Dobrodošli na sajt poliklinike Badawi

Radno vreme : Radnim danima 07-19h, subotom 07-13h
  Kontakt : +381 (0)24 553-774 |

Labolatorijska dijagnostika

Laboratorijska dijagnostika

Da li je potrebna priprema?

Pravilna priprema pre nego što dođete na rutinski laboratorijski pregled  je bitna i  može uticati na dobijene rezultate.

Npr, ako će trebati pregled krvi najbolje je doći ujutro, kako kažemo “na tašte”, poželjno je da od zadnjeg obroka prođe 10 sati, postoje i analize krvi gde to nije preduslov.

Drugi primer, ako će trebati pregled pljuvačke ili bris korena jezika – onda je najbolje ne ispirati usta niti prati zube pastom ni četkicom.

Predlaže se da prethodni dan nazovete, kažete kakve analize želite uraditi i pitate za detlje – ako ima posebna priprema.

Kako se vadi krv?

Najčešće se to radi u sedećem položaju, ali ako vam teško pada vađenje krvi unapred kažite laborantici. U tom slučaju biće vam ponuđeno da legnete tako nećete osećati nikakvu neprijatnost.

Zašto se rade laboratorijski pregledi?

Laboratorijska dijagnostika je brz metod utvrđivanja vašeg zdravstvenog stanja pregledom krvi, mokraće, sperme, stolice, briseva,  pljuvačke.

Laboratorijske analize su neizostavni deo temeljnog lekarskog pregleda.

Kada su gotovi rezultati?

Primenom najsevremenije opreme u mogućnosti smo da neke od važnih analiza uradimo čak i za 3 minuta. Primer: KKS (kompletna krvna slika), ŠUK (šecer u krvi), test na trudnoću iz rina , CRP, helicobacter pylori, IgE.

SE- sedimentacija može biti gotova za 20 min.

Jedan deo analiza se radi u hitnim slucajevima na Reflotron aparatu,  takođe bude  gotovo za 3 min. Ukoliko  lekar specijalista zatraži dodatnu analizu u toku pregleda, možete dobiti nalaz krvi, brisa, dok ste kod lekara u ordinaciji.

Analize koje se rade rutinski i ne zahtevaju hitnost budu gotove isti dan eventualno sutradan. U retkim slučajevima rezultate treba čekati 2-3 dana. I taj podatak možete unapred znati, ako prilikom zakazivanja pitate kada će biti  rezultati.

Poliklinika Badawi ima Ugovore sa laboratorijama: ” Biomedika”, ” Megalab”, ” Medlab” Novi Sad i “Jugolab “.

Bez obzira čime se bavite, koliko imate godina i u kakvom ste zdravstvenom stanju, rutinske lekarske  preglede i laboratorijske preglede  trebalo bi obaviti jednom godišnje.

Zakažite pregled ili nas kontaktirajte za više informacija. Telefonsko zakazivanje: +381 (0)24 / 553-774