Dobrodošli na sajt poliklinike Badawi

Radno vreme : Radnim danima 07-19h, subotom 07-13h
  Kontakt : +381 (0)24 553-774 |

Slatkiši bez griže savesti

Zdravi slatkiši

Možda bi bilo previše nazvati neke slatkiše lekovitim, ali svakako postoje.

U duhu predstojeće sezone kolača torti i raznih slatkiša, podeliću sa Vama recept iz moje knjige lekovite ishrane „Hrana“. I ako pričamo o zdravoj ishrani, ne znači da ćete se morati odreći kolača i slatkiša. Samo ćemo napraviti blage izmene osnovnih recepata punih šećera i margarina.

Umesto šećera pametno je koristiti Steviu. Stevia je biljka sa slatkim listovima. Možete je gajiti u saksiji ili u bašti. Od nje se pravi prah, sirup, tabletice, ili se kuvaju listići i koristi ta slatka voda.  Ne povećava nivo šećera u krvi pa je mogu koristiti dijabetičari, i ne povećava kiselost u organizmu. Takođe je efikasna u obnavljanju ćelija pankreasa.

Umesto margarina mnogo je zdravije koristiti hladno ceđeno suncokretovo ulje. Sadrži najviši nivo vitamina E od svih hladno ceđenih ulja, a pored toga i vitamine A, B i D. Izuzetno je bogato omega 6 masnim kiselinama.
Hladno ceđeno ulje suncokreta je jedan od najmoćnijih prirodnih izvora različitih hranljivih sastojaka potrebnih organizmu i korisnih za zdravlje srca i imunitet, snižava visok krvni pritisak i nivo holesterola u krvi i ublažava reumatske tegobe.

 

Umesto čokolade koristite kakao. Kakao je biljka i kao svaka druga sadrži vredne sastojke. Ne treba je mešati sa čokoladom koja je mešavina kakaoa, rafinisanog šećera i rafinisanih ulja. Kakao štiti organizam od slobodnih radikala, smanjuje stres i depresiju, dobar je izvor gvožđa, reguliše nivo šećera i holesterola, potiče bolje pamćenje i koncentraciju. Vrlo je jak antioksidans. Zbog visikog nivoa magnezijuma deluje opuštajuće na organizam, a zbog alkaloida podiže nivo hormona sreće.

Pa kad ukombinujemo ove zdrave i organizmu potrebne sastojke, možemo bez griže savesti, uživati u novogodišnjem kuglofu.

Novogodišnji kuglof

Ovo je osnovno testo koje koristim za torte, kuglofe, i mafinse (muffins).

 • 12sk integralnog brašna
 • 18sk vode
 • 6sk hladno ceđenog ulja
 • 3 jaja – razdvojeno belance i žumanjce
 • ½ kk soda bikarbone
 • 6 tabletica, ili 6 kapi, ili 6kk Stevie
 • 200gr kakao praha
 • 1sk cimeta
 • 150gr pečenih lešnika

Belance umutite u sneg. Sve ostalo pomešajte pa polako umešajte i sneg od belanaca. Kalup premažite uljem i pospite brašnom. Izlijte smesu u kalup i pecite 40min na 1800C.

Hladno ceđeno ulje – možete koristiti od suncokreta, kukuruzno, od nara, ili bundeve. Imajte na umu da će ulje od bundeve ofarbati testo u zelenu boju!

Posle 40min proverite dali je pečeno ubodom čačkalice u testo. Ako ne ostaje testo na njoj, gotovo je.

Za preliv:

 • 150g kakao praha
 • 150g kokosovog putera
 • 3 sk meda

Pomešajte sve sastojke i prelijte preko ohlađenog kuglofa.

Knjiga “Hrana”

Ovaj i još mnoge recepte za praznike možete naći u knjizi „Hrana“ koju pored možete poručiti na telefon poliklinike, preko Internet prodavnice Poliklinike Badawi ili je možete preuzeti sa iTunes-a ili sa GooglePlay-a.

Za Vas pripremila dr Katarina Badawi, lekar opšte prakse i akupunkture, iz Poliklinike ’’Badawi’’, koja je na raspolaganju za sva Vaša pitanja i konsultacije.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Leave a Reply