Dobrodošli na sajt poliklinike Badawi

Radno vreme : Radnim danima 07-19h, subotom 07-13h
  Kontakt : +381 (0)24 553-774 |

Zašto je važno nositi sunčane naočare?

Zašto je važno nositi sunčane naočare?

Značaj sunčanih naočara je uočen jos pre oko 100 godina, a redovna proizvodnja istih počela je pre oko 90 godina u SAD.

Sunčane naočari nose uglavnom osobe koje se žale na to da im smeta prejaka svetlost. Vezano za to moraju se poznavati neke osobine te iste svetlosti.

Svetlost je u suštini prostiranje elektromagnetskih talasa različitih talasnih dužina. Ljudsko oko je sposobno da registruje samo talasne dužine od 390 d0 700 nanometara. To je deo talasa koji mi vidimo i koji može subjektivno da nam smeta.

Veće i kraće talasne dužine mi ne uočavamo, a te kraće talasne dužine predstavljaju najveću opasnost za oko i one su te koje izazivaju njegova oštećenja, vrlo često i trajna. Taj deo elektromagnetskog zračenja predstavljaju UV zraci, o kojima smo svi jako mnogo slušali.

UV zraci

Postoje 3 vrste tih zraka i to su talasne dužine od 390 d0 100 nanometara (nm). Po nekim kriterijumima računaju se i do 10 nm, ali te podele se dosta razlikuju.
Prirodni izvor tih zraka je sunčeva svetlost, gde je njihov udeo 10%. UV zraci nemaju jonizujuće dejstvo, ali mogu da izazovu neke hemijske i biološke reakcije.
Dele se na A, B i C UV zrake. UVA i UVB zraci su ti koji su odgovorni za oštećenja svih izloženih delova čoveka, dakle u prvom redu očiju i kože. Vezano za oko, upravo je to osnovni razlog zbog kojeg je jako važno zaštiti oko do UV zraka. UVC zraci su uglavnom zadržani od strane atmosfere i ne dopiru do zemlje.

Oštećenja koja izazivaju UV zraci

Oštećenja koja nastaju su brojna. Na površini oka i na koži okoline oka to su patološka stanja od lakših, prolaznih kao sto su upale spojnice (konjunktivitis) i upale rožnjače (photokeratitis), pa sve do ireverzibilnih stanja kao sto su solarne retinopatije i degenracije predela žute mrlje (makulopatija), koja je najodogovorniji deo oka za jasan centralni vid. Na samoj koži, s obzirom na to da su kapci najviše izloženi sunčevoj svetlosti, vrlo često se javljaju i maligne promene naročito na donjim kapcima.

Sve ovo nabrojano je u svrhu da vas upozna sa značajem sunčanih naočara kojeg mnogi nisu svesni i nose ih samo zbog toga što im “smeta” svetlost, a iz gore navedenog je jasno da osim tog subjektivnog momenta, postoji i objektivan, fizički, koji mi ne osetimo dok se ne pojave neke od navedenih patoloških promena.

Veoma je značajno upoznati se sa stanjem oka i pri pregledu proveriti da li postoji neka posebna osetljivost zbog koje je veća potreba za nosenjem zaštite ili ustanoviti da li su već nastupile navedene moguće patoloske promene.

Generalno, postoji povećana osetljivost na UV zrake kod osoba sa manje pigmentovanom dužicom (plave i zelene oči), kod osoba koje su po profesiji ili navici više izložene sunčevoj svetlosti, kod osoba koje uzimaju određene lekove ili osobe koje žive na velikim nadmorskim visinama ili manjim geografskim širinama.

UV index

U smislu nekih dodatnih uputstava važno je znati da je intenzitet UV zračenja izražen UV index-om.
Sve preko index-a 3 predstavlja povećan rizik. Inače, najveci rizik u danima koji su sunčani je u periodu od 11:30 do 13:30.
Morate biti svesni da i pri oblačnom danu postoji prisustvo UV zraka, iako je naravno manje, pa se i u tim uslovima preporučuje nošenje sunčanih naočara.

Adekvatne sunčane naočari

Kod izbora suncanih naočara važno je da piše “zastita 90-100%” ili “UV 400” zaštita. Sve ostalo je neadekvatno nošenje naočara.

Što se tiče vrste boje i stepena zatamnjenosti, nema uticaja na izloženost UV zracima i to je određeno isključivo individualnim potrebama i ponekad ukusu, jer to ima uticaja isključivo na vidljivi deo svetlosti i nema medicinskog značaja. Razne boje zaštitnih naočarnih sočiva samo subjektivno olakšavaju vid i kontrast , a to je vezano za određene aktivnosti.

Sunčane naočare se preporučuju od najranijeg detinjstva što mnogi zanemaruju.

Savetujem svima da obave pregled kod oftalmologa vezan za ovu temu, kako zbog prevencije nekih patoloških stanja ili tretiranja već postojećih, ili u smislu razgovora i davanja saveta oko zaštite oka.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495 i zakažite pregled kod oftalmologa, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Za Vas pripremio dr Tomislav Milošev, oftalmolog Poliklinike Badawi.

Opširnije

Kako lakše podneti hemoterapiju?

Kako lakše podneti hemoterapiju?

Povraćanje, opadanje kose i bolovi u nogama su jedni od najčešćih tegoba posle primanja hemoterapije.

Kad se čovek nađe u situaciji da mora da primi hemoterapiju, tu je dobro došla podrška prijatelja i porodice. Par lepih reči, dobra knjiga, vicevi i komični filmovi su najbolji poklon. Pored toga, kad smo već kod poklona, sezonsko voće i povrće, sok od aronije ili aloje, ulje lanenog semena, i limun, bi trebali da se nađu kod svakog ko ide na hemoterepiju.

Bez obzira dali pričamo o nekom ko trenutno prima hemoterapiju ili je u pauzi između dve hemoterepije ili je primio sve ispisane hemoterapije i trenutno je stanju oporavka, sledeći saveti su aktuelni.

Dokazano je da  su hemoterapiju lakše podneli oni koji su došli pozitivni, bez strahova, i briga, ubeđeni da će im hemoterapija pomoći. Ali kako biti miran i bezbrižan u toj situaciji?

 1. Ako ste već odlučili da ćete primiti hemoterapiju, znajte da to radite svojevoljno i za svoje dobro. Dakle vaša odluka za ono što smatrate da će biti najbolje za vas. Ako ste odlučili da je to najbolje za vas u ovom trenutku, budite sretni što radite nešto dobro za sebe. Budite u miru sa vašom odlukom. Ponavljajte: ovo je moja dobra odluka za moje dobro.
 2. Ako pored pozitivnih autosugestija, i dalje osećate strah i brigu, javite se da Tehnikom Emocionalne Slobode (EFT) otklonimo te negativne emocije. EFT je kombinacija akupunkture i psihologije, gde samo tapkanje prstima na neke akupunkturne tačke , vezane za emocije, možemo da smanjimo intenzitet emocija koje vas tište. Nekad je potrebno 3-4 seanse, a nekad je dovoljna samo jedna seansa da bi se mnogo bolje osećali o otišli pozitivni na lečenje. U istu svrhu, otklanjanja briga dolazi u obzir Reiki tretman, Energetske Vežbe, Life coaching i psihoterapije.

Kad se psihički dobro osećate, šta dalje?

Iz dugogodišnjeg iskustva u radu sa pacijentima obolelim od malignih oboljenja, radu sa onima koji su dolazili zbog saveta u ishrani, pre hemoterapije, u toku, i posle hemoterapije, mogu da podelim sa vama sledeće:

 1. Oni koji su koristili posebnu ishranu po Budwig protokolu, pre hemoterapije, su imali bolje rezultate i manje nusdelovanja.
 2. Oni koji su počeli sa ishranom po Budwig protokolu u toku terapije, bolje su podneli sledeću hemoterapiju.
 3. Oni koji su počeli sa ishranom po Budwig protokolu posle svih primljenih hemoterapija su se brže oporavili (brže je kosa rasla, imali su manje bolova u nogama i u potpunosti ih otklonili) od onih koji nisu obratili pažnju na svoju ishranu.

Koji su to saveti koje je osmislila dr Johana Budwig?

 1. Uljno proteinska ishrana! Kombinacija lanenog ulja i sitnog namasnog sira u razmeri 1:2 se dokazala kao lekovita. Kad se dobro pomešaju sastojci i smesa pojede u prvih 30 minuta, ona regeneriše naše ćelije. Terapijska doza je 6 supenih kašika lanenog ulja i 12 supenih kašika sira na dan, podeljena u 3 do 4 porcije. Vrlo je sito, pa neka ova smesa bude Vaš prioritet, a ako imate ’mesta’ za još nešto, nastavite sa zdravom hranom. Recepte za korišćenje Budwig smese i druge recepte možete naći u knjizi ’’Hrana’’ koju sam izdala 2017. godine.
 2. Velika količina sveže ceđenih sokova od voća i povrća. Konkretno 1,5 l soka na dan. U pitanju je sok koji se dobije ceđenjem voća u sokovniku, bez dodavanja vode. Može se koristiti bilo koje voće i bilo koje povrće (osim sirovog krompira i sirovog patlidžana). Voće i povrće se ne sme mešati. U toku hemoterapije najbolje se pokazao sok od jabuke i đumbira – jer suzbija mučninu, a od povrća, sok od šargarepe sa malo celera.
 3. Zeleni ječam u prahu ili smrznute kockice soka od zelenog žita, kao i aloja, i aronija su jako dobre za suzbijnje bolova u mišićima i protiv opadanja kose od hemoterapije.
 4. Za one koji imaju malokrvnost ili slab apetit, preporučujem prepeličja jaja. 2 do 5 sirovih jaja na dan će znatno poboljšati Vaš imunitet. Možete pomešati jaja sa medom, ili bananom i bademovim mlekom i imaćete odličan hranljiv, lekoviti napitak.
 5. 1 limun na dan je neophodan radi alkaliziranja krvi kod onih koji imaju hronične ili maligne bolesti, kao i kod onih koji unose puno lekova. Najbolje je iscediti limun u 2 dl vode i popiti ujutro na prazan stomak.

Ovo su jednostavni saveti koje sam želela da podelim sa Vama, jer mi svaki dan neko od mojih dragih pacijenata kaže: ’’ Mnogo se bolje osećam od kad se hranim po Budwig protokolu!’’

Dr Katarina Badawi
Lekar opšte i kineske medicine, EFT praktičar, Reiki majstor, Licenciran Budwig praktičar.

web: katarinabadawi.com

Opširnije

Holistic Life Coaching i energetske vežbe – veliki popust u julu mesecu

Holistic Life Coaching i energetske vežbe – veliki popust u julu mesecu

Tokom jula organizujemo četiri seanse Holistic Life Coachinga i energetskih vežbi. Vi birate šta želite da postignete, a zatim radimo.

Dakle, akcenat u radu je na energetskim vežbama, koje veoma uspešno  pomažu da naučite upravljati svojim emocijama. Kroz rad pratimo Vaše rezultate, osećaje koji se vežbama bude.

 1. Prva seansa: Otvaramo blokade koje Vas sprečavaju, da prihvatite sebe i postanete biskiji sebi.
 2. Drugu, treću i četvrtu seansu, oblikujemo po Vašoj želji. Vi birate, intenzitet kojih emocija želite da poboljšate. I kako da uspešnije upravljate svojim mislima i emocijama.

Rad je u malim grupama.

Praktičan primer energetskih vežbi možete videti na sledećem snimku:

 

Prijave na telefon: 064/49-59-691.

Za Vas s ljubavlju pripremila, Jasna Evetović, Holistic Life Coach i terapeut za energetske vežbe, holistička ordinacija Poliklinike Badawi.

Opširnije

Ne, možda Da, možda ipak Ne… Da…

Moć odluke

Da li Vam se često dešava da budete u nedoumici na koju stranu da se usmerite. Nešto odlučite, ali se brzo predomislite. Zatim niste sigurni ni u drugu odluku. I na kraju odustajete od odluke, a potiskuje u podsvesno, zatim u nesvesno. Pri tome ste istrošili puno energije na predomišljanju. Zatim i opravdavanju samima sebi, zbog toga što se predomišljate ili čak ispoljavate bes prema sebi i prema drugima.

Postaviću Vam nekoliko pitanja, ali i dati mogući odgovor.

 1. „Zašto se predomišljam?“ Ne verujem u sebe.
 2. „Šta želim predomišljanjem postići?“ Kupujem vreme da počnem verovati u sebe.
 3. „Šta u svemu tome nedostaje?“ Odluka.
 4. „Kako doneti odluku?“ Svesnim puštanjem i prepuštanjem, bez postavljanja pitanja „Šta ako …?“. To je znak da ste počeli verovati sebi.

Puštanje i prepuštanje bez postavljanja pitanja „Šta ako…?“

Da bismo mogli da se pustimo i prepustimo, moramo se osloboditi Strahova. Veliko slovo „S“ predstavlja našu viziju situacije i najčešće su imaginarni strahovi.  Predimenzioniramo situacije i deluje nam zastrašujuće („zalepili“ smo se za  emociju).

Ali šta uraditi kada je to „S“ jače?

Šta možete uraditi?

Okrenite se ka sebi.

Pokušajte na ovaj način:

 1. Postanite svesni sebe. Svesni svakog dela svog tela, završite sa svesnošću srca koje kuca.
 2. Postanite svesni sebe u okruženju gde jeste.
 3. Postanite svesni misli i emocija koje su naglašene u datom trenutku. Dakle, postanite ih svesni, ne pokušavajte da ih promenite, umirite, dovedete u nirvanu. Ništa od toga Ne, samo postanite svesni. Možda je tu bes, u redu „u meni je sada bes“ .
 4. Pokušajte prepoznati navike koje su Vas dovele u dato stanje.

U prethodnom primeru je bes: „u meni je sada bes“. Zapitajte sebe da li su to navike preslikane od roditelja ili drugog autoriteta (u primeru: da li je to bes kojim su preci na iste ili slične situacije isto reagovali – besom), ili su preslikane nekim ličnim utiskom iz detinjstva kada Vam je bilo zabranjeno da reagujete ili je stav Vas kao odrasle osobe (sada).

Osvestite naviku i osvestite odakle dolazi.

 1. Pokušajte spoznati postoji li skrivena želja iza tog stanja – potreba za podrškom, koju očekujete od drugih. A strahovima kupujete vreme da biste verovali sebi, jer podsvesno znate da Vi najbolje možete osetiti šta je dobro za Vas i najbolje Vi  možete dati sebi podršku (eh … ali treba verovati sebi).
 2. Međutim, previše ste kritični i to izaziva sumnju u Vas i Vaš izbor. Kritikujete i druge i sebe (to je uvek povratna reakcija) I možete zaključiti da je bolje prepustiti se imaginarnim strahovima, režirati ceo film, nego verovati sebi i doneti odluku. Jer odluka može biti pogrešna, zar ne? Međutim,  to izaziva emociju koja proizvodi kritiku i to se teško podnosi. Želim da razumete da je to tačka u kojoj se možete neprestano vrtiti u krug.
 3. Kada verujete u sebe i svoje odluke u momentu možete zaključiti da je odluka pogrešna. Ali ne zaboravite da će Vas spoznaja greške odvesti na pravi put. Naravno prihvatiti svoju grešku nije lako, jer izaziva bol – stanje koje neprestano i na sve moguće načine pokušavamo izbeći.

Predlažem Vam vežbu za oslobađanje S:

 1. Udobno se smestite i nekoliko puta duboko, ali nežno, udahnite i izdahnite.
 2. Usmerite svoju pažnju na telo, osvestite svaki deo telo.
 3. Obratite se rečima svakom delu tela koji ne možete mislima „dodirnuti“ i recite: „Dajem ti moć da veruješ u svaku moju odluku i moj izbor“.
 4. Zatim propustite lakoću kroz stomak, bez obzira kakve signale Vam daje um. Lakoća u stomaku je znak da ste propustili i da ste se prepustili.
 5. Sada se obratite ponovo svom celom telu i recite: „Dajem ti moć da veruješ u svaku moju odluku i moj izbor“.
 6. Budite nekoliko minuta u tom osećaju lakoće.
 7. Sada nekoliko puta duboko, ali nežno, udahnite i izdahnite.

Zatim se prepustite svakodnevnim aktivnostima. Povremeno pratite kako se osećate u sebi, u predelu stomaka.

Vežbu je korisno raditi kada ne možete doneti odluku, kada tražite podršku od drugih umesto da verujete sebi.

Za početak je poželjno vežbu raditi svako jutro, minimalno mesec dana. Ali je efekat snažniji, ukoliko se radi tri meseca.

Srećno!

Holistic Life Coaching i energetske vežbe Vam mogu pomoći na mnogo načina, da poverenje u sebe i svoju moć živite svakodnevno.

Holistic Life Coaching je proces vrhunske komunikacije sa uspešnom akcijom. U coachingu se, kroz razgovor, stvara odnos od poverenja. U tom razgovoru i klijent i coach slušaju klijenta; na način da coach klijenta svojim znanjem, pitanjima i podrškom, vodi do cilja. U tom procesu coach uključuje tehnike (akcije) koje će klijentu pomoći da što brže i efikasnije dođe do cilja.

U energetskim vežbama, kojima se balansiraju emocije, postoji velik broj vežbi koje telu izuzetno prijaju i tehnika koje će pomoći da otklonite blokade, da se usmerite ka sebi i postignete svoj cilj, dovodeći sebe u mirno, stabilno stanje. I da postanete najbolji deo sebe, bliski sebi.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Za Vas s ljubavlju pripremila, Jasna Evetović, Holistic Life Coach, holistička ordinacija poliklinike „Badawi“.

Opširnije

Nagradna igra – konjski balzam

Konjski balzam

U apotekama je već dugi niz godina zastupljen preparat pod nazivom konjski balzam, koji se primenjuje za ublažavanje bolova u mišićima, kostima i zglobovima. Reč je o prirodnom proizvodu izrađenom po originalnoj nemačkoj recepturi, staroj više od 100 godina. U zavisnosti od sastava i namene, na tržištu su prisutne dve vrste ovog balzama: crveni i zeleni, u pakovanjima od 100 ml, 250 ml i 500 ml.
Zeleni konjski balzam odlikuje se efektom hlađenja, a sadrži ekstrakte divljeg kestena, ruzmarina i arnike, ulje mente i kamfor. Pogodan je za opuštajuće masaže i relaksaciju, naročito u letnjim danima. Zahvaljujući dejstvu lekovitog bilja, daje odlične rezultate kod različitih sportskih povreda, grčeva u nogama, upaljenih vena, otoka i modrica.
Za razliku od njega, crveni konjski balzam izaziva efekat zagrevanja, te se koristi kod bolova u zglobovima i mišićima jačeg intenziteta, a pokazao se efikasnim i kod hroničnih reumatskih bolova. U njegov sastav ulazi veći broj biljnih ekstrakata dobijenih od lišća vinove loze, divljeg kestena, kamilice, hajdučke trave, matičnjaka, hmelja, valerijane i komorača. Pošto pospešuje cirkulaciju, preporučuje se osobama sa sindromom hladnih stopala i ruku, kao i za zagrevanje mišića prilikom pripreme za sportske aktivnosti.
Obe vrste balzama doprinose i boljem izgledu kože, neguju je i revitalizuju, a savetuje se njihovo blago utrljavanje na željeno mesto u tankom sloju, dva do tri puta dnevno.

Nagradna igra

Ukoliko ste zainteresovani da isprobate ovaj preparat ili ga već primenjujete, pozivamo Vas da prilikom sledeće kupovine konjskog balzama učestvujete i u nagradnoj igri “Uvek pomaže kad se namaže”, koja se održava u periodu od 15.06. do 14.07.2018. godine. Pravo na učešće ostvarujete kupovinom bilo koja dva konjska balzama, a srećnim dobitnicima će biti uručene vredne nagrade. Više informacija možete potražiti na sajtu www.krauterhof.rs/nagradna-igra, odnosno u “Galen Plus” apotekama.
ZU apoteka “Galen Plus”
Jelene Čović 28, Subotica,  tel. 066/ 8017500
Prvomajska 10, Subotica, tel. 024/ 559902
Vladimira Nazora 9, Subotica, tel.024/ 525264
Velki put 203, Orom, tel. 024/ 223440
Opširnije

Akcija – Putna apoteka

Putna apoteka

Sezona je dugoočekivanih godišnjih odmora, dakle putovanja na željene destinacije i boravka van kuće od po nekoliko dana. Bilo da se pripremate za put na more, reku ili planinu, tu smo da Vas podsetimo na nekoliko proizvoda koje je dobro imati uz sebe, kako bi Vaš odmor protekao bezbedno i u dobrom raspoloženju.

Pored neizostavnih preparata za zaštitu od UV zračenja, treba misliti i na zbrinjavanje preplanule kože ukoliko preteramo sa sunčanjem, a u tu svrhu predlažemo primenu PANTHENOL® krema ili JECODERM® masti. Korisno je sa sobom poneti i lekove protiv bolova, kao što su DEFRINOL® i DEFRINOL FORTE® tablete, PARACETAMOL® tablete, odnosno DIKLOFEN® gel, koji mogu da pomognu u slučaju iznenadne glavobolje, lakših povreda ili povišene temperature. Mučninu. koja je često prateći deo dužih putovanja, možemo sprečiti uzimanjem DIMIGAL® tableta pre kretanja na put. Preporučujemo i preventivno uzimanje probiotika u vidu FLONIVIN BS® kapsula, kako bismo zaštitili crevnu floru, koja se lako može poremetiti zbog promene klimatskih uslova ili isprobavanja različitih lokalnih specijaliteta. Ukoliko su već prisutne digestivne tegobe, poput proliva i povraćanja, pored probiotika, dobro je imati pri ruci i OROSAL® rehidrataciono sredstvo za nadoknadu tečnosti i elektrolita. Za tretman površinskih rana, ogrebotina i posekotina predlažemo neke od antiseptičnih rastvora i sprejeva, kao i flastere različitih dimenzija, npr. FLEXOGAL® strips. Kako bi se odmor nesmetano odvijao i kako bismo imali dovoljno energije za sve planirane aktivnosti, ne smemo zaboraviti ni na pravilnu ishranu i jačanje opšteg stanja organizma, pri čemu nam mogu pomoći i razni dodaci ishrani iz grupe vitamina i minerala, kao što su OLIGOVIT® tablete i sirup, VITAMIN C 500 mg® tablete, odnosno SANT-E-GAL® tablete za žvakanje.

Farmaceutska kuća “Galenika” je ovog leta osmislila akciju pod nazivom “Putna apoteka” u koju je uvršteno 14 proizvoda navedenih u prethodnom tekstu, pri čemu kupovinom 6 različitih proizvoda do 31.08.2018. godine, ostvarujete pravo na poklon u vidu praktičnog nesesera u koji možete spakovati sve neophodne stvari iz Vaše mini apoteke.

Želimo Vam srećan put i prijatan odmor!
Vaša apoteka “Galen Plus”

Opširnije

Laganje kod dece

Kada ste roditelj, imate gomilu uloga za koje niste znali da ćete se u njima ikada naći. Morate biti psiholog, pedagog, kuvar, medicinska sestra, mađioničar, ali često i policajac i sudija. Morate da procenite istinitost određene tvrdnje i da reagujete u skladu sa tim. Međutim, to baš nije uvek tako jednostavno.

Kada laganje počinje?

Ranije se smatralo da deca pre 4. godine nisu u stanju da lažu, zato što kognitivni kapaciteti nisu u dovoljnoj meri za to razvijeni. Međutim, novija istraživanja pokazuju da su deca u stanju da lažu već sa 2 godine.

Pomislićete da je to nemoguće. Ako je u stanju da ode u goste i osramoti vas tako što je za ponuđeni ručak, reklo da je „bljak“, nemoguće da zna da laže u drugim okolnostima.

Kod dece na ovom uzrastu, problem u detekciji laži predstavlja što njihovo laganje nema istu svrhu kao laganje kod starije dece. Često im se prepliće mašta i stvarnost, povezuju jedan događaj sa drugim ljudima, daju svoja tumačenja, ispričaju događaj od pre dve nedelje kao da se ponovo dogodio i sl. Veoma rano mogu da povežu da imaju povlašćen položaj kada su bolesni ili su pali, pa se žale da ih stomak boli ili udarena noga i kasnije, kako bi obezbedili istu brigu ili čokoladicu i sl.

Kod male dece, laži ili izmišljene priče su najčešće veoma providne i lako se uvidi njihova neistinitost. Međutim, problem predstavlja kada se dete pojavi sa pričom koja je realna, a vi niste sigurni kako da je proverite i kako da postupite. Na primer: Da li ovako malo dete može da slaže da ga je udarila vaspitačica u obdaništu? Istina je da može. To ne znači da ne treba da proverite sa vaspitačicom zbog čega je došlo do te priče, ili sa drugim vaspitačicama, ali istina je da priča ne mora biti u potpunosti istinita. Možda je vaspitačica bila ljuta i grdila ga, pa je povezalo da ga je mama nekad udarila kada ga je grdila, možda su nešto videli u crtanom, pročitali u priči, potukli se međusobno i sl.

Zašto deca lažu?

Deca u različitom životnom dobu imaju različitu potrebu za laganjem. Najčešći razlozi mogu biti:

 • Da bi prikrili neko „nedelo“ za koje sledi kazna ili da izbegnu neprijatnost („Bato je iscrtao zid“, „Učiteljica nije pregledala kontrolne“, „Danas je otkazan trening“…)
 • Da bi ostvarili neku dobit, koja im je inače uskraćena („Tata, mama mi uvek dozvoli da pojedem čokoladicu kad dođem iz vrtića“)
 • Da dobiju pažnju i pohvalu od roditelja („Bio sam najbolji na kontrolnom“)
 • Da bi se hvalisali pred vršnjacima („Moj tata vozi avion“, „Dobiću nove skupe patike“)
 • Da ne bi povredili nečija osećanja

Kako roditelji da postupe?

Prvenstveno, roditelji treba da budu svesni koja je njihova uloga u učenju dece da lažu. Istina je da mi svi lažemo veoma često, samo za većinu neistinitih priča se smatra da su ili bezazlene ili čak dobrodošle (bele laži). Decu lažemo od ranog uzrasta sa pričama o Deda Mrazu, Zubić vili, Baba rogi i maci koja je pojela bombone. Te priče imaju svoju svrhu da, na deci prihvatljiv način, približe koncept nagrade i kazne, ali u suštini su neistinite.

Takođe, deca su prisutna i čuju kako se roditelji hvališu sa njima da odlično znaju matematiku, da super pričaju na više jezika, da su još kao mali bili napredni, pa doživljavaju da stvarno moraju da budu takvi ili da se takvima predstavljaju, pošto to roditelji od njih očekuju, a tako su i predstvaljeni okruženju.

 • Roditelji bi trebalo od najranijeg uzrasta da motivišu decu da im ispričaju istinu. Treba da podstiču kreativnost i maštu, ali da deca ipak polako uče kako da razdvoje igru od stvarnosti.
 • Neophodno je stalno raditi na detetovom samopouzdanju, da je svesno da vredi baš zbog toga što jeste i kakvo je, a ne da ima potrebu da podiže ličnu vrednost izmišljenim pričama.
 • Kazne za učinjene „grehe“ treba da su prikladne, da dete nema potrebu da laže da bi ih izbeglo. Isto tako ne treba prevariti dete sa pričom da bude otvoreno, da mu se ništa neće desiti, a potom ga strogo kazniti.
 • Graditi odnos pun poverenja i topline, jer u takvom odnosu su i kazne, poznate, očekivane i lakše je njih prihvatiti, nego se uplesti u laži.
 • Otvorena komunikacija u porodici, bez stvaranja paktova. Ako se roditelji međusobno lažu, zatim lažu decu, udružuju se u različitim kombinacijama, velika verovatnoća je da će dete to prihvatiti kao normalan obrazac ponašanja.

Ponekad, prihvatiti laži kao takve, bez dubljeg ispitivanja. Ovo posebno važi u pubertetu, kada deca nisu sigurna šta im se dešava, pa pokušavaju prikriti pojedine neprijatnosti. Pronađite prigodnu priliku da porazgovarate o tome, ali nemojte forsirati i glumiti islednika.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Za Vas pripremila Vesna Bojanić, psiholog, holistička ordinacija Poliklinike Badawi.

Opširnije

Sezona je kuvanog kukuruza

Iskoristite kukuruz i vodu u kojoj ste kuvali!

Moje najomiljenije piće je čaj od kukuruzne svile. Ali ne sušene , već one sveže koju možete naći samo u sezoni. Kad kuvate kukuruz, nemojte ga sasvim oguliti. Ostavite 1-2 lista priljubljena uz klip kukuruza, i stavite svilu. Mlad kukuruz je dovoljno kuvati 30min. Posle toga Vam ostaje kukuruz za grickanje i čaj za piće. Ne bacajte tu vodu! Ne samo da je ukusna, nego je i jako zdrava.

 1. Zanimljivo je da 4 dl ovakvog čaja sadrži dovoljnu količinu vitamina C za jedan dan. Takođe sadrži beta karoten, riboflavin, selen i niacin,
 2. Jak je antioksidant,
 3. Poboljšava izgled i kvalitet kože,
 4. Povoljno deluje kod urinarnih infekcija, ali nije preporučljiv kod osoba sa bubrežnom insuficijencijom,
 5. Smanjuje bolove u zglobovima,
 6. Pomaže u smajenju holesterola i šećera i
 7. Smanjuje pritisak, pa nije preporučljiv osobama sa niskim pritiskom.

Zdravim osobama je preporučljivo da koriste čaj baš kako to priroda nalaže  – u toku sezone. Oni oboleli od nekih bolesti mogu koristiti čaj tokom cele godine, ali van sezone, naravno samo sušenu kukuruznu svilu.

A kuvani kukuruz?

Osim što ga većina obožava, sadrži mnoge vitamine i minerale za očuvanje zdravlja sistema za varenje, i nervnog sistema. Takođe zbog visokog nivoa folne kiseline, preporučujem svim trudnicama da jedu kukuruz tokom leta.

Vodu od kuvanog kukuruza možete iskoristiti i kao bujon u koji ćete ubaciti neko povrće i napraviti prvoklasnu supicu.

Probajte!

Za Vas pripremila dr Katarina Badawi, lekar opšte prakse i akupunkture, iz Poliklinike ’’Badawi’’, koja je na raspolaganju za sva Vaša pitanja i konsultacije.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Opširnije

Oglas za prijem u radni odnos: Medicinska sestra – tehničar

Poliklinika Badawi, oglas za prijem u radni odnos: Medicinska sestra – tehničar

Poliklinika Badawi raspisuje konkurs za prijem u radni odnos medicinske sestre/tehničara, prema sledećim uslovima:

 • Završena srednja medicinska škola,
 • IV stepen stručne spreme i
 • Položen stručni ispit.

Dodatni uslovi:

 • Dvojezičnost – srpski i mađarski jezik i
 • Da kandidat nije pušač.

Prilikom prijave kandidati prilažu sledeće:

 • Lična i radna biografija sa svim kontakt podacima (adresa, kontakt telefonon i E-mail adresa),
 • Kopija diplome o stečenom obrazovanju odgovarajućeg profila i
 • Kopija uverenja o položenom stručnom ispitu.

Prijave prema instrukcijama slati na E-Mail adresu:
poliklinika@badawi-su.com

Subjekat maila treba da je u sledećem formatu:
Vaše ime i prezime, oglas za prijem u radni odnos

Kandidati koji se za vreme trajanja konkursa jave na oglas sa kompletiranom konkursnom dokumentacijom i koji ispunjavaju sve navedene uslove biće pozvani na razgovor radi pružanja dodatnih podataka koji mogu biti važni za donošenje odluke o prijemu.

Prijavom na oglas kandidat daje svoju saglasnost za obradu podataka o ličnosti u svrhe izbora za prijem u radni odnos. Podaci se ne mogu koristiti u druge svrhe.

Nepotpune prijave se neće razmatrati.
Prijave slati do: 01.07.2018. godine.

Poliklinika Badawi

Opširnije