Dobrodošli na sajt poliklinike Badawi

Radno vreme : Radnim danima 07-19h, subotom 07-13h
  Kontakt : +381 (0)24 553-774 |

Šta je oftalmologija?

To je grana medicine koja se bavi okom kao organom čula vida, njegovom funkcijom, anomalijama i patološkim stanjima (bolestima). Bolesti oka ima mnogo, ali ono što je najčešće to su tzv. anomalije oka ili “greške” oka.

Šta su anomalije oka?

To su stanja koja se ne smatraju bolestima i samo dovode do toga da osoba ne vidi jasno. Radi se o gentetski uslovljenim stanjima koja se u periodu rasta i razvoja i kasnije u periodu starenja (senescenciji) menjaju.

Takva stanja, dakle ne smatraju se bolestima, ali osim zamućenog vida mogu da stvaraju subjektivne probleme i simptome u smislu opšteg zamora, nervoze, glavobolje, najčešće čeone, nesvestice, duplog vida, pa čak i crvenila oka.

Dakle to je najčešći razlog zbog čega se pacijenti obraćaju oftalmologu i nakon čega te smetnje prestaju. Često pacijenti i nisu svesni svoje loše oštrine vida.

Koliko često treba ići kod oftalmologa?

Savetuje se pregled jedanput godišnje bez obzira da li postoji problem ili ne, jer ne retko se očna anomalija otkrije i onda kada pacijent misli da ona ne postoji.

Postoje i oboljenja kao što je glaukom koja su bez ikakvih simptoma u ranijim fazama i to oboljenje se otkrije tek odlaskom na pregled. Ako se to stanje zanemari može dovesti do trajno oštećenja očnog nerva pa time i vida.

Pregled prednjeg segmenta oka

Spada u obavezan deo pregleda oftalmologa pri kojem se mogu lako ustanoviti promene u smislu hroničnih upala, alergija, infekcija oka i drugo. Pacijenti se javljaju vrlo često zbog osećaja suzenja i grebanja oka, stranog tela u oku (rožnjači) naročito kod metalskih radnika, pa je u svim tim slučajevima ovaj pregled veoma važan i koristan.

Očni pritisak

To je jedan od neizostavnih pregleda prilikom posete oftalmologu jer otkrivanjem povećanja očnog pritiska odnosno bolesti koja se zove glaukom, može se sprečiti ozbiljan nepopravljiv gubitak vida. Metoda je krajnje jednostavna, traje pola minute, a od ogromnog je značaja. Savetuje se svakom preko 45 godina, mada nekad po potrebi i mlađima. Postoje i urođeni glaukomi koji se dijagnostikuju odmah prilikom rođenja.

Dijabetes

Ovo je jedno od oboljenja koja zahtevaju obavezan oftalmološki pregled obzirom da je oko jedno od 3 područja gde su oštećenja najčešća. Savetuje se preventivni pregled jednom godišnje, a kod osoba koje već imaju posledica od šećerne bolesti pregledi se obavljaju u zavisnosti od stanja oka. Svaki pacijent, dijabetičar pri promeni internističke terapije sa tableta na primanje insulina mora obaviti oftalmološki pregled.

Pregled očnog dna (funduskopija)

To je neinvazivni, dakle potpuno bezbolni pregled, koji traje nekoliko minuta i daje uvida u stanje krvnih sudova oka, a shodno tome i generalno u čitavom telu. Ima mnogo bolesti kod kojih je pregled fundusa obavezan, jer je to elemenat koji dopunjuje i upotpunjuje dijagnostičku proceduru. Samo neke od tih bolest, osim gore navedene šećerne bolesti, su povišen krvni pritisak, razna oboljenja krvi, sarkoidoza, razna oboljenja bubrega.

Ovaj pregled je obavezan kod svih vrsta glavobolja kako kod dece, tako i kod odraslih, kod svih neuroloških oboljenja, neurohirurških, naročito kod sumnje na tumor mozga. Radi se uvek kod glaukoma pa i čitav niz drugih obolenja.

Pregled dece

Vrlo često pregled oftalmologa je potreban već kod novorođenčadi, jer su i u tom periodu prisutne razne infekcijske upale ili zapušenost ili nedovoljna prohodnost suzno-nosnog kanala. Kod nešto starije dece uobičajena je pojava raznih patoloških stanja, razrokosti i vrlo često problem slabije oštrine vida koja zahteva pažljiv pregled i korekciju.
Veoma česte su i alergijske promene u dečijoj dobi. U poliklinici Badawi postoji mogućnost izuzetno kvalitetnog izvođenja alergotestiranja.
Preporučuje se isto tako i pregled za otkrivanje problema oštrine vida i kada dete nije dovoljno zrelo da samo primeti problem. Zbog toga se savetuju sistematski pregledi prilikom kojh se to otkriva.

Ostalo

Ovo su samo neka od najčešćih stanja i samo neke od metoda pregleda oka. Svaki pacijent zahteva poseban pristup i pažnju u zavisnosti od tegoba zbog kojih se obraća.

Potrebno bi bilo jako puno vremena i prostora da se sve opiše, pa zbog toga je vrlo uputno da se svako obrati očnom lekaru kada postoji bilo kakav problem vezan za oko, a savetuju se i preventivni pregledi čak i onda kada osoba misli da nema nikakav poremećaj.

Zakažite pregled ili nas kontaktirajte za više informacija. Telefonsko zakazivanje: +381 (0)24 / 553-774