posebno tamo gde nema potrebe za tim, dete, kasnije odrasla osoba, postaje rob svog “telesnog oklopa” i sve više oseća nezadovoljstvo sobom i svojim životom.

Posedica je sve veći gubitak snage da se suočava sa izazovima svakodnevnog života. Smanjena sposobnost da postiže uspeh, stvara u čoveku osećanje krivice. Čovek želi da se oslobodi nezadovoljstva i krivice, ali ne znajući kako i šta je uzrok toga, počinje svoja negativna osećanja da projektuje na druge ljude, smatrajući nekog drugom “krivcem” za njegove životne neuspehe. Oklopljena osoba posebno postaje negativna prema svakome ko pokazuje više spontanosti u ponašanju od nje. Osim što šema telesnog oklopa remeti međuljudske odnose, ona vremenom remeti i zdravlje ove osobe.

Telesna psihoterapija se, između ostalog, bavi razrešavanjem telesnog oklopljavanja. Pruža čoveku uvide u načine kako blokira svoju energiju i ukazuje mu kojim telesnim posturama i šemama to čini. U isto vreme mu daje načine da se oslobodi vezanosti za negativna ponašanja kojih ranije nije bio svestan, oslobađajući ga obrazaca telesnog oklopa. Na taj način čovek zadržava svoju sposobnost samokontrole tamo gde je to društveno potrebno i osposobljava se da bude spontan u situacijama gde nije potrebna samokontrola. Tako telesna psihoterapija omogućuje čoveku da povrati svoju moć i životnu energiju koju je nekada izgubio. Čovek koji je došao na terapiju frustriran neuspesima u svakodnevnom životu, kroz seanse telesne psihoterapije postepeno se oslobađa onoga što ga je sputavalo (telenog oklopa), a u isto vreme povećava kapacitet svoje ličnosti da se suočava i rešava one situacije u svom životu koje su ga prethodno nadjačavale.

Za Vas pripremio Igor Pavluković, Holistička ordinacija poliklinike ’’Badawi’’.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Opširnije

Začarani krug misli – disbalans treće i pete čakre

Začarani krug misli

Kada imate konflikt sa drugim ljudima  ili nekim okolnostima, u umu kreće bujica misli. Nesvesno tražite rešenje, kako da situaciju rešite, kako da se zaštitite. Ukopavate se i ne možemo da se pomerite s mesta. Koncentracija misli je u datom problemu. Naravno, posmatrano sa energetskog nivoa, dok na fizičkom nivou u isto vreme obavljate svakodnevne poslove, ali postajete sve umorniji, počinje usporeni hod, klecanje kolena, padaju ramena, javlja se grč u stomaku i sl. To je situacija koja uzima velike količine dragocene energije. Jer je velika koncentracija i fokus u petoj čakri (predeo grla).

Čakre imaju svoje mesto

Telo prirodno ima potrebu da šalje energiju baš u petu čakru. Jer tu izviru misli, mesto gde se traži rešenje za datu situaciju. Na energetskom nivou osećate da mogu biti ugrožene osnovne životne potrebe i aktivira se prva čakra (dno kičme) i uzima velike količine energije da bi zaštitila telo, jer imate strah (disbalans prve čakre). Prva čakra  nas opskrbljuje energijom iz Zemlje. Ona zna da mora poslati energiju u gornje delove, kako bi se našlo rešenje. I što više energije struji ka gore, sve više se spremate za verbalni napad. Možda i ne, jer imate strah ili vas je sramota i gutate reči, suši vam se grlo, ali se ne usuđujete da kažete bilo šta. Da li ćete verbalno napasti ili gutati reči i povlačiti se, zavisi od stabilnosti treće čakre (predeo stomaka). Ona je vaša vatra varenja, unutrašnje Sunce koje uvek treba da sija. A da li je baš tako? Ukoliko je slabo samopouzdanje reči ostaju kao kost u grlu i imate potrebu da se povlačite. Unutrašnje Sunce počinje da se gasi. A sa izrazito naglašenim samopouzdanjem uz koji ide i nemir u telu, naročito ako od važnih ljudi imate podršku, možete postati veoma rečiti. Tada konfliktnu situaciju još rasplamsavate bujicom reči zbog potrebe da se odbranite napadom, a komplikovana situacija postaje još teža. Unutražnje Sunce počinje da prži predeo stomaka. Zbog toga i fizički možete osećati prženje u stomaku ili grlu.

Zakačeni za gen

I tu ulazite u začarani krug. Situacija će se vremenom smiriti. Ali doći će neka slična i dolaziće slične, sve dok trajno ne izađete iz tog začaranog kruga. Jer se stalno kačite na gen koji nije uspeo da reši takvu situaciju i sada je prepoznaje i pokušava da je reši preko vas.

Holistic life coaching i energetske vežbe vam mogu pomoći da trajno rešite svoje sukobe. Da pre svega unesete mir u sebe, a mir se postiže balansiranjem čakri. Pre svega treće čakre. To je mesto iz kojeg treba da osećate lakoću i da sijate. Mesto iz kojeg sija ceo vaš život, iz kojeg rešavate sve konflikte.

Ne zaboravite da samo Vi upravljate svojim životom, a to se ne podrazumeva, to se uči.

Holistic Life Coaching i energetske vežbe će Vam pomoći da nađete najbolji način kako da upravljate svojim životom.

 

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Za Vas s ljubavlju pripremila Jasna Evetović, Holistic Life Coach, holistička ordinacija poliklinike “Badawi”.

Opširnije

Alchajmer i senilnost

Svako ko ima više od 65 godina ili ima roditelja, odnosno staratelja starijeg od 65 godina treba da zna sledeće:

Alchajmer i senilnost, uzroci i moguća rešenja

Alchajmerova bolest je opisana pre više od 100 godina kod ljudi starije dobi koji počinju da zaboravljaju.  Ta zaboravnost se zove demencija ili narodnim izrazom: senilnost. Ona nastaje zbog degenerativnih procesa neurona tj. zbog raspadanja i oštećenja moždanih ćelija. Gubitak pamćenja počinje sa zaboravljanjem jednostavnih svakodnevnih događaja kao što su gde je ostavljen ključ, ili gde su cipele, pa uznapreduje do zaboravljanja obroka, odogovarajuće reči, ne snalaženju na poznatim mestima van kuće, pa kasnije ni u sopstvenoj kući. Dementne ili senilne osobe, mogu gubiti kontrolu nad svojim emocijama, pa su burne reakcije i burne promene raspoloženja uobičajene. Ulaze u „drugo detinjstvo“, a to je životna faza kada se starije osobe ponašaju kao deca od 2-3 godine. Gube sposobnost da brinu o sebi, i postaju zavisni od tuđe nege.

Koji su uzroci nastanka Alchajmera?

 • Visok krvni pritisak
 • Visok nivo holestelola
 • Neregulisan šećer u krvi
 • Gojaznost
 • Manjak fizičke aktivnosti
 • Nepravilna ishrana
 • Prekomerno koriščenje mobilnih telefona

Interesantno je znati da broj obolelih od Alcheimerove bolesti u 2017. godini 10 puta viši nego što su naučnici prognozirali 2007. Takođe je viši broj obolelih u razvijenijim zemljama.

Iako senilnost prati Alchajmerovu bolest, ona se može javiti i bez te dijagnoze. Alchajmerovu bolest i senilnost je, kao i sve ostale bolesti, bolje srečiti nego lečiti. Ali ako i primetite simptome o kojima je ovde bilo reči, ne paničite, ne brinite, nego se POKRENITE.

Kako sprečiti ili usporiti tok Achajmorove bolesti i senilnosti?

Pravilna ishrana: Knjiga „HRANA“ koja je izašla iz štampe na proleće 2017. uoči našeg drugog Sajma zdravlja i alternativne medicine, daje uputstva – korak po korak kako pripremati obroke koji ishranjuju ćelije vraćajući im vitalnost i biohemijski balans. Recepti su prilagođeni dijabetičarima i vegetarijancima. Opisani su jednostavni lekoviti recepti koji mogu da pomognu u velikoj meri u zaustavljanju degeneracije moždanih ćelija pa i u njihovom oporavku.

Suplementi: suplementi su dodatci ishrani u vidu vitamina, čajeva isl. Najpoznatiji među njima koji se koristi za poboljšanje moždane cirkulacije je koenzim Q10, extrakt biljke Ginko Biloba, i čaj od lišća Gotu Kole. Počnete li sa ovim suplementima pre pojave demencije, najverovatnije je nećete nikada ni dobiti.

Akupunktura: stara kineska metoda lečenja će poboljšati rad vaših sivih ćelija i poboljšati protok QI energije. Blokada energije u energetskim kanalima tela tj. U meridijanima, prethodi razvoju demencije. Akupunkturom imamo puno uspeha i u uspostavljanju govora posle moždanog udara – koji takođe može biti uzrok demencije.

Sudoku: logička igra,  mozgalica, za koju nije potrebno predznanje već mnogo sirove moždane snage. Vrlo je popularna i ona je jedna od najboljih načina da Vam mozak ostane aktivan. Samo uspavan mozak može da zaboravlja.

Društvene igre: kartanje, šah, jamb i slične društvene igre okupiraju vašu pažnju i održavaju nivo potrebne borbe u životu i to kroz druženje i zabavu.

Ples i pesma: muzika koja vam prija vas i pokreće. Plešite u društvu, i paru, ili sami za sebe. Naučite reči neke nove pesme i pevajte i plešite.

Terapija bojama: Boje imaju svoju isceljujuću moć. Svaka boja ima svoju specifičnu vibraciju i Vi to dobro osećate tako što Vam neke boje prijaju, a neke ne. Na tržištu su se pojavile bojanke za odrasle. Na vrlo kreativan način možete da provedete 30 – 60 minuta. Korak više su FRAKTALI. O terapiji fraktalima (crtanje zatvorenih očiju i bojenje) možete pročitati više na našem sajtu i naučiti od naših terapeuta holističke ordinacije.

Za Vas pripremila dr Katarina Badawi, lekar opšte prakse i akupunkture, iz poliklinike ’’Badawi’’.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Opširnije

Proširenje Poliklinike Badawi – novi objekti i usluge

Proširenje Poliklinike Badawi – novi objekti i usluge

Poštovani prijatelji,

Poliklinika Badawi je započela sa građevinskim radovima početkom juna meseca, sa ciljem da se prošire fizički resursi sa novim ordinacijama i sa pratećim objektima, kao i da se nakon toga uvedu dodatne medicinske specijalističke usluge i novi servisi.

Završetak radova se planira za kraj oktobra meseca.

Šta su novine u Poliklinici Badawi?

PROŠIRENJE POLIKLINIKE
Poliklinika se proširuje sa novim ordinacijama i sa specijalističkim uslugama, uvodi se novi sistem prijema pacijenata i korisnika usluga, jer je novi prostor dodatno podređen njihovim potrebama (prijemni pult i čekaonice).

Pored proširenja specijalističkih usluga, posebno ističemo oftalmološku ordinaciju, uređenu po najvišim standardima iz struke.

NOVA HOLISTIČKA ORDINACIJA
Holistička ordinacija se seli u novi objekat, koji je za tu namenu posebno projektovan i adaptiran.

APOTEKA I PRODAVNICA ZDRAVE HRANE
U sklopu Poliklinike Badawi, na samom ulazu, će se od novembra meseca nalaziti apoteka i prodavnica zdrave hrane, tako da pacijenti, korisnici usluga i njihovi pratioci na jednom mestu mogu da kupe potrebne medikamente i medicinski materijal, kao i sve proizvode iz oblasti zdrave ishrane.

POSLOVNI DEO I KANCELARIJE
Iznad holističke ordinacije će se nalaziti poslovni centar poliklinike – kancelarije, zajedno sa konferencijskom salom za sastanke.

FOTOGRAFIJE
Sledi nekoliko fotografija, da vidite kako je to bilo na početku gradnje, a periodično ćemo objavljivati fotografije, kako faze izgradnje budu kompletirane.

Hvala na ukazanom poverenju,
Poliklinika Badawi.

Opširnije

Mladež

Mladež

Da li odstraniti mladež ili ne? Da li je maligan ili benigan?

Mladež je izraslina na koži, koja može da bude različitih veličina i oblika, na peteljci ili ravno na kožu. Obično se stvore do 30. godine života, a posle toga mogu da menjaju boju i veličinu. Često potamne kod osoba koje su dugo izložene suncu ili kod trudnica. Mogu izrasti bilo gde na telu: na rukama , nogama, trupu, vratu, licu, kapcima, genitalijama itd.

U većini slučajeva ne postoji opasnost da će mladež prerasti u nešto opasno tj. u malignu promenu. Ali se treba čuvati sunčevih zraka, naročito oko podne, i treba obratiti pažnju da se mladež ne „zakači“ na lančić ili odeću.

Ako je on na takvom mestu gde je konstanto izložen trenju, (npr. na vratu, oko pojasa), pre ili kasnije će doći do njegovog oštećenja i moguće promene.

Kada posetiti lekara?

Ako mladež raste, menja boju, svrbi ili ako je na nezgodnom mestu, vreme je da zakažete termin kod lekara. Lekar Vam može reći dali se mladež može otkloniti, kojom metodom se može otkloniti, da li je potrebno uzimati uzorak pre intervencije tj.otklanjanja mladeža ili je potrebno poslati ceo otklonjen mladež na analizu.

U većini slučajeva je otklanjanje mladeža bezopasno i brzo.

Jedna od najbezbednijih metoda otklanjanja mladeža (ali i bradavica i kondiloma) je Ellman radiotalasnom hirurgijom u Poliklinici Badawi.

Ako lekar oceni da se promena može otkloniti Ellman aparatom, ceo proces može da traje samo 5 minuta! Dobija se lokalna anestezija, pincetom se uhvati promena, i specijalnom tankom elektrodom se otkloni – bez kapi krvi, bez šivenja, bez rane, i bez stvaranja ožiljka.

Ne čekajte dugo, posetite naše lekare i saznajte da li je Vaš mladež maligan ili ne.

Za Vas pripremila dr Katarina Badawi, lekar opšte prakse i akupunkture, iz poliklinike ’’Badawi’’.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Opširnije

Migrena

Migrena

Migrena i glavobolje su učestalije sad nego ikada ranije. Glavobolja je nekada bila učestalija kod žena, ali sad postoji porast broja muškaraca sa učestalim glavoboljama.

Svi znamo šta je glavobolja. No, migrena je poseban oblik glavobolje koji najčešće počinje kao bol u oku, pa se širi na polovinu glave i praćen je mučninom i povraćanjem. Kod nekih ljudi oblolelih od migrene nastaju simptomi do 3 dana pre početka bola. Simptomi su: ukočenost u vratu, ili pojačana želja za nekom hranom, ili konstipacija. A pre početka napada nastaju stanje zvano aura (koji nema veze sa našim energetskim omotačem tela koji se takodje zove aura). Tada osoba može da vidi bljesak svetlosti, ili da ima vrtoglavicu, i preosetljivost na svetlost i zvukove.

Napad migrene se javlja jednom mesečno i traje 4 – 72 sata, ali postoje i oblici koji traju danima i nedeljama sa prekidima od po par dana.

Koji je uzrok migrene?

Uzroci nisu jasno definisani ali se često prepisuju genetici, stresu i meteorološkim uslovima. Dodatno, PMS ili trudnoća mogu biti okidači, kao i alkohol, stres, aspartam i druge hemikalije u hrani, preglasna muzika i buka, drastične i brze promene svetlosti (npr. tokom igranja video igrice u mraku).

Sa energetske strane, glavobolje označavaju blokadu protoka Ći energije u odredjenim meridijanima. Blokada nastaje zbog negativnih emocija: briga i preterano razmišljanje o problemu bez stvaranja rešenja.

Da li ima leka?

Postoji mnogo lekova na tržištu protiv bolova. Ako imate učestale glavobolje ili migrenu, sigurno ste ih već mnoge probali i odabrali koji Vam najviše godi. Migrena i glavobolja su neizlečive u klasičnoj medicini, s toga računajte na dugogodišnju upotrebu lekova.

Vitamin B2, magnezijum, koenzim Q 10, i Gotu kola mogu značajno pomoći u ovim slučajevima te ih prepisujem većini. To ne znači da baš Vama lično odgovaraju, pa ih ne uzimajte bez konsultacije sa Vašim lekarom.

Za sada, metoda koja je imala najveći učinak u smanjenju učestalosti migrene pa čak i izlečenju je akupunktura.

Akupunktura

Akupunktura je drevna kineska medicina koja otklanja blokade Ći energije u meridijanima (energetskim kanalima) stimulacijom akupunkturnih tačaka. Postoje dve metode akupunkture koje koristimo u Poliklinici Badawi za lečenje migrene i glavobolja. To su: akupunktura sa iglicama i Cat gut embedding.

Akupunktura sa iglicama, kao što samo ime govori, koristi iglice koje se zabadaju na akupunkturne tačke na glavi, rukama i nogama. Iglice su vrlo, vrlo tanke. Debljine 0,2 mm, i stavljaju se svega par milimetra pod kožu. Pacijent tako leži 20 -30 minuta, odmara se, meditira, i sluša opuštajuću muziku. Potrebno je raditi 10 tretmana u 2 ili 3 nedelje. Posle toga se pravi pauza od akupunkture u trajanju od 1 do 2 nedelje pa se nastavlja sa jos 10 tretmana. Koliko će biti potrebno tretmana, zavisi od osobe do osobe. Ali svakog meseca su bolovi manji i redji.

Cat gut embedding

Cat gut embedding je vijetnamska varijanta akupunkture. Nasuprot akupunkturi sa iglicama, ova metoda se ne može raditi svima. Posle pregleda odlučujemo dali ste pravi kandidat za ovu metodu. Odluka zavisi o obliku Vaših bolova, učestalisti, kao i o telesnoj konfiguraciji. Prednost je u tome što se na ovaj tretman dolazi samo jednom u mesec dana. Idealan je za one koji ne nisu u mogućnosti dolaziti često.

Rešenja postoje. Javite se i iskusite akupunkturni tretman.

Za Vas pripremila dr Katarina Badawi, lekar opšte prakse i akupunkture, iz poliklinike ’’Badawi’’.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Opširnije

Škola zdravlja Poliklinike Badawi, raspust i Vaši predlozi tema

Letnji raspust – Škola zdravlja

Škola zdravlja Poliklinike Badawi je na letnjem raspustu od 01.06.2017. godine do 15.09.2017. godine.

U avgustu će biti objavljen kalendar predavanja od septembra 2017. godine do maja 2018. godine, kao i formulari za prijave.

Formular za predloge tema

Pozivamo sve polaznike Škole zdravlja, kao i sve zainteresovane polaznike, da se aktivno uključe u planiranje kalendara i izbor tema – napišite koje teme Vas zanimaju, da odgovorimo na Vaše zahteve i potrebe.

Hvala na ukazanom poverenju,
Poliklinika Badawi.

 

Opširnije

Zašto je bitno da pušači nastave da puše?

Pušači, svi znamo, štete sebi i dragim ljudima oko sebe. Ali pokušaju da ubeda sebe i njih da to nije baš toliko štetno.

Pa dragi roditelji koji pušite na 20 metara od vaše dece, evo šta im poklanjate:

 • Stav: ako ne znaš šta ćeš sa rukama, prihvati se cigare
 • Stav: ako ne znaš kako da se smiriš, nemoj da tražiš neke tehnike samokontrole, pupuši jednu
 • Stav: ako želiš da te drugari prihvate, nemoj tražiti one koji će te voleti takvog kakav si, nego se ti prilagodi, zapali po jedno dve u društvu i bićeš prihvaćen
 • Ja sam roditelj, ja sam autoritet, ako ja pušim, (iako ti kažem da ti to ne radiš) ugledaj se na mene. JER, deca će pre imitirati Vaše postupke nego, slediti kontraverzna uptstva
 • Poklanjate im predispoziciju za neku lepu hroničnu bolest – jer im „trošite“ imunitet na borbu protiv Vašeg dima. U te bolesti ubrajamo astmu, alergije, (i možete se braniti time da postoje deca nepušača koja imaju alergiju), hodžkinov limfom, rak mozga, autizam, hiperaktivnost itd. Itd.

Šta vi dobijate od pušenja:

 • Užitak od 3 minuta
 • 3 minuta osećaja da ste deo društva (pa razmislite dali vas vole zbog vas samih ili zbog toga što ste deo tima pušača)
 • Prevremeno starenje kože tj. bore
 • 3 minuta vašeg bunta – ali koga briga
 • Opuštanje od 3 minuta koje izaziva zavisnost i potrebu za ponovnim istim opuštanjem
 • Zakišeljenu krv, koja je odlična za razvoj bakterija, virusa, parazite, malignih ćelija, gojaznosti
 • Poremećaj varenja, glavobolje, impotenciju, bolove u mišićima
 • Prazniji novčanik

Ali pušačima sve ovo nije toliko bitno koliko da zapale cigaretu. Jer su razvili ZAVISNOST. Zavisnost kao kod zavisnosti od droge.  A ni ne primećuju da pušenje više nije „IN“, nije „cool“. Asocijacija za pušače su dede – tako je. To je bilo moderno u njihovo vreme. U prošlom veku.

Za one koji žele da nastave sa pušenjem, ODLIČNO! Pomažete farmaceutskoj industriji, pomažete zaradi od duvana, trošićete više para u kozmetičkim salonima pokušavajući postići blistavu zategnutu kožu i kozmetički saloni će da cvetaju.

Oni koji žele da OSTAVE pušenje, da se suoče sa pravim razlogom pušenja, mogu da potraže pomoć od EFT praktičara. Tehnikom Emocionalne Slobode se oslobadjaju emocije koje dobijate od cigara i time se oslobadjate zavisnosti. Nekad je porebno samo 60 minuta da se u potpunosti rešite štetne navike.

EFT je bezopasna, bezbolna tehnika. Vrhovima prstiju tapkamo na AKUPUNKTURNE tačke vezane za emocije i zavisnost i tako smanjujemo osećaje koje nas vežu za određenu akciju ili događaj.

Ako želite ostaviti pušenje, ili probati ovu tehniku, nemojte se bojati. Posle 60 minuta sa EFT praktičarem, u najmanju ruku, možete dobiti uvid u to dali želite nastaviti sa pušenjem ili ne.

U svakom slučaju, izbor je Vaš!

Za Vas pripremila dr Katarina Badawi, lekar opšte prakse i akupunkture, iz poliklinike ’’Badawi’’.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Opširnije

Duhovna ekologija

U poslednje vreme tema ekologije je neizostavna na svim poljima. Ono što u javnom prostoru nedostaje je prezentovanje duhovne ekologije kao osnove za razvoj svih ostalih.

Šta bi mogli da svrstamo pod duhovnu ekologiju?

Pa naravno, sve ono što ima karakteristike duha, a to su naše misli, reči, osećanja, odnosi sa sobom ali i drugima… Već se nazire da duhovna ekologija zadire u sve pore našeg života i njen je neodvojivi  deo.

Vođenjem računa o lepoti naših misli, reči, osećanja mi automatski sebe dovodimo u sklad sa prirodom i počinjemo prirodno i nenaporno da vodimo računa o našem okruženju.

Smiren čovek doprinosi ukupnom miru i harmoniji svog okruženja i time nivo agresije snižava u velikom procentu. Agresivna stanja čoveka u krajnjoj konačnici i širenju završava uvek sukobom – ratom. Rat je najveći protivnik ekologije.

Nauka je već dokazala da nas pozitivne misli i osećanja čine zdravijima, a čim smo zdraviji smanjujemo potrošnju raznih opasnih i štetnih supstanci. Medicinski otpad spada u grupu najopasnijih vrsta otpada!

Sopstvenim razvojem svesti počećemo da koristimo materijale koji se mogu reciklirati, koji imaju kratak rok raspada i u tom raspadu ostavljaju još i hranjive sastojke, koji su obnovljivi izvori energije itd. Time direktno utičemo na smanjenje fizičkog  zagađenjenja naše okoline.

Kako sve to postići?

Rekli bismo veoma jednostavno, ali znamo da će nas praksa demantovati.

Sopstvenom religijskom praksom moći će te da ostvarite potreban mir u sebi . Putem raznih molitvi, meditacija, odlascima na mesta pozitivnih vibracija – sveta mesta stvorićete polagano preduslove za akumulaciju mira u sebi – svojoj duši. Sve to će doprineti smanjenju sopstvene agresije, ali i agresije okruženja.

Nakon postizanja mira unutar sebe, ustanoviće te da se menja struktura Vaših misli, reči… Nova lepota doneće promenu u vašem telu i počeće te ozdravljati i zračiti lepotu i radost na sve oko vas – biljke, životinje i ljude. Time činite Vaše okruženje poželjnim mestom za boravak svih živih bića.

Kad vidite takve rezultate oko sebe, želeće te da tu lepotu i sačuvate, te Vam neće padati na pamet da uništavate prirodu i ambijent sopstvenim ne odgovornim ponašanjem. Postaće vam bitan svaki čovek, životinja, biljka, ulica, selo, grad, država… ova naša planeta koja moramo priznati da mnogo trpi zbog nas.

Počnimo od sebe… budimo u skladu sa sobom i prirodom. Trudimo se da koristimo prirodne i zdrave izvore hrane, vode ali i lečenja.

Prirodna, neinvazivna medicina je u velikom  napredovanju kako terapijski tako i u dijagnostici. Raspitajte se, velika je mogućnost  da u Vašoj blizini imate sve ove mogućnosti.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Za Vas pripremio Dragan Maličević, radiestezista i hipnoterapeut, holistička ordinacija poliklinike “Badawi”.

Opširnije